coś więcej

Zielony baton energetyczny

Bardzo BARDZO podoba mi się produkcja domowych batonów energetycznych. Są proste i szybkie do zrobienia, mają w składzie wyłącznie zdrowe naturalne składniki, bez cukru, czy innych dosładzaczy. Sama zdrowa energia dla sportowca, dla dziecka do śniadaniówki albo dla mamy, która właśnie wróciła z treningu biegacza. Ledwie kilka dni temu ogłosiłam, że najlepszy na świecie jest baton czekoladowo-pomarańczowy, a tymczasem rozkoszujemy się nowym, cudownym smakiem owocowo-orzechowego batona. Zielony baton energetyczny jest pyszny i bardzo zdrowy!



Och, czego ja w weekend słuchałam! No znane słowa, znana linia melodyczna, "Sound of Silence" chyba kojarzą wszyscy, prawda? Ale tym razem nie Simon & Garfunkel, ale zachwycające, porywające wykonanie mocnej, metalowej kapeli z Chicago, Disturbed. Magia, energia, MOC! Posłuchajcie koniecznie!




Domowe batony energetyczne są bardzo proste do zrobienia - wystarczy zmiksować na gładką pastę kilka naturalnych składników i formować powstałą masę w batony lub kulki. Co ważne, trzeba zadbać, by suszone owoce, które do nich wykorzystujemy były niesiarkowane i najlepszej jakości. Do domowych batonów energetycznych używam ekologicznych, niesiarkowanych fig, a także migdałów blanszowanych, wyśmienitych sycylijskich niesolonych pistacji z Bronte i greckiego karobu. To nie są najtańsze składniki, a mimo to, fantastyczny, wegański, doskonałej jakość baton kosztuje trzykrotnie mniej niż podobny w sklepie. No i zdradzę Wam sekret, jeśli niesolone pistacje stanową najdroższy lub mało dostępy składnik, możecie je zastąpić... pestkami dyni. Też są zielone i bardzo zdrowe. 

FIGI - suszone figi mają wyjątkowe wartości odżywcze - są nieocenionym źródłem błonnika, wapnia, potasu oraz magnezu. Figi są wskazane w diecie, gdyż wspomagają prace układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i pokarmowego (działają łagodnie przeczyszczająco, wspomagają pracę jelit). Mają właściwości obniżające ciśnienie, wspomagają wydalanie nadmiaru sodu z organizmu. Polecane w diecie sportowców, ale także kobiet po menopauzie. 

MIGDAŁY - jedne z najzdrowszych orzechów, są cennym źródłem witaminy B2, E, białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczonych, potasu oraz flawonoidów.  Mogą zapobiegać chorobom serca oraz cukrzycy, obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, łagodzą stres, zapobiegają mdłościom, doskonale regulują metabolizm i są polecane przez dietetyków dla osób odchudzających się oraz aktywnych sportowców (poprawiają wydolność mięśni).

PISTACJE - soczyście zielone orzechy pistacjowe są cennym źródłem błonnika, potasu, karotenoidów (wspomagają prace oczu), białka, wapnia, fosforu, a także witamin: E, z grupy B oraz antyoksydantów. Są cenione przez lekarzy za właściwości antynowotworowe, obniżające ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu, a także regulują poziom cukru we krwi. Mimo dość wysokiej kaloryczności, są polecane przez dietetyków ze względu na dużą zawartość błonnika, który wspomaga  prawidłowa przemianę materii, zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Korzystnie wpływają na obniżanie poziomu stresu  i działają jak naturalny antydepresant. 

LUB - PESTKI DYNI - mają mnóstwo witamin z grupy B, są źródłem magnezu, cynku, fosforu, manganu i żelaza. Składniki w nich zawarte świetnie działają na oczyszczanie cery, wzmocnienie włosów i paznokci, wspomagają usuwanie z organizmu drobnoustrojów, trawienie, dobrze wpływają na koncentrację.

KAROB - karob w proszku zwany inaczej mączką chleba świętojańskiego jest wspaniałym substytutem kakao, jednak zawierającym znacznie mniej tłuszczu. Karob jest naturalnie słodki, występuje zazwyczaj w formie proszku, ale także melasy lub syropu. Jest bogatym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B, witamin A, E, D, a także wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, szczególnie polecany przy niestrawnościach i biegunkach.



strąki karobu


Podsumowałam koszt zrobienia domowych zielonych batonów energetycznych w dwóch wersjach - z pistacjami lub z pestkami dyni:

7,31zł - ekologiczne figi od BioPlanet 43zł/1kg    
10,4zł - migdały blanszowane 65zł/1kg       
16zł -  sycylijskie pistacje niesolone z Bronte 40zł/100g
     LUB 1,86 - pestki dyni ciemnozielone od BioPlanet 16,27zł/350g
0,48zł - gecki karob w proszku 12zł/500g  

KOSZT 10 batonów:
wersja z pistacjami: 34,19zł za 400g  1 baton 40g kosztuje 3,42zł        
wersja z pestkami dyni: 19,60zł za 400g  1 baton 40g kosztuje 1,9zł      



Proste składniki, niewiele pracy, a efekt wspaniały! Takiego batona (może być też uformowany w formie mniejszej, w 20g kulki) można śmiało spakować jako zdrową przekąskę dla dziecka do szkoły, jako doskonały zastrzyk energii dla biegacza, albo do damskiej torebki, na drugie śniadanie. Spróbujcie jest pyszny.





Zielony baton energetyczny jest naturalnie słodki, dzięki figom i karobowi. Ma fantastyczną, lekko ciągnąco-chrupiącą strukturę (to od figowych pesteczek). Samo zdrowie, bez cukru, dosładzaczy i pieczenia. Róbcie domowe batony energetyczne, są bardzo smaczne, szybkie i naprawdę łatwe!


Zielony baton energetyczny
170g suszonych ekologicznych fig
160g migdałów blanszowanych*
40g niesolnych, wyłuskanych pistacji lub łuskanych pestek dyni
20g karobu

Zalej figi wrzątkiem i odstaw na ok 15 minut, aż zmiękną.
Zmiksuj pistacje (lub pestki dyni) na drobną kaszę i połowę odłóż do miseczki. Do blendera dodaj migdały i zmiksuj na mąkę lub drobniutką kaszę (jeśli lubisz chrupiące struktury w batonie), dodaj do blendera odsączone figi (pamiętaj by wyciąć ogonki!) oraz karob i pulsując zmiksuj całość na gładką pastę.  Podziel masę na 10 części i uformuj 40 gramowe batony lub 20 gramowe kulki. Obtaczaj batony lub kulki w odłożonych pistacjach lub pestkach dyni.


* w wersji jeszcze bardziej ekonomicznej, użyj tylko połowy migdałów, a resztę uzupełnij pestkami słonecznika lub większą ilością pestek dyni; w każdej z tych opcji batony będą wyśmienite

6 komentarzy:

  1. Rozumiem, że chodzi o 160 GRAM migdałów :) muszę zrobić koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, gramów. Tak jak 160 kilogramów a nie 160 kilogram...

    Chili, posłuchaj sobie Shout by Disturbed ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry,

    Czy po zrobieniu takie batony trzymamy w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma konieczności przechowywania batonów w lodówce, jeśli zostaną zjedzone w ciągu 4-5 dni, ale dobrze, żeby były w szklanym słoiku, wówczas nie będą wysychać

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo proszę o informację, czym miksować te bakalie? czy zwykły blender "żyrafa" wystarczy? wydaje mi się, że nie bardzo, a nie mam lepszego sprzętu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blender byłby najlepszy, ale małymi partiami można spróbować żyrafą. Figi po namoczeniu są miękkie.

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)