coś więcej

Pierś kaczki z dynią i pak choi

Jak uczyć się o kaczkach, czy gęsiach, to tylko od Artura Moroza! Artur jest szefem sopockiej restauracji Bulaj, a jednocześnie orędownikiem powrotu szlachetnego drobiu na polskie stoły. To do niego kilka lat temu uczyłam się luzować gęś, jadać gęsią okrasę i podawać całe pieczone gęsi na świąteczny stół. Niedawno miałam okazje wziąć udział w wyśmienitych, ekskluzywnych warsztatach, na których uczyliśmy się przyrządzać kaczki. Będzie z nich cała seria przepisów. Na początek piersi kaczki z dynią i pak choi. Bardzo jesienne, proste danie, które nie może się nie udać!



Gdy za oknem dżdżysto i słotnie, gotuję aromatyczne, pyszne dania. Piekę dynię, albo śliwki, dodaję do wszystkiego cynamon i głośno, głośno słucham pięknych, ciepłych dźwięków. Posłuchajcie dziś ze mną Damiena McFly i "The Taste of Rain"...




Kaczkę kocham, uwielbiam i mogę zawsze i wszędzie. Najczęściej przyrządzam rewelacyjne pieczone udka w czerwonej pomarańczy, lubię kaczą pierś z genialnym sosem daktylowym, który uczyłam się przyrządzać lata temu od Witka Iwańskiego, piekę czasem "kaczkę po prostu", czyli faszerowana jabłkami, ale na pierś wciąż szukam inspiracji. 

Warsztaty  O! Kaczka (kliknij po więcej przepisów z kaczką) z Arturem Morozem to było czyste kacze szaleństwo, przygotowaliśmy kacza pierś na 5 sposobów, a oprócz tego jeszcze trzy inne dania z kaczką w roli głównej.  Nasza sekcja, czyli Magda, Aga i ja ogarniałyśmy kaczkę z dynią i pak choi - prosta i ciekawa. 




Najważniejsze to dobrze, ale delikatnie wysmażyć kacza pierś. Winna pozostać jędrna, soczysta i mieć chrupiącą skórkę. Ta pyszna pierś podawana jest z pieczoną z przyprawami dynią, duszoną potem  z winem, pak choi i malinami.  To ciekawe i niebanalne połączenie. Spróbujcie!

Pierś kaczki z dynią i pak choi

porcja na 4 osoby

ok 500g dyni hokkaido
kilka gwiazdek anyżu
sól morska

2 duże piersi kacze ze skórą
2 kapusty pak choi
kilka goździków
100ml białego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu spadziowego
2 spore garście świzeych lub mrożonych malin

Dynię umyj, przekrój, wydrąż, pokrój na łódeczki i ułóż na blasze do pieczenia. Oprósz dynie solą morską, ułóż gwiazdki anyżu i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok 20 minut. Dynia powinna być miękka, ale pozostać jędrna. Pokrój dynię w sporą kostkę, zachowaj gwiazdki anyżu.

Piersi kaczki oprósz solą i odstaw na 30 minut. Przesmażaj je na średnim ogniu na suchej patelni od strony skóry. Skóra powinna się dobrze zrumienić, potem przewróć piersi skórką do góry i przesmażaj ok 2 minut. Pilnuj, by piersi nie wyschły. Przełóż piersi na deskę i pozwól im odpocząć ok 5-7 minut.
Na tłuszczu, który pozostał na patelni przesmaż dynię z goździkami i anyżem, dodaj umyty i podzielony na liście pak choi, po chwili wlej wino, dodaj miód i duś kilak minut, aż pak choi nieco zmięknie.  Pokrój pierś kaczki w plastry, wyłóż na patelnię z dynią i pak choi, dodaj maliny. Duś pod przykryciem ok 5-7 minut. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z białym winem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)