Nastał czas pieczenia kaczek i gęsi na uroczyste rodzinne obiady. Jak radzicie sobie z zagospodarowywaniem mięsa z pieczonej w całości kaczki lub gęsi? Udaje się zawsze zjeść wszystko, czy czasami jednak zostaje trochę mięsa? Ja wręcz czekam, aż zostanie pierś lub dwie i sporo mięsa ze skrzydełek i korpusu. Bo z takiego cudownie aromatycznego, upieczonego mięsa z kaczki robię fantastyczną zapiekankę pasterską - shepherd's pie z kaczką duszoną w cydrze. Pokochacie ją!
Znam tylko jedną pieśń o pasterzu chyba, tę w wykonaniu Anais Mitchell "Shepherd". Brzmi pięknie, ale tylko jeśli nie będziecie wsłuchiwać się w słowa, bo są bardzo bardzo smutne. Ale pięknie gra, posłuchajcie...
Shepherd's pie to klasyczne danie z brytyjskiej kuchni. Duszone mięso z warzywami, zapiekane pod pure ziemniaczanym. Zapiekanka pasterska niezbyt często gości w mojej kuchni, bo uparłam się, że jej najlepsza wersja wychodzi mi, gdy jest to danie "odzyskane", czyli powstające z pozostałego z obiadu pieczonego mięsa i ziemniaków. Zdarzało mi się specjalnie kupić większy udziec jagnięcy i ugotować sporo za dużo ziemniaków byle tylko kolejnego dnia zrobić shepherd's pie. Jednak ostatnio jestem w fazie fantastycznego polskiego drobiu - kaczek, gęsi i perliczek. Powiem Wam, z takiego mięsa to są dopiero zapiekanki pasterskie!
W shepherd's pie, czyli zapiekance pasterskiej bazą mięsną jest jagnięcina, zaś Cottage pie, zapiekance wiejskiej - wołowina. Obie wersje ponoć pochodzą z początków XVIII wieku i były niegdyś potrawą biedaków. Resztki z pańskiego stołu, czy też skrawki mięsne dusiło się z warzywami i uzupełniało grubą warstwą pure ziemniaczanego. To pożywne, treściwe danie, a jednocześnie tanie i powalające wykarmić sporą gromadę pasterzy, czy wiejską rodzinę. W Anglii najczęściej dodaje się do mięsa marchewkę i groszek, a pure do wyłożenia na wierzchu może być z samych ziemniaków lub ziemniaków z brukwią. To świetna propozycja na obiadokolację albo stosunkowo szybki obiad kolejnego dnia świąt, gdy naprawdę nie chce nam się za dużo kręcić w kuchni.
Moja absolutnie ulubiona wersja, którą wymyśliłam kilka lat temu w sezonie jesiennym to zapiekanka pasterska z pieczoną gęsiną lub kaczką. I nie, w moim przepisie nie znajdziecie zielonego groszku, ale mnóstwo jabłek, a mięso z warzywami duszę w... polskim cydrze. Ostatnio zachwycam się Cydrem Chyliczki "Stary Sad", który wręcz stworzony jest do kaczki.
Zapiekanka pasterka to doskonały sposób, by nawet niezbyt liczna rodzina mogła sobie w pyszny sposób poradzić z upieczeniem i zjedzeniem całej gęsi lub całej kaczki. Najpierw bowiem podać można na uroczysty obiad całą pieczoną gęś - na przykład z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną albo z farszem z piernika, czy kaczkę faszerowaną jabłkami i szałwią, a gdy zostanie samotna pierś lub dwie i jak zawsze mnóstwo mięsa na korpusie, wystarczy kości kaczki, czy gęsi dokładnie oczyścić, a kolejnego dnia wykorzystać do shepherd's pie. No i takie pieczone mięso w sumie "jeść nie woła", po upieczeniu spokojnie poleży w lodówce nawet 3 dni i później niemal magicznie zamieni się w tę pyszną zapiekankę.
Zapiekanka pasterka z kaczką to mój kolejny pomysł na niemarnowanie jedzenia i odzyskanie tego, co mogłoby być wyrzucone, a na dodatek do jej przygotowania nie dodaję soli. Jeśli i Wam przyświeca myśl o niemarnowaniu oraz ograniczaniu spożycia soli, na blogu znajdziecie więcej potraw odzyskanych (klik), a także dań, w których jest mniej soli (klik).
Co mnie najbardziej zachwyca w przepisie na shepherd's pie z kaczym mięsem? Cudowny smak kaczki duszonej w dobrym polskim cydrze z warzywami, jabłkiem i szałwią. Sporo smaku daje czosnek i odrobina skórki otartej ze świeżej, niewoskowanej pomarańczy. Kaczka po prostu kocha się z jabłkiem i pomarańczą! Ale to nie koniec pysznych rozwiązań w tym daniu. Otóż, gdy piekę kaczkę lub gęś, zawsze wkładam do pieca pod koniec pieczenia kilka jabłek szara reneta. Wszyscy kochamy pieczone jabłka do drobiu. Ja zaś zawsze piekę tych jabłek ciut więcej i robię pure ziemniaczano-jabłkowe z parmezanem, które świetnie podkreśla smak kaczego lub gęsiego mięsa w shepherd's pie. Spróbujcie koniecznie!
Shepherd's pie z kaczką - zapiekanka pasterska z kaczką
500g upieczonego mięsa kaczki* (razem ze skórą)
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
4 szalotki
2 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
pół pęczka świeżej szałwii
1 łyżka mąki pszennej razowej lub suszonego razowca
300ml dobrego polskiego cydru
2 jabłka szara reneta
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki skórki otartej z niewoskowanej pomarańczy**
3 łyżki startego parmezanu
400g ugotowanych bez soli ziemniaków***
2 jabłka szara reneta upieczone w ćwiartkach****
2 łyżki masła
ok 50-70ml ciepłego mleka
gałka muszkatołowa
świeżo mielony pieprz
3 łyżki startego parmezanu
Obierz mięso z upieczonej kaczki - wykorzystaj wszystkie przypieczone i rumiane kawałki, dokładnie zdejmij mięso ze skrzydełek, szyjki, z korpusu. To nie ma znaczenia, czy będą to duże ładne części, czy niewielkie włókna. Mięso lekko pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli na mięsie jest skóra, zdejmij ją i osobno posiekaj w drobną kostkę. Szalotki pokrój w piórka, a marchewkę i selera naciowego w kostkę. Posiekaj szałwię. Obierz też i odszypułkuj jabłka, pokrój je w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie/maśle zeszklij szalotki, po chwili dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy, przesmażaj razem kilka minut aż warzywa nieco zmiękną, dodaj pokrojone mięso i razem przesmaż przez ok 5-7 minut. Dodaj posiekaną szałwię, mąkę lub razowiec i wlej cydr. Duś pod przykryciem ok 10 minut, potem wrzuć pokrojone w kostkę jabłka i duś kolejne 10-15 minut. Pod koniec, gdy warzywa będą już miękkie, dodaj starty na tarce ząbek czosnku, skórkę z pomarańczy ** i starty parmezan. Wymieszaj z mięsem, a następnie wyłóż do naczynia do zapiekania.
Gorące ugotowane ziemniaki oraz gorące upieczone jabłka bez skórki rozgnieć tłuczkiem na gładkie pure, dodając w trakcie masło i ciepłe mleko. Dopraw pure sporą ilością gałki muszkatołowej oraz świeżo mielonego pieprzu. Pure ułóż na wierzchu mięsa w naczyniu do zapiekania, formując niezbyt równą powierzchnię, by te wystające wzgórki pure ładnie się zarumieniły. Piecz ok 30 minut w 180°C, aż wierzch stanie się rumiany. Podawaj shepherd's pie z polskim cydrem lub dobrym białym winem.
Zapiekankę pasterską możesz przygotować z wyprzedzeniem - uduszone jw mięso przykryte pure ziemniaczano-jabłkowym wstawiasz w naczyniu do zapiekania do lodówki i zapiekasz tuż przed podaniem. Jeśli wstawiasz do pieca naczynie z zimna zawartością, przedłuż czas pieczenia do ok 45-50 minut.
* zamiast kaczki, może być pieczona gęsina lub perliczka
** jeśli zapiekankę robisz z gęsiną lub perliczką, nie dodawaj skórki pomarańczy, możesz ją zamienić na szczyptę mielonych goździków
*** do shepherd's pie nie trzeba solić ziemniaków do gotowania, wystarczy parmezan, który dodaje się do pure, mniej soli = więcej zdrowia!
**** jabłka umyj, pokrój na ćwiartki i wytnij szypułki, a następnie piecz razem z kaczką/gęsią w piecu przez ostatnie 20 minut. Jeśli do drobiu nie pieczesz jabłek, upiecz je specjalnie do shepherd's pie - 20 minut w temp 180°C, aż będą miękkie, wówczas łyżką wyjmij miąższ ze skórki
Shepherd's pie z kaczką - spadasz mi z nieba tym przepisem. Czy można wykorzystać do tej potrawy kaczkę z rosołu? Pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuńjak najbardziej :) niech smakuje!
Usuń