Gdy nadchodzi sierpień, po szparagach pozostało jedynie wspomnienie. Ale wszystkim stęsknionym za szczupłymi eleganckimi pędami podpowiem, żeby w drugiej połowie lata poszukali brokuła szparagowego. Jest piękny, zdrowy, pyszny i szalenie ciekawy. Zarówno w smaku, jak i wyglądem ciut ciut przypomina szparagi. Na początek sezonu brokułów szparagowych podajcie je najprościej jak się da, są pyszne!
Zawsze przed wyjazdem na wakacje buszuję w zasobach Spotify i przygotowuję długie, dłuuugaśne playlisty na różne nastroje wakacyjne - fajną muzykę do słuchania w trasie, relaksujące utwory do słuchania w długie letnie wieczory przy kieliszku wina, energetyczne zestawienia na pobudzenie i poranku. Już mam prawie gotową listę na leniwe popołudnia i wieczory. Posłuchajcie co pięknego wyszperałam - Alex Turner "It's hard to get around the wind" ...
Brokuły szparagowe (gałązkowe) odkryłam jakieś dwa lata tamu, gdy któregoś razu Państwo Majlertowie mieli kilka pęczków na swoim stoisku w Jazdowie. Pierwszy raz to zupełnie nie wiedziałam co to takiego i jak się za nie zabrać. Zrobiłam je "po polsku", czyli z bułką tartą podsmażoną na maśle, ale przyznam szczerze, że szkoda ich fantastycznego smaku i wyglądu, by podawać je tak zwyczajnie. Brokuł gałązkowy (szparagowy) to samo zdrowie, taki mały rarytas, godzien jest lepszej oprawy - fajnego dressingu, kilku pysznych dodatków. Spróbujcie koniecznie!
Historia odmiany "Sprouting Broccoli" - brokuła gałązkowego, zwanego też szparagowym jest bardzo młoda, dwie holenderskie firmy producenckie, Bejo Zaden i Elsom Seeds, wyprodukowały ciekawą odmianę brokuła, która nie rozwija się klasycznie, czyli w zwartą zieloną różę niedorozwiniętych pąków, ale z głównej łodygi wyrasta wiele pędów (podobnych nieco do szparagów) z jędrnymi listkami i niewielkimi fioletowymi różyczkami. W 2012 roku to warzywo zdobyło nagrodę Fruit Logistica Innovation Award w Berlinie.
brokuł szparagowy prosto z pola jest fioletowy w trakcie obróbki termicznej nabiera intensywnego, zielonego koloru |
Oprócz pięknego wyglądu, brokuły gałązkowe są też bardzo zdrowe i smaczne. Mają bardzo wyrazisty aromat brokuła z nutą delikatnych szparagów, za to zupełnie zatraciły goryczkę obecną czasem w klasycznym brokule, w smaku są nieco słodkawe.
Brokuły szparagowe zawierają mnóstwo witamin - C, B1, B2, B6, A, K, P, a także kwas foliowy i pantotenowy, fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, chrom, przeciwutleniacze oraz glukoiberynę - cenny związek organiczny, którego obecność w pożywieniu zapobiega nowotworom. Brokuł szparagowy, wg ostatnich badań zawiera nawet dziesięciokrotnie więcej tego związku niż tradycyjny brokuł zielony!
W trakcie obróbki termicznej, brokuł szparagowy trafi swój fioletowy kolor i staje się intensywnie zielony. Ważne by pamiętać o obraniu grubszych łodyg (oskrobaniu nożykiem, jak białe szparagi), inaczej pędy będą twarde i łykowate. Jak widzicie na zdjęciu poniżej, zachwycona faktem, iż udało mi się je kupić, zupełnie zapomniałam o obraniu łodyg!
Brokuły szparagowe podane z jajkiem w koszulce i szynką dojrzewającą mogą być świetnym daniem na weekendowe śniadanie lub propozycją na lekki lunch. Jak wiecie, od jakiegoś czasu działam w kampanii „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli” i w mojej kuchni coraz więcej pojawia się dań, w których zupełnie nie używam solniczki. Gdy ograniczy się sól, czy cukier w kuchni, podniebienie staje się znacznie wrażliwsze, a smak słony, czy słodki wyłuskuje się w potrawach, nawet gdy nie były solone, czy dosładzane. Można więcej super smacznie, a na dodatek zdrowiej. Brokuły szparagowe przygotowuję zupełnie bez soli, wystarczy słona szynka dojrzewająca i ciekawy dressing. A ten z przepisu niżej jest fantastyczny!
Brokuły szparagowe z jajkiem w koszulce i szynką dojrzewającą
pęczek brokułów szparagowych
4 wiejskie jaja
kilka plastrów szynki dojrzewającej (prosciutto, serrano, szwardzwaldzka)
3 łyżki płatków migdałowych
dressing
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub dijon
70ml oliwy z oliwek extra virgin
Przygotuj dressing: zetrzyj ząbki czosnku i zmiksuj na gładką emulsję z pozostałymi składnikami.
Brokuły szparagowe umyj, oskrob dolne części grubszych pędów, gdyż pozostają twarde i łykowate. Zalej brokuły szparagowe nieosolonym wrzątkiem i gotuj ok 4-5 minut. Powinny pozostać chrupiące, ale już nie twarde. W międzyczasie ugotuj jajko w koszulce wg sposobu Kurta Schellera. Upraż na suchej patelni płatki migdałów.
Ugotowane brokuły szparagowe wymieszaj z 2 łyżkami dressingu, podawaj z jajkiem w koszulce i szynką dojrzewającą posypane uprażonymi płatkami migdałowymi.
Dziękuję za ten przepis kupiłam te galazki brokul i nie wiedziałam jak zrobić,teraz już wiem,świetny przepis
OdpowiedzUsuń