coś więcej

Grillowany halloumi z arbuzem i oliwą ziołową

Nie wiem jak tam u Was, ale my kochamy jedzenie i pichcenie w plenerze. Czasem wystarczy usiąść z niedzielnym śniadaniem przy stole na słonecznym tarasie, wsłuchiwać się w świergot ptaków i brzęczenie trzmieli. Gdy zbliża się weekend odpalamy naszą ogrodowa ciuchcię i wędzimy ryby lub grillujemy mięsa, ryby, warzywa i sery. O właśnie, sery. Bardzo lubimy grillowany w alufolii camembert z domową żurawiną, jako sycącą kolację do dobrego wina. Na lekki lunch bardzo lubię zaś grillowany halloumi z arbuzem i pyszną oliwą ziołową. W piękny letni weekend zróbcie go prosto z ognia, ale będzie świetny także z grillowej patelni.



Tego lata słuchałam dużo akustycznej gitary. Dłuuugie playlisty grały w aucie, wieczorami i w leniwe, letnie popołudnia. Zachwyca mnie "On My Way Back" Tony'ego Dekkera, posłuchajcie jakie to piękne...



Halloumi to moja wielka, wielka miłość od kilkunastu lat. Chyba pierwszy raz jedliśmy ten ser na Cyprze, skąd pochodzi. Na szczęście od dawna jest już dostępny w Polsce w dobrych delikatesach. To świetny ser przede wszystkim do grillowania, smażenia na suchej patelni. Idealna kolacja, cyz lekki lunch. Najbardziej kocham podawać halloumi z grillowanymi brzoskwiniami, fajnie smakuje halloumi z gruszką i awokado, ale ta nowa wersja, z arbuzem, ziołową oliwą i sałatką ze świeżej cukinii jest boska!






Oliwa ziołowa to świetny pomysł na dosmaczanie sałatek, owoców, czy makaronu. Wystarczy zmiksować ulubione zioła z oliwą, odstawić na godzinę, a potem przecedzić i dobrze odcisnąć. Taka oliwa może stać w lodówce ok tygodnia. Proste i pyszne rozwiązanie.






Kocham takie połączenia smakowe - słodki, soczysty arbuz, chruka cukinia, ciepły, lekko słony ser i doskonała oliwa. Spróbujcie koniecznie zrobić to lekkie danie na lekki lunch lub kolację. Póki lato, póki arbuzy i świeża, pyszna cukinia i najlepsze pomidory. Trwaj chwilo!

Grillowany halloumi z arbuzem, cukinią i oliwą ziołową


30g listków świeżej bazylii
5g listków świeżej mięty
szczypta płatków chilli
2 ząbki czosnku
150ml oliwy z oliwek extra virgin

2-3 niewielkie żółte cukinie (u mnie okrągłe)
1 pomidor malinowy lub bawole serce
1 łyżka octu z białego wina
200g sera halloumi
kilka plastrów świeżego arbuza (koniecznie schłodzonego)

Bazylię, miętę, chilli i czosnek zmiksuj z oliwą z oliwek i odstaw na godzinę. Potem przecedź przez filtr do kawy lub sitko wyłożone ręcznikiem papierowym (zajmie to dobrych kilkadziesiąt minut). Przelej do szklanej butelki i przechowuj do tygodnia w lodówce.

Cukinię wraz ze skórą pokrój w julienne lub obierz w paseczki obieraczką do julienne. Pomidora sparz, zdejmij skórkę i wytnij szypułkę. Usuń wszystkie pestki a miąższ pokrój w niedużą kostkę. Wymieszaj ocet z białego wina z 4 łyżkami przefiltrowanej oliwy ziołowej i wymieszaj z cukinią i pomidorami. Arbuza pokrój w plastry.

Halloumi pokrój w ok 5mm plastry i grilluj po ok 2 minuty z każdej strony (na patelni grillowej, na suchej patelni ceramicznej lub na blaszce do grillowania). Podawaj skropione oliwa ziołową z sałatką z cukinii, zimnym arbuzem i butelką chłodnego białego wina. Świetnie pasuje mi Chardonnay lub Vihno Verde. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)