coś więcej

Pierś kaczki z korzennymi śliwkami

Nareszcie miałam chwilę, żeby ogarnąć kilka fantastycznych przepisów na dania z kaczką w roli głównej, które niedawno przyrządzaliśmy na warsztatach z Arturem Morozem. Dziś będzie chyba mój ulubiony - GENIALNY i super prosty przepis na pierś kaczki z korzennymi śliwkami. Pomysł banalny, a danie absolutnie wybitne. Kaczka aż prosi się o owoce, a śliwki do kaczej piersi smakują wybornie. To wspaniały pomysł na danie odświętne, przy którym na dodatek wcale nie trzeba się napracować. 



A dziś śpiewa Adele w premierowym "Hello". Tyle się na nowa Adele naczekałam...





Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości czy i jak podać kacza pierś na jakąś bardziej szczególną okazję, na święta, czy rodzinny obiad. KONIECZNIE zróbcie te kaczkę jesienią. Przepis jest super prosty i tak wspaniale łączy słodycz, nieco dymny posmak śliwek duszonych z korzennymi przyprawami i odrobiną octu winnego z delikatną, aromatyczną piersią kaczki. To łatwe, i proste i pyszne danie!





Kaczka i śliwka - uwielbiam to połączenie! zresztą stali czytelnicy zapewne znają moja miłość do śliwek - pieczonych, duszonych, w deserach, do śniadania i w daniach wytrawnych. Koniecznie zróbcie kaczkę ze śliwkami na najbliższy weekend, tak na próbę, ok? Bo potem na stałe wpiszecie sobie to danie do brulionu z "przepisami na święta" promis!

Pierś kaczki z korzennymi śliwkami

proporcje dla 4 osób

2 duże piersi kaczki ze skórą
sól morska
700g świeżych lub mrożonych śliwek
4 szalotki
kilka gwiazdek anyżu
kilkanaście goździków
1-2 łyżki miodu lipowego (w zależności od tego jak słodkie są śliwki)
50ml octu z czerwonego wina lub octu balsamicznego
świeżo mielony pieprz

Piersi umyj, osusz, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Potem smaż na suchej patelni od strony skóry, aż skóra ładnie się zrumieni i będzie chrupiąca Przewróć piersi kaczki na drugą stronę i smaż ok 2 minut*. Pierś musi pozostać soczysta, różowa i jędrna w środku, nie wolno jej przesuszyć.  Zdejmij usmażone piersi na deskę, zawiń w folię aluminiową i pozostaw, by odpoczęły.  Pamiętaj o tym "odpoczynku", gdyż świeżo wysmażona pierś po przekrojeniu wypuści wszystkie soki, a jeśli damy jej te kilka-kilkanaście minut, pozostanie soczysta. 
Śliwki umyj, przepołów i usuń pestki. Szalotki pokrój w piórka. 
Na tłuszczu , który pozostał po smażeniu piersi kaczki przesmaż śliwki z szalotkami, goździkami i anyżem. ok 10 minut. Gdy owoce już nieco zmiękną , dodaj miód, dopraw świeżo mielonym pieprzem, wlej ocet winny lub balsamiczny i redukuj sos. 
Piersi kaczki pokrój w plastry, podawaj z duszonymi śliwkami korzennymi i pure ziemniaczanym. Biesiadnicy będą zachwyceni!

* trudno jest mi określić określić dokładny czas smażenia, ale będzie to od kilku do kilkunastu minut z jednej strony (różowe mięso zacznie powoli blednąć, gdy skórka będzie bardzo rumiana, przewracamy) plus 2-4 minuty z drugiej strony. Ja lubię pierś soczystą i różową, zatem smażę krócej, ale znam osoby, które nie tkną różowego mięsa, zatem proponuję na wyczucie i własny smak. Proszę pamiętać, że piersi "dojdą" jeszcze w folii aluminiowej.

8 komentarzy:

  1. Hmmm.... to ile łącznie trwa smażenie kaczki (z obu stron)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dopisałam wyjaśnienie na końcu przepisu, mam nadzieję, że pomocne

      Usuń
  2. O jejku! Jak to pysznie brzmi/wyglada! Koniecznie do wyprobowania.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś zrobiłem z synkiem - wyszła pyyyyyyszmie! Chociaż kaczkę z drugiej strony smażyłem dłużej, niż 2 minuty :) Następnym razem w pomarańczach!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś zrobiłem z synkiem - wyszła pyyyyyyszmie! Chociaż kaczkę z drugiej strony smażyłem dłużej, niż 2 minuty :) Następnym razem w pomarańczach!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie przyrządzałam kaczki, więc też prosiłabym o uściślenie czasów smażenia.
    A ile porcji z tego będzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno jest mi określić określić dokładny czas smażenia, ale będzie to od kilku do kilkunastu minut z jednej strony (różowe mięso zacznie powoli blednąć, gdy skórka będzie bardzo rumiana, przewracamy) plus 2-4 minuty z drugiej strony. Ja lubię pierś soczystą i różową, zatem smażę krócej, ale znam osoby, które nie tkną różowego mięsa, zatem proponuję na wyczucie i własny smak. Proszę pamiętać, że piersi "dojdą" jeszcze w folii aluminiowej.
      Porcje sa podane - 2 duże piersi to danie dla ok 4 osób, ale jak bardzo głodne to 1 pierś na osobę.

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)