Mami, mami, białko, dużo i jeszcze coś słodkiego, szybko, muszę! - czasami zdarza mi się słyszeć to błagalne wołanie, gdy synowie wracają po treningu lekkoatletycznym. Na hasło "białko" robią sobie misę jogurtu naturalnego z domowa granolą, a na wołanie o słodkie, mam dla nich pyszną odpowiedź - domową nutellę albo wyśmienity, błyskawiczny krem kokosowo-orzechowy do chleba. Wystarcza 2-3 składniki, dobry blender i gotowe, aha, krem nie zawiera ani grama cukru!
Nim do końca wybrzmi leniwe "Coconut" Benny'ego Singsa, zdążycie zakręcić cudownie prosty krem kokosowo-orzechowy, posmarować nim kromkę ziarnistego chleba i zasiąśc wygodnie z książką w ręku. To co, sprawdzicie? wystarczy wcisnąć play...
Domowa nutella mnie kręci bardzo bardzo, jest po prostu obłędnie pyszna, ale nie zawsze chce mi się prażyć i ocierać ze skórki laskowe orzechy. Robię to większymi partiami i chowam przed dzieciakami, żeby móc co jakiś czas zakręcić im pyszny, czekoladowo-orzechowy krem, który w składzie ma samo dobro.
Ale jeśli już zupełnie, absolutnie nie mam siły na nic skomplikowanego, wyciągam blender lub Thermomix, wsypuję dwa DWA składniki, włączam start i po 2 minutach mam gotowy wyśmienity krem kokosowo-orzechowy do chleba, na gofry, jako baza do pysznego koktajlu. Musicie go spróbować, jest genialny!
Gdy pod wpływem miksowania, orzechy nerkowca zamieniają się w jasne, orzechowe masło, krem jest rzadki i lejący, jednak już po niedługim czasie gęstnieje i jest bardziej smarowny. Jeśli będzie dla kogoś za mało słodki (w końcu tu tylko orzechy i kokos), można go dosłodzić, ale wcale nie dodając cukru, miody, czy syropu z agawy. Po prostu dodajcie do masy trochę banana i zmiksujcie ponownie. Krem kokosowy słodzony bananem ciemnieje nieco i należy go przechowywać w lodówce (ok 3-4 dni, jednak warto czasem zrezygnować z dosładzaczy, na rzecz naturalnych cukrów zawartych w owocach.
Krem jest tak gładki, jak wielką moc ma Twój blender/mikser. Kremowy, kokosowy z nuta orzechów i leciutko bananowy, jeśli posłodzisz go właśnie świeżym bananem. Jest doskonałą bazą do koktajli, cudownym smarowidłem na grzankę, ziarnisty chleb albo jako krem do gofrów. Zróbcie go koniecznie. w 3 minuty gotowy!
Błyskawiczny krem kokosowo-orzechowy do chleba
200g orzechów nerkowca100g ekologicznych wiórków kokosowych (nie siarkowanych)
15g oleju kokosowego
lub olejku arganowego extra virgin (tego do celów spożywczych)
opcjonalnie ok 40g banana
Wsyp do blendera orzechy i wiórki, dodaj olej, miksuj na najwyższych obrotach ok 1-2 minut. W razie, gdyby krem wydawał się za mało słodki, dodaj banana i zmiksuj ponownie. Gotowe !Podawaj z goframi, na grzance lub kromce ziarnistego chleba albo... wyjadaj łyżeczką :)
Aaaale to nie koniec pomysłów na wykorzystanie kremu kokosowego!
Jeśli krem kokosowy był posłodzony bananem, lekko będzie ciemniał, no i ma nieco krótszy termin trwałości. Ale taki kokosowo-bananowo-orzechowy krem jest świetną bazą do kawowego smoothie. Wystarczy banan, kawa, lód i gotowe, znów szybko i pysznie. Zrobicie?
Kawowo-kokosowe smoothie
130g kostek lodu + 60g kawy
LUB ok 200g cold brew
60g kremu kokosowego (z powyższego przepisu)
1 mały banan
Wszystkie składniki zmiksuj na gładkie smoothie. Tym gładsze będzie, im mocniejszy masz blender/mikser/Thermomix, ale nawet smoothie z kawałkami kokosa i orzecha jest pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)