coś więcej

Sałatka z pomarańczy z awokado i selerem naciowym

Muszę się przyznać, że okrutnie tęsknię za codziennymi sałatkami na obiad. Chce mi się wiosny, ciepła, letnich promieni słońca, soczystych owoców i warzyw. Ale zamiast marudzić i narzekać na ziąb w lutym, robię sobie słońce na talerzu. Soczyste, pełne kolorów, słoneczne jedzenie, nawet jeśli nie jest ciepłym daniem, cudownie przybliża do lata.  Póki trwa sezon na czerwone pomarańcze, koniecznie zróbcie słoneczną sałatkę z pomarańczy z awokado, selerem naciowym i orzeźwiającym dressingiem. Jest wyśmienita!


W weekend syn nam trochę koncertował. Jeszcze nieco nieśmiało, ale dał miły koncert gitarowy dla rodziny, tylko struny i trzask iskier w kominku. Sama radość! A teraz słucham The Mastersons "I Found You", kominek rozgrzewa wszystko co we mnie tak bardzo dziś zmarzło. Jest cudnie, posłuchajcie...




W takie paskudne, listopadowe dni lutego jak ostatnio, najbardziej tęsknię za słońcem, ciepłem, zwiewną sukienką, lekkim sweterkiem i czółenkami. Gdy wiatr wywiewa spod pazuchy resztki ciepła, na przekór złemu, sięgam po słońce chociaż na talerzu. Niech mieszają się soczyste kolory awokado i pomarańczy, niech chrupie seler naciowy i płatki migdałów, niechaj rozgrzewa czosnek i chilli. Taka sałatka to szczyt lata w środku zimy. To trochę złudne, gdy za oknem nie ma śniegu, a zima wciąż gdzieś tam gwiżdże i powoduje dreszcze. Ale można się rozgrzać fajnym grzańcem śliwkowym, a do obiadu zjeść trochę słońca i koloru na talerzu. Dressing ma mnóstwo naturalnych antybiotyków, które wspomagają organizm w walce z chłodami na przednówku.


moje najukochańsze sałatki zimowe najczęściej są z cytrusami


Od pięciu lat, od listopada do maja, raz w miesiącu przyjeżdżają do mnie świeże pomarańcze prosto z Sycylii. Jest też cudowne awokado Haas, świeży seler naciowy, wspaniałe sery owcze, przetwory z pomarańczy, mandarynki, grejpfruty i cytryny. Na początku jedliśmy pomarańcze jak jabłka, potem litrami wyciskaliśmy z nich sok, teraz ciągle podaję sałatki z pomarańczami, smoczą cytryną pirrito i ukochanym awokado. Chcę się najeść na zapas, na całe lato, a we wrześniu znów zatęsknię do ich smaku, soczystości, niesamowitego aromatu. Jedzcie pomarańcze w sałatkach, są rewelacyjne! Wystarczy do takiej sałatki podać nieco ostrzejszy dressing, by była rozgrzewającym, choć podanym na zimno posiłkiem. Korzystajcie z pomarańczy póki trwa na nie sezon.




Świeża, rześka sałatka z pomarańczą i awokado, podana z ciepłą grzanką z ciabatty może być samodzielnym lekkim posiłkiem na przednówku lub stanowić doskonały dodatek do pieczonego kurczaka. Uwielbiam tę sałatkę za połączenie smaków i struktur - soczyste pomarańcze, kremowo-maślane awokado, chrupiący seler naciowy i płatki migdałowe, orzeźwiający miętowo-pikantny dressing. Tej sałatki nie doprawiam solą, dressing na świetnie zbalansowane smaki bez grama soli.

Możesz dodać do sałatki upieczoną pierś kurczaka, wówczas będzie ona stanowić kompletny obiad, idealny do zabrania do pracy, tylko pamiętaj, by dressing mieć w osobnym pojemniczku i wymieszać go z sałatką tuż przed podaniem. Zróbcie ją koniecznie w sezonie pomarańczowym!

Sałatka z pomarańczy z awokado i selerem naciowym

2 czerwone pomarańcze
2 awokado odmiany Haas
2 łodygi selera naciowego
pół główki sałaty rzymskiej
płatki migdałów
listki świeżej mięty

dressing miętowo-pikantny*
listki 1 gałązki świeżej mięty
szczypta płatków chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sosu worcestershire
80ml oliwy z oliwek extra virgin
20ml soku z cytryny


Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki dressingu.
Obierz pomarańczę, pokrój je na grube plastry, a potem na mniejsze cząstki. Przekrój awokado wzdłuż, usuń pestkę i pokrój miąższ w sporą kostkę, selera naciowego umyj i pokrój w plasterki. Porwij liście sałaty, oberwij listki z gałązek mięty. Upraż na suchej patelni płatki migdałowe. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z dressingiem i od razu podawaj.  Sałatka świetnie smakuje z ciepłą, chrupiącą grzanką z ciabatty lub jako dodatek do pieczonego kurczaka. 


* od razu zrób podwójną lub potrójną porcję tego dressingu, jest pyszny i można go przechowywać ok 10 dni w lodówce, będzie jak znalazł do każdej sałatki zimowej, którą wymyślisz naprędce

3 komentarze:

  1. Zachęcająco słoneczna sałatka pełna witamin i kolorów lata ! Podoba mi się, może wypróbuję? Tylko,że nie mam pomarańczy czerwonej.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne i nietypowe połączenie smaków :) Muszę koniecznie sprawdzić jak komponują się pomarańcze w bardziej wytrawnej wersji. Zawsze używam ich w słodkich przepisach, chętnie poeksperymentuję z Twoi przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Kasiu chce pani powiedziec ze ma pani taki wspanialy blog ze nie moge przestac czytac pani cudownych przepisow. nie moge tylko zrozumiec ze tak malo komenarzy jest. ale prosze nigdy nie rezygnowac z tego co pani robi bo naprawde odwala pani kawal dobrej roboty.pozdrawiam i zuczewielu inspiracji. Iwona.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)