coś więcej

Bursztynowa zupa krem z dyni

Sezon na dynie rozpoczęłam w tym roku od cudownie lekkiego sernika dyniowego, ukochanego, delikatnego, wspaniałego. Piekliście go już? Zaraz po serniku nadchodzi czas zup. Zup bo jesień, a jesienią zupy kochamy najbardziej, zup z dyni, bo są piękne, pyszne i wystarczy zmienić rodzaj użytej dyni, by zupa nabierała nowych rumieńców. Dziś zapraszam na fantastyczną, bardzo aromatyczną kremowa zupę bursztynową z dyni. Bursztynowa jak najbardziej pomarańczowe skarby żywiczne z morza i jeszcze bursztynowa od sera Bursztyn. Pyszna!



Dziś piątek, za chwilę ostatni dzień października, bez względu na to, czy świętujecie Halloween, czy po prostu macie ochotę się spotkać przy dobrym jedzeniu ze znajomymi, ugotujcie tę świetną zupę dyniową i włączcie mocniejsze beaty. U mnie właśnie grają Arctic Monkeys i "Do I Wanna Know", posłuchajcie...





To jak, rozgrzani troszeczkę? Dynie kupione? Do pysznego bursztynowego kremu z dyni najlepsza będzie dynia muskat, inaczej muszkatołowa. Ma piękny, nieco spłaszczony kształt i głębokie, jak wyrzeźbione rowki. Muskaty wydają się niezbyt duże, ale są bardzo ciężkie. Skórka przebarwia się od ciemnej zieleni do koloru piasku. Im jaśniejsza i bardziej piaskowa, tym dynia bardziej dojrzała ciemniejsza w środku.  Miąższ ma kolor intensywnie pomarańczowy, jak późne, przepalone bałtyckie bursztyny. Dynia muskat świetnie sprawdzi się w kolorowych zupach i przetworach. Robicie na zimę dynie w occie? Sięgnijcie po dynię muskat, będzie pyszna.


dynia muszkatołowa - Muscat de Provence


Fantastyczną zupę dyniową jadłam niedawno na konferencji poświęconej zagadnieniom związanym ze stosowaniem środków ochrony roślin. Po konferencji był lekki lunch i podano genialną, absolutnie fantastyczną zupę autorstwa Tomka Królikowskiego, szefa restauracji Słony. Oczywiście musiałam wyciągnąć od niego przepis, bo zupa była zjawiskowa! A jak już zabrałam się do jej przyrządzania, to dodałam co nieco od siebie i oto jest, pyszna, PYSZNA bursztynowa zupa krem z dyni.


przygotowanie zupy rozpoczyna się od upieczenia dyni w śmietanie z serem bursztyn


Jeśli kupicie dużą dynię muskat (moja miała ponad 8 kilogramów), możecie od razu skroić całą i część upieczcie z bursztynem na tę pyszną zupę, a część solo, tylko lekko skropioną winem. Z tej pierwszej będzie zupa na weekend, a z tej drugie porcji pieczenia zróbcie mus, który w najbliższych dniach przyda się do sernikobrownie z dynią, zupy z mlekiem kokosowym, klasycznego pumpkin pie, do dyniowej szakszuki albo do podania z poranną owsianką. A jak jeszcze zostanie trochę świeżej dyni, zróbcie boskie curry z dynią i mango. Kliknijcie do zakładki dynia (klik) po więcej inspiracji na jesienne dania z dynią.





Bursztynowa zupa krem z dyni jest gładka, aksamitna, gęsta i ma niesamowity smak. Dopiero po powtórnym podpytaniu, Tomek Królikowski zdradził, że na końcu dodaje do tej zupy gorgonzolę. A ja do tego upiłam ją białym winem i doczarowałam tymiankiem z ogrodu. Och, powiadam Wam, wspaniałość! Do zupy nie dodawałam soli, sery i bulion w zupełności wystarczyły, by smaki świetnie się równoważyły. Mniej soli = więcej zdrowia!

Bursztynowa zupa krem z dyni

3,5kg dyni muskat
250g najlepszej jakości twardego żółtego sera - Bursztyn lub Carski z Hajnówki
500ml śmietanki kremówki 30%

6 szalotek
3 łyżki oliwy z oliwek
200ml białego wina
500ml bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z domowej kostki rosołowej)
gałka muszkatołowa - sporo!
świeżo mielony biały pieprz
150-200g sera gorgonzola
kilka gałązek świeżego tymianku
pestki dyni

Dynię obierz ze skórki, pokrój w sporą kostkę, wyłóż na blachę, posyp startym serem Bursztyn i zalej śmietanka kremówką. Zakryj blachę szczelnie folią aluminiowa i piecz ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż dynia będzie zupełnie miękka. Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij pokrojone w piórka szalotki, potem zalej je winem i chwilę duś, aż wino nieco odparuje. Upraż na suchej patelni pestki dyni, aż będą złociste. Zmiksuj na gładki krem upieczoną dynię z całym płynem z pieczenia, a także z szalotkami w winie. Dodaj bulion i zagotuj. Dopraw zupę sporą ilością gałki muszkatołowej, listkami świeżego tymianku i białym pieprzem, a potem wmieszaj gorgonzolę i dokładnie wymieszaj aż cała się rozpuści. Podawaj zupę z uprażonymi pestkami dyni i listkami tymianku. Jest pyszna!

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam dynię i wszelakie dyniowe zupy. Takiej jeszcze nie jadłem i na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy z innym gatunkiem dyni wyjdzie tak samo dobra? 😎

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością będzie ciut inna, każda dynia ma nieco inny smak, ale jeśli już miałabym zastąpić czymś dynię muszkatołową, to bardziej dostępną hokkaido. Mam nadzieję, że pomogłam :)

      Usuń
    2. Dziękuję :-) Mam hokkaido i trochę Muskat (ale to chyba inna), spróbuję pocieszać :-) dzięki jeszcze raz.

      Usuń
  3. Dynia, ile jest sposób na jej przyrządzenie to ciągle mnie zaskakuje. Piękna nazwa: Bursztynowa zupa krem z dyni :) spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się spodobała, czekam na wieści jak się uda :)
      Tymczasem dziękując za dobre słowo, pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  4. Niebywale zachęcająca propozycja. W jakiej temperaturze należy prażyć dynię ze śmietaną i serem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorry, oczywiście miało być prażyć pestki dyni i piec dynię ze śmietaną i serem.

      Usuń
    2. pestki prażę na suchej patelni
      pieczenie dyni w temp 180 °C
      miłego pichcenia i czekam na recenzję!

      Usuń
  5. na ile porcji jest ten przepis? nie widze wzmianki w przepisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupy powstaje ok 4-4,5l, czyli dość sporo.

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)