Chodźcie, chodźcie na śniadanie. A jakie lubicie najbardziej? Co podalibyście na "polskie śniadanie" gościom ze słonecznej Italii? Ja właśnie szykuję stół, który pełen będzie polskich produktów, takich, których być może nie znają w Mediolanie. Smaków, w których mają szansę się zakochać. Chcę podać prosto, jak najprościej. Królować ma smak, niekoniecznie okupiony godzinami w kuchni i wsparty najwyższymi umiejętnościami kulinarnymi. Mniej, znaczy więcej, czyż nie? Na moim śniadaniowym stole będzie polski twaróg z chipsami z owoców i warzyw i razowcem na zakwasie oraz waniliowa owsianka z jabłkami w cydrze. Zapraszam, częstujcie się.
Często piszę tu i ówdzie o tym, jak bardzo lubię słuchać Trójki, mojego "wychowawcy muzycznego" od dnia, gdy skoczyłam 13 lat. W Trójce dużo, dużo słycham polskiej muzyki. Autorskich audycji muzycznych, Oddycham Trójką. Codziennie, od brzasku do zmroku. A Wy?
Posłuchajcie dziś ze mną hipnotycznego "Zostań" Korteza i niech ten dzień będzie lepszy, najlepszy!
W 2015 roku bardzo bardzo kibicuję wszelkim działaniom, które podejmuje PARP promując Polskę na ExpoMilano2015. Szczególnie bliskie mi są świetne (sic!) inicjatywy kulinarne wokół Expo. Widzieliście zjawiskowo piękną i ciekawą książkę "Apetyt na Polskę"? (klik, tu można ją bezpłatnie ściągnąć jako ebook).
Jednym z kolejnych etapów promocji polskiej kuchni w Mediolanie jest konkurs skierowany do autorów blogów kulinarnych. 10 blogerów z Polski i 10 blogerów z Włoch otrzymało paczki z polskimi produktami (po 20 produktów), które miały być wykorzystane w stworzeniu przepisów na 4 potrawy - śniadanie zupa/przystawka, danie główne i deser. Szalenie to ciekawe obserwować jak do tematu podchodzą Włoszki (tak tak, same kobiety) i Polki plus jeden polski męski "Rodzynek".
Od kilku lat rośnie we mnie gdzieś w środku Duma, taka przez duże "D" z naszego dziedzictwa kulinarnego, z tego, że mamy światu coraz więcej do pokazania i to nie tylko na własnym podwórku, w kuchni, czy sklepie, ale coraz więcej polskich produktów najwyższej jakości jest eksportowanych w świat. Wszelkie projekty związane z promowaniem polskich produktów, naszych najlepszych smaków wspierają naszą widzialność w Europie, dostępność polskich smaków na półkach sklepów i w gastronomii. Jakże łatwo w Polsce kupić dobrej jakości oryginalną grecką fetę, szynkę parmeńską, czy oryginalny parmezan. Także my mamy wiele rewelacyjnych produktów wartych wypromowania!
Ku mojej wielkiej radości, dołączyłam do projektu, w którym 10 polskich i 10 włoskich blogerów ma za zadanie pokazać światu po 4 potrawy przygotowane z wykorzystaniem naszej "chluby narodowej". Na liście produktów, które mamy do wykorzystania są: kiełbasa lisiecka i kabanosy (te strzelające przy przełamaniu), podkarpacki miód spadziowy (genialny!), moja ukochana fasola wrzawska, niezwykły olej rydzowy z lnianki siewnej, są trunki - Cydr Chyliczki, który odkryłam niedawno, miód pitny dwójniak, wódka orkiszowa i likier z czarnej porzeczki. Są sery - oscypek i rewelacyjny wielkopolski ser smażony, jest kasza jaglana, jęczmienna i płatki owsiane, są też skarby z owoców i warzyw - suska sechlońska, konfitura z czarnego bzu, powidła strzeleckie (ze śliwek), buraczki, jabłka i suszone grzyby.
Całość projektu jest w formie konkursu, w trakcie którego można głosować na swoich ulubionych twórców kulinarnej blogosfery, na ich propozycje, albo po prostu na najciekawsze wymyślone przez nich potrawy. BARDZO Was namawiam, zajrzyjcie na stronę konkursu, zobaczcie 20 polskich i włoskich propozycji na śniadanie, są rewelacyjne!
Polscy autorzy blogów proponują dania słodkie i wytrawne - śniadaniowe ptysie (to od Antoniny z Burczymiwbrzuchu), smażoną kaszankę (haha, of kors to propozycja faceta Emotikon wink serwuje Jaja w kuchni , kuszące racuchy z oscypkiem od Ani z Everyday Flavours, Ania z Czosnek w Pomidorach zaproponowała bajgle z czarnuszką, Magda i Adam z Crust and Dust zapiekane jajka z kurkami, Magda z daretocook.pl zrobiła cuda z jaglanki, oscypka i jabłek. Ode mnie jest też jeden, skromny przepis - waniliowa owsianka z jabłkami w cydrze, taka jesienna z młodymi orzechami włoskimi, sycąca i poprawiająca KAŻDY dzień (przepis niżej).
Zajrzyjcie proszę, popatrzcie co fajnego przygotowaliśmy. Obserwujcie dalsze etapy konkursu, któremu patronuje i wspiera merytorycznie Magazyn Usta. Podzielcie się linkiem ze znajomymi. Nie namawiam na głosowanie na mnie, gdyż nie było moim zamiarem zbieranie "lajków", a raczej zainspirowanie Was oraz odbiorców ExpoMilano2015 i rozbudzenie "apetytu na Polskę". To co, zajrzycie? zagłosujecie na najfajniejsze danie śniadaniowe ? klik klik klik głosować można codziennie.
Gęsta, kremowa owsianka waniliowa podawana z polskimi jabłkami karmelizowanymi w miodzie i cydrze oraz młodymi orzechami laskowymi to esencja Złotej Polskiej Jesieni o poranku. Tak chcę, żeby pachniała Złota Polska Jesień - już nieco szeleszcząca, błyskająca złotem i czerwienią, wciąż ciepła, rozplatająca pajęczyny babiego lata we włosach. Wrześniowe jabłka przez chwilę karmelizowane i duszone w miodzie z cydrem pozostają jędrne, słodkawe i wręcz rozpływają się w ustach w połączeniu z kremową, sycącą owsianką na wiejskim mleku. Zwieńczeniem smaku są chrupiące, wilgotne młode orzechy laskowe oraz intensywny w smaku miód spadziowy z Podkarpacia.
Waniliowa owsianka świetnie też smakuje w temperaturze pokojowej, można ją spakować do słoika i zabrać do pracy na drugie śniadanie.
Waniliowa owsianka z jabłkami karmelizowanymi w miodzie i cydrze
w tym przepisie wykorzystałam trzy produkty z listy:
płatki owsiane górskie, polskie jabłka, podkarpacki miód spadziowy i Cydr Chyliczki
3 kwaśno-winne, jędrne jabłka np. ligol
1 łyżka najlepszego masła
1/2 laski wanilii lub 1/4 łyżeczki pasty z wanilii
odrobina skórki otartej z cytryny
1 łyżka podkarpackiego miodu spadziowego
100ml wytrawnego cydru
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki, a następnie przez 2 minuty przesmaż w rondlu na rozgrzanym maśle. Dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii lub pastę waniliową, skórkę z cytryny, miód i cydr. Duś na maleńkim ogniu ok 5-7 minut (ważne, by owoce pozostały jędrne i nie rozpadły się). Wyjmij jabłka do miseczki, a sos redukuj o połowę. Przełóż owoce do sosu i przechowuj w słoiku w lodówce do tygodnia.
25g płatków owsianych
25g płatków żytnich
szczypta soli
250g mleka 3,2%
1/2 laski wanilii lub 1/4 łyżeczki pasty z wanilii
kilka młodych, świeżych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki podkarpackiego miodu spadziowego
Płatki zalej mlekiem w rondlu, dodaj sól i ziarenka wyskrobane z laski wanilii lub pastę waniliową. Zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj ok 5-7 minut cały czas mieszając, aż całość będą gęsta i kremowa. Przykryj owsiankę pokrywką i odstaw na ok 2 minut, a potem przełóż do miseczki, na wierzchu wyłóż jabłka, dodaj miód i posyp posiekanymi z grubsza młodymi orzechami laskowymi. Podawaj gorącą, waniliowa owsianka jest fantastyczna!
wersja na Thermomix
Dzięki gotowaniu owsianki w Thermomix, nigdy się ona nie przypala i nie musze jej pilnować!
Wsyp do naczynia miksującego orzechy bez łupin -> miksuj 3-4s, obr 5
przełóż orzechy do innego naczynia
dodaj płatki, przyprawy, wlej mleko -> gotuj 8 minut / temp 90°C / obr 2
Odstaw owsiankę pod przykryciem na 2-3 minuty i dopiero wówczas przełóż do miseczki i dodaj pozostałe składniki.
wersja na Thermomix
Dzięki gotowaniu owsianki w Thermomix, nigdy się ona nie przypala i nie musze jej pilnować!
Wsyp do naczynia miksującego orzechy bez łupin -> miksuj 3-4s, obr 5
przełóż orzechy do innego naczynia
dodaj płatki, przyprawy, wlej mleko -> gotuj 8 minut / temp 90°C / obr 2
Odstaw owsiankę pod przykryciem na 2-3 minuty i dopiero wówczas przełóż do miseczki i dodaj pozostałe składniki.
Bardzo mnie cieszą takie inicjatywy :) Tyle wspaniałych produktów mamy, tylko ze się do nich przyzwyczailiśmy :) Bardzo miło czytać takie przepisy , Twoje są idealnie polskie ..idealnie wyważone ....dzięki :)
OdpowiedzUsuńmerci :)
UsuńMniam! Zjadłabym taką inicjatywę :)
OdpowiedzUsuń