Gęsina nie musi być trudna do przyrządzenia. Jeśli nie jesteś gotów na pieczenie całej gęsi, czy choćby konfitowanie gęsich udek i temu podobne ceregiele, przygotuj prostą i doskonałą przystawkę, która będzie wyśmienitym gęsim akcentem na stole. Może to być proste i pyszne gętataki, czyli orientalne gęsie carpaccio, albo jeszcze prostszy, absolutnie doskonały półgęsek ze śliwką londyńską i świeżą roszponką. Proste, pyszne, a zaczaruje każdego, komu zaserwujesz. Przez żołądek do serca? droga wolna!
O rany, ale się porobiło, zobaczcie co dziś u mnie gra - James Blake i "Retrograde" faaajne!
No jak to u Was jest z "sezonem na gęsinę" jadacie? kupujecie? przyrządzacie gęsi, czy może bywacie w restauracjach, które są włączone w akcję "Czas na gęsinę"? Koniecznie choć raz w sezonie (listopad i grudzień) wybierzcie się na pyszną gęsinę do restauracji w okolicy, w której mieszkacie, ale też podajcie ją w domu, koniecznie! To wielka radość jeść szparagi w maju, kochać dynię w październiku i listopadzie, czekać na pierwsze czerwcowe ziemniaki i lipcowe jagody, ze łzą w oku żegnać w październiku pomidory, na które sezon właśnie wtedy się już kończy.
Podobnie jest z mięsem, przynajmniej niektórym - "czas na gęsinę" to nie pusty termin, ale po prostu najlepszy sezon na gęsi. W Polsce rozpoczyna się w listopadzie i trwa do końca grudnia. To właśnie wtedy najwięcej jest na rynku świeżych gęsi, ale i wyrobów wędliniarskich z gęsiny.
Na moim blogu znajdziecie już całkiem sporo przepisów na dania z gęsiną (klik), są dania główne, przystawki i zupy. Można zatem podać odświętny obiad z gęsią pieczoną w całości, ugotować rosół z gęsimi pulpecikami lub fajną zupę na gęsinie albo sięgnąć po któryś z prostych przepisów na przystawki. Dziś taki właśnie proponuję. Poszukajcie w sklepie lub na targu dobrej jakości półgęska. Będzie pysznie!
Półgęsek to jeden z najszlachetniejszych wyrobów wędliniarskich powstających z gęsiny. Nazywany też pierśnikiem lub półgąskiem, powstaje z dwóch, wyciętych razem ze skórą piersi gęsich, które są następnie marynowane i wędzone na surowo. Półgęsek ma kształt walca, surowy waży ok 1,5 do 2kg, a po uwędzeniu ok 1,2-1,8kg. Obecnie jest to tradycyjny produkt wytwarzany w województwie kujawsko-pomorskim i tam znajdziecie najlepszej jakości półgęski. Półgęsek był tradycyjnym daniem kuchni staropolskiej, które podawano na szlacheckich stołach. Był także niezwykle popularny na Litwie. Wspomina go w Panu Tadeuszu Adam Mickiewicz. Poszukajcie dobrego półgęska i podajcie go w prostej przystawce, która świetnie będzie pasować do dobrego wina.
moje ukochane śliwki londyńskie: śliwki kalifornijskie + dobra, mocna herbata + korzenna marynata |
Półgęsek podaję z marynowaną gruszką, na bożonarodzeniowe śniadanie, ale może stanowić też świetną przekąskę do wina na spotkaniu z przyjaciółmi. Szczególnie podany w atrakcyjnej formie, jako roladkę. Jeśli udało mi się Was namówić wcześniej na przygotowanie śliwek londyńskich, to wystarczy sięgnąć do spiżarni po słoiczek, jeśli nie, kupcie dobre śliwki kalifornijskiej i zróbcie kilka słoików boskich marynowanych w herbacie śliwek londyńskich, będą doskonałym dodatkiem do sałatek, mięs, pasztetów i cudnie zagrają w duecie z półgęskiem.
Roladki z półgęska to w zasadzie sałatka, bo roszponka jest tu bardzo istotna, ale taka sałatka, którą każdy mięsożerca pokocha na zabój. Słony parmezan, słodkie śliwki, jędrna i chrupiąca roszponka plus boski, wędzony półgęsek to wyśmienite połączenie smaków. Spróbujcie koniecznie!
Półgęsek ze śliwką londyńską, parmezanem i rukolą
kawałek półgęska
paczka świeżej roszponki (kupuję już umytą)
kilkanaście śliwek londyńskich (tu przepis)
kawałek świeżego parmezanu
2-3 łyżki octu winnego
50ml zalewy ze śliwek londyńskich
Taki kawałek półgęska, jaki chcesz przeznaczyć na tę przystawkę włóż na ok godzinę do zamrażarki, potem pokrój go na jak najcieńsze plasterki. Zamrożony będzie lepiej się kroił.
Zalewę ze śliwek londyńskich zmiksuj na gładką emulsję z octem winnym i wymieszaj z roszponką. Parmezan pokrój w słupki, a śliwki przekrój wzdłuż na pół.
Na każdym plasterku półgęska układaj słupek parmezanu, 2-3 połówki śliwki londyńskiej i sporą kępę roszponki. Zwiń całość w ciasną roladkę i zepnij wykałaczką. Podawaj z dobrym winem i ciesz się gęsinowym sezonem !
Z całym szacunkiem, ale półgęsek (podobnie jak i gęsia okrasa) najlepszy jest bez tych wszystkich udziwnień i nowomodnych wymysłów, tj. ze skibką dobrego chleba na zakwasie, z prawdziwym masłem :) Śliwki kalifornijskie?! Parmezan?! ... Połączenie równie kuriozalne, co pasta curry dodana do tradycyjnego, polskiego rosołu... Niby można, ale tak naprawdę - po co?! Pozdrawiam z Kujaw, Halina Wolańska.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zechciała Pani podzielić się z nami swoją opinią :) A śliwki londyńskie proszę kiedyś zrobić, są wyborne. Pozdrawiam
UsuńA skąd ja, na miłość boską , wezmę półgęsek???
OdpowiedzUsuńCzy możesz napisać gdzie kupić dobry
OdpowiedzUsuńpólgęsek