coś więcej

Pyszny koktajl jagodowo-malinowy z bazylią i kokosem

Wkręciłam się w piękne słoiki. Ale nie takie do przetworów, ta moja miłość trwa przecie od dawna. Od kilku tygodni uwielbiam podawać coś do jedzenia w słoikach - jogurt z granolą na śniadanie, kisiel z owoców lata, fantastyczną frappe lub cafe freddo, lodowate gazpacho z żółtych pomidorów i obowiązkowo koktajle. Koktajle latem to najlepsze na świecie drugie śniadanie albo deser na podwieczorek. Koktajl jagodowo-malinowy z kokosem i bazylią nas uwiódł absolutnie!



Dopadają Was czasem letnie smutki? Bo wiatru za dużo, bo za gorąco albo za zimno, bo dużo pracy, bo nuda na urlopie? Nie dajcie się letnim smętkom! Szkoda życia na smuteczki, zamieńcie je na popołudniowy albo poranny relaks, zakręćcie pyszny, owocowy koktajl na drugie śniadanie i włączcie coś pięknego do słuchania. Może akustyczne "Summertime Sadness" Megan Davies, śliczne, melancholijne, dobre na odpoczynek po bieganiu. A bieganie jest świetne na smutki, serio :)




Dzieci są zachwycone wakacjami w domu. Mają czas na zabawy z dorastająca Luną, gniją w łóżkach do późnego rana, jedzą na śniadanie co sobie zamarzą, biegają w deszczu podczas letniej burzy. Czysta wakacyjna radość! No i jeszcze mama im dogadza miksując koktajle na drugie śniadanie. W zasadzie codziennie pijemy jakiś inny. Najczęściej owocowy, czasem warzywno-owocowy, koktajle na mleku, kefirze albo maślance i zupełnie bezmleczne, za to z dodatkiem wody kokosowej, mleka kokosowego, mleka migdałowego, soku albo samej wody. Koktajle inspirują i dzieciaki same sięgają po różne składniki, by samemu coś wymyślać. Pilnujemy się tylko dwóch zasad: dużo, dużo ziół i liści do środka, absolutnie nie dosładzamy (cukrem, miodem, czy syropem z agawy także nie). Chętnie sięgamy po cudowną rukiew wodną, ukochaną bazylią, miętę, melisę, czy estragon z grządki w ogrodzie. A smak słodki dostarczają sezonowe owoce, ewentualnie banany.


W lipcu obowiązkowo koktajle z jagodami, najróżniejsze. A Wy z czym miksujecie jagody?




W pięknych słoikach jedzenie smakuje naprawdę wyśmienicie. Nie muszą służyć wyłącznie do przechowywania granoli, czy kuchennych przypraw. Świetnie czują się jako lampiony w ogrodzie, naczynia do zup, koktajli, kisielu, jogurtu z owocami, domowego budyniu, czy letniej kawy z lodem. No i doskonałe są na piknik, wycieczkę rowerową, party w ogrodzie, na tarasie, czy balkonie. Szukajcie pięknych słoików, są bardzo inspirujące! Ja swoje mam z cudnego sklepu More Than A Jar.




Koktajl jagodowo-malinowy z bazylią i kokosem

szklanka jagód leśnych
szklanka świeżych malin
3 łyżki mleka kokosowego
spora garść liści bazylii
szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego*
garść kostek lodu

Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl. Gęstość reguluj dodając mniej lub więcej lodu. Podawaj od razu, najlepiej w pięknym słoiku!


*jasne, że może być zwykłe mleko, a jeszcze lepiej mleko kozie, które cudownie smakuje z jagodami

1 komentarz:

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)