Bardzo, bardzo lubię jagnięcinę, choć nie jest to ani tanie, ani łatwo dostępne mięso. Jeśli będziecie mieli specjalną okazję, by podać elegancki obiad po polsku, poszukajcie jagnięciny podhalańskiej i zachwyćcie nią gości. Jagnięcina kocha się z rozmarynem, bardzo lubi z owocami, a ja już kolejny raz podaję do niej moją ukochaną kaszę jęczmienną - pęczak (zerknijcie na gicz jagnięcą pieczoną w winie). Tym razem na talerzu będzie słodko, słono, soczyście i chrupiącą, na "polski obiad" podam kotleciki jagnięce z ciastkiem z pęczaku, musem z jabłka i chipsami z oscypka. Zróbcie taki obiad, koniecznie!
Jesienią już oficjalnie nasycam się Turnauem. Włączam głośno, głośno ulubione kawałki i wędruję Bracką, Cichosza. Gapiąc się na złociste liście wirujące spod nieba, słucham deszczu w dźwiękach fortepianu. Na sobotnie popołudnie dobra jest "Czułość" Grzegorz Turnau, posłuchajcie...
Jagnięcina podhalańska to wyjątkowej jakości mięso młodych (do 60 dni), mlecznych jagniąt owiec polskich ras - polska owca górska, polska owca górska odmiany barwnej lub cakiel podhalański. Owce przywędrowały na Podhale w XIII i XIV wieku wraz z migracją w te rejony Wołochów, plemion bałkańskich. Owce podhalańskie wypasane są na halach, pastwiskach bogatych w wonne zioła i trawy, zaś mięso jagniąt jest niezwykle delikatne i soczyste, w smaku odrobinę przypomina sarninę. Od 2012 roku jagnięcina podhalańska posiada certyfikat unijny Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) i może pochodzić jedynie z jagniąt urodzonych chowanych w kilku powiatach Podhala. Nie jest łatwo kupić jagnięcinę podhalańską, ale jeśli tylko możecie, o taką właśnie pytajcie. Od kilku naszych polskich szefów kuchni słyszałam, że przewyższa smakiem i jakością słynną jagnięcinę nowozelandzką!
Z Podhala pochodzi jeszcze kilka świetnych polskich produktów, z których w naszej rodzimej kuchni możemy być dumni. Przede wszystkim oscypek ChNP, ale także bryndza podhalańska ChNP i redykołka ChNP. Bardzo rzadko mam okazję kupić, czy zjeść oryginalną bryndzę, która jest sezonowa i dostępna tylko latem. Już łatwiej jest z redykołką, czy oscypkiem. A oscypek z jagnięciną łączy się świetnie!
Na bardzo polski obiad, którym można przyjąć zagranicznych gości, zaproponowałam kotleciki jagnięce marynowane w czosnku i rozmarynie z orzechowym ciastkiem z pęczaku, fantastycznym musem z duszonych w cydrze jabłekz rozmarynem i chrupiący chips z oscypka.
To trzeci z przepisów, które zaproponowałam w konkursie Poland at Expo, w którym polscy i włoscy autorzy blogów kulinarnych zapraszają do stołu i gotują z polskich najlepszych produktów. KONIECZNIE zajrzyjcie na stronę konkursu, wspaniałe smaki i naprawdę piękne propozycje dań. Tyle inspiracji!
Lubię takie połączenia smaku na talerzu – słony, słodki, chrupiący, soczysty. To z pomysł na obiad pokazujący bogactwo polskiej kuchni, a jednocześnie naprawdę prosty do zrealizowania nawet przez niezbyt wprawną kulinarnie osobę. W chrupiącym ciastku są jesienne, młode orzechy, polski czosnek i moja ukochana gruba kasza pęczak gotowana bez soli. Jagnięcina jest aromatyzowana jedynie czosnkiem, rozmarynem i pieprzem. Całość świetnie łączy mus z rozmarynowych jabłek duszonych w cydrze i chrupiący, intensywnie słony chips z oscypka. Chips z oscypka z duszonym w cydrze jabłkiem to absolutnie rewelacyjna kompozycja smaków!
I wiecie co, udało mi się to danie przygotować zupełnie bez soli, ograniczenie soli w kuchni idzie mi coraz lepiej, a Wam? zerknijcie do zakładki "mniej soli" po więcej inspiracji.
250g ugotowanej kaszy pęczak*
4 ząbki czosnku
50g wyłuskanych młodych orzechów włoskich
2 małe jajka
50g mąki ziemniaczanej
Z orzechów zdejmij białą błonkę i zmiksuj je z czosnkiem w blenderze na grube okruchy. Wymieszaj z ugotowaną i przestudzoną kaszą pęczak, jajkiem i mąką ziemniaczaną. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj łyżką nieregularne ciasteczka (powinno wyjść 8 sztuk). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok 10-15 minut, aż ciastka będą złociste.
8 kotlecików jagnięcych z jagnięciny podhalańskiej** z kostką
4 gałązki rozmarynu
50ml oliwy z oliwek extra virgin
3 ząbki czosnku
czarny pieprz młotkowany
Czosnek pokrój na plasterki i wymieszaj z igiełkami rozmarynu i oliwą z oliwek, włóż do oliwy kotleciki i odłóż do marynowania na 2 godziny. Tuz przed smażeniem wyjmij kotleciki z oliwy, ususz ręcznikiem papierowym i posyp pieprzem młotkowanym. Oliwę przecedź przez sito. Smaż kotleciki na 1 łyżce aromatyzowanej oliwy po 1-2 minuty z każdej strony. Odłóż do piekarnika rozgrzanego do 120°C na ok 5-6 minut.
500g jabłek
200ml cydru Chyliczki Stary Sad
gałązka rozmarynu
Jabłka obierz, pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do rondla. Dodaj całą gałązkę rozmarynu i duś pod przykryciem ok 10 minut, aż jabłka zmiękną. Potem wlej cydr i duś bez przykrycia na niewielkim ogniu, aż jabłka zmienią się w mus. Usuń rozmaryn, a jabłka przetrzyj przez sito lub zmiksuj w blenderze na gładki mus.
kilka plastrów oscypka
Cienkie plastry oscypka pokładaj na blasze wyłożonej papierem i piecz ok 5 minut, aż zrobią się złociste. Możesz je też podsmażyć na suchej patelni przez ok 1-2 minuty z każdej strony.
Na talerzu wykładaj ciastka z pęczaku i kotleciki jagnięce koniecznie dodaj mus jabłkowy i chipsy z oscypka. Muszę Wam przyznać, że połączenie słonego, smażonego oscypka (lub w formie chipsa) i musu z jabłek mnie absolutnie zaczarowało. Już nigdy, przenigdy nie dam się namówić na smażonego oscypka, czy redykołkę z żurawiną. Jabłko, tylko jabłko duszone, a najlepiej z cydrem, absolutnie boskie!.
Moja córka zażyczyła sobie "pół spiżarni" takiego musu z jabłek.
* tu zerknij po szczegóły jak ugotować idealnie sypką kaszę pęczak
** wiem, jagnięcina podhalańska to ideał, ale możesz użyć innej dobrej polskiej jagnięciny
To trzeci z przepisów, które zaproponowałam w konkursie Poland at Expo, w którym polscy i włoscy autorzy blogów kulinarnych zapraszają do stołu i gotują z polskich najlepszych produktów. KONIECZNIE zajrzyjcie na stronę konkursu, wspaniałe smaki i naprawdę piękne propozycje dań. Tyle inspiracji!
Lubię takie połączenia smaku na talerzu – słony, słodki, chrupiący, soczysty. To z pomysł na obiad pokazujący bogactwo polskiej kuchni, a jednocześnie naprawdę prosty do zrealizowania nawet przez niezbyt wprawną kulinarnie osobę. W chrupiącym ciastku są jesienne, młode orzechy, polski czosnek i moja ukochana gruba kasza pęczak gotowana bez soli. Jagnięcina jest aromatyzowana jedynie czosnkiem, rozmarynem i pieprzem. Całość świetnie łączy mus z rozmarynowych jabłek duszonych w cydrze i chrupiący, intensywnie słony chips z oscypka. Chips z oscypka z duszonym w cydrze jabłkiem to absolutnie rewelacyjna kompozycja smaków!
I wiecie co, udało mi się to danie przygotować zupełnie bez soli, ograniczenie soli w kuchni idzie mi coraz lepiej, a Wam? zerknijcie do zakładki "mniej soli" po więcej inspiracji.
Kotleciki jagnięce z chrupiącym pęczakiem, musem z jabłka i oscypkiem
250g ugotowanej kaszy pęczak*
4 ząbki czosnku
50g wyłuskanych młodych orzechów włoskich
2 małe jajka
50g mąki ziemniaczanej
Z orzechów zdejmij białą błonkę i zmiksuj je z czosnkiem w blenderze na grube okruchy. Wymieszaj z ugotowaną i przestudzoną kaszą pęczak, jajkiem i mąką ziemniaczaną. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj łyżką nieregularne ciasteczka (powinno wyjść 8 sztuk). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok 10-15 minut, aż ciastka będą złociste.
8 kotlecików jagnięcych z jagnięciny podhalańskiej** z kostką
4 gałązki rozmarynu
50ml oliwy z oliwek extra virgin
3 ząbki czosnku
czarny pieprz młotkowany
Czosnek pokrój na plasterki i wymieszaj z igiełkami rozmarynu i oliwą z oliwek, włóż do oliwy kotleciki i odłóż do marynowania na 2 godziny. Tuz przed smażeniem wyjmij kotleciki z oliwy, ususz ręcznikiem papierowym i posyp pieprzem młotkowanym. Oliwę przecedź przez sito. Smaż kotleciki na 1 łyżce aromatyzowanej oliwy po 1-2 minuty z każdej strony. Odłóż do piekarnika rozgrzanego do 120°C na ok 5-6 minut.
500g jabłek
200ml cydru Chyliczki Stary Sad
gałązka rozmarynu
Jabłka obierz, pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do rondla. Dodaj całą gałązkę rozmarynu i duś pod przykryciem ok 10 minut, aż jabłka zmiękną. Potem wlej cydr i duś bez przykrycia na niewielkim ogniu, aż jabłka zmienią się w mus. Usuń rozmaryn, a jabłka przetrzyj przez sito lub zmiksuj w blenderze na gładki mus.
kilka plastrów oscypka
Cienkie plastry oscypka pokładaj na blasze wyłożonej papierem i piecz ok 5 minut, aż zrobią się złociste. Możesz je też podsmażyć na suchej patelni przez ok 1-2 minuty z każdej strony.
Na talerzu wykładaj ciastka z pęczaku i kotleciki jagnięce koniecznie dodaj mus jabłkowy i chipsy z oscypka. Muszę Wam przyznać, że połączenie słonego, smażonego oscypka (lub w formie chipsa) i musu z jabłek mnie absolutnie zaczarowało. Już nigdy, przenigdy nie dam się namówić na smażonego oscypka, czy redykołkę z żurawiną. Jabłko, tylko jabłko duszone, a najlepiej z cydrem, absolutnie boskie!.
Moja córka zażyczyła sobie "pół spiżarni" takiego musu z jabłek.
* tu zerknij po szczegóły jak ugotować idealnie sypką kaszę pęczak
** wiem, jagnięcina podhalańska to ideał, ale możesz użyć innej dobrej polskiej jagnięciny
Apetycznie to wszystko brzmi i wygląda, ale niestety, smak jagnięciny zupelnie mi nie odpowiada, już baraninę bardziej strawię. W jagnięcinie nie znoszę wyraźnego (wg mnie) posmaku mleka. No i zawsze zastanawiam się, czy jesteśmy już tak nienasyceni, żeby zjadać dzieci zwierząt. Takie myśli do reszty psują mi apetyt na jagnięcinę.
OdpowiedzUsuńno tak, to częste dylematy przy jedzeniu mięsa.
Usuń