Gdy nastaje lato, przerzucam się na sałatki, sałaty, surowe warzywa. Jem ich zdecydowanie więcej i coraz coś nowego z nich kombinuję. A ostatnio zachwycamy się surowym spaghetti z cukinii, które jest tak proste i szybkie do przygotowania, że można powtarzać je co chwila w innej wersji. No i cukinia na surowo jest absolutnie boska! Ten przepis poniżej to wersja wegańska, surowa, najprostsza. Wystarczy kilka prostych narzędzi kuchennych i spora miska, by zrobić coś wspaniałego na lekki lunch. Spróbujcie koniecznie!
Słonecznie, nawet jeśli chłodno, leniwie, bo nareszcie wakacje! I co ja na to poradzę, że od dzieciństwa rok zaczyna się we wrześniu, a kończy w czerwcu? Tak mam i mieć będę chyba już zawsze. Najpierw własna szkoła, potem studia, potem krótka przerwa na życie bez dzieci, potem znów od września do czerwca. Lubię tak. Nowy rok w styczniu mnie nie rusza, nie wzrusza i nie kręci. Nie ma wówczas nic, na co mogłabym czekać. Ale taki koniec czerwca, wakacje, no bosko, prawda?
Posłuchajcie dziś ze mną cudownie wakacyjnego, relaksującego, leniwego tak, jak być powinno "And So It Goes" Sandry Gazarek, możecie słuchać gdzieś na tarasie, balkonie, albo przy biurku z nogami zadartymi wysoko. Wakacje!
Kiedyś na wegańskich warsztatach u Marty Dymek zachwyciłam się obieraczką do julienne, która pozwala wyczarować szybko i prosto idealnie równe, cudownie długie paseczki z warzyw - marchewki, jabłka, cukinii, czy ogórka. Świetne rozwiązanie i od tamtej pory mój ulubiony gadżet, który w te pędy kupiłam na Allegro. Ta konkretnie, która mam to poprzeczna obieraczka do julienne od Victorinox firmy, którą bardzo cenię. Kosztuje poniżej 20zł zatem proszę nie zastanawiajcie się, tylko od razu kupcie, a najlepiej 2 lub 3, dla przyjaciółek w prezencie zanim lato totalnie się rozbucha!
Jeśli już masz obieraczkę, przyrządzenie surowego spaghetti z cukinii to sama przyjemność. Rach ciach i gotowe. Wystarczy utrzeć w moździerzu lub zmiksować w blenderze fajne pesto i pyszny lunch lub kolacja gotowe. Ostatnio na warsztatach, które prowadziłam w pewnym warszawskim liceum przygotowywaliśmy cztery dania obiadowe - pulled pork, curry z ciecierzycą i krewetkami, młodą kapustę z chorizo i właśnie surowe spaghetti z cukinii. Miło było słuchać, jak bardzo im smakowało i jakim fajnym okazało się odkryciem.
Surowe spaghetti z cukinii doprawiam pesto z rukoli, które przygotowuję z prażonymi orzechami nerkowca i pestkami dyni. Osobiście lubię je z ząbkiem czosnku, ale jeśli zapach czosnku miałby być niepożądany, to można go spokojnie pominąć. Do spaghetti z cukinii dodaję kilka łyżek płatków drożdżowych. Tych płatków też nauczyła mnie Marta. Nadają wegańskim potrawom smak umami, taki serowy, ciekawy, może ciut "mięsny", płatki drożdżowe są super!
Surowe spaghetti z cukinii jest pomysłem na wegański lunch albo kolację, ale będzie też świetną sałatką- dodatkiem do dań z grilla - mięsnych, rybnych albo warzywnych. Od jakiegoś czasu lubię mieć na przyjęciach grillowych dania dla wegetarian, czy wegan, bo nawet jeśli ktoś weganinem nie jest, warto częściej wybierać potrawy bez mięsa. Spaghetti z cukinii rulezz!
Chrupiące, rześkie, pełne smaku, lekkie i kolorowe - typowo letnie danie - surowe spaghetti z cukinii. Ja lubię je robić z zielonej cukinii, gdyż mieszam z zielonym pesto, ale z żółtą cukinią też będzie świetne. Zróbcie je koniecznie tego lata!
Surowe spaghetti z cukinii
2 średnie cukinie
1 - 2 łyżki płatków drożdżowych
garść cherry pomidorków (żółtych i czerwonych)
pesto z rukoli
ok 100g świeżej rukoli
50g orzechów nerkowca
30g pestek dyni
1 średni ząbek czosnku*
ok 100ml oliwy extra virgin
spora szczypta czarnej soli kala namak **
świeżo mielony czarny pieprz
Cukinie umyj i osusz, a następnie używając obieraczki do julienne obieraj razem ze skórą na cienkie paseczki do momentu, gdy pokażą się pestki, wówczas obierz w paseczki cukinię z pozostałych stron - interesuje nas tylko miąższ ze skórką, pestki będą niepotrzebne. Gotowe paseczki julienne przełóż do miski z lodowatą wodą i odstaw do lodówki na ok 15 minut.
Na suchej patelni upraż na złoto nerkowce i pestki dyni, przestudź, a następnie zmiksuj w blenderze z rukolą, oliwą i czosnkiem na grudkowatą pastę. Dopraw do smaku solą kala namak i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Julienne z cukinii odcedź z wody na sicie i osusz na papierowym ręczniku lub w wirówce do sałaty. Dodaj do cukinii z pesto z rukoli i posyp płatkami drożdżowymi. Wymieszaj i dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Podawaj od razu.
* czosnek można pominąć
** warto kupić do kuchni kala namak, ale jeśli nie masz tej czarnej soli, użyj szczypty soli morskiej
1 - 2 łyżki płatków drożdżowych
garść cherry pomidorków (żółtych i czerwonych)
pesto z rukoli
ok 100g świeżej rukoli
50g orzechów nerkowca
30g pestek dyni
1 średni ząbek czosnku*
ok 100ml oliwy extra virgin
spora szczypta czarnej soli kala namak **
świeżo mielony czarny pieprz
Cukinie umyj i osusz, a następnie używając obieraczki do julienne obieraj razem ze skórą na cienkie paseczki do momentu, gdy pokażą się pestki, wówczas obierz w paseczki cukinię z pozostałych stron - interesuje nas tylko miąższ ze skórką, pestki będą niepotrzebne. Gotowe paseczki julienne przełóż do miski z lodowatą wodą i odstaw do lodówki na ok 15 minut.
Na suchej patelni upraż na złoto nerkowce i pestki dyni, przestudź, a następnie zmiksuj w blenderze z rukolą, oliwą i czosnkiem na grudkowatą pastę. Dopraw do smaku solą kala namak i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Julienne z cukinii odcedź z wody na sicie i osusz na papierowym ręczniku lub w wirówce do sałaty. Dodaj do cukinii z pesto z rukoli i posyp płatkami drożdżowymi. Wymieszaj i dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Podawaj od razu.
* czosnek można pominąć
** warto kupić do kuchni kala namak, ale jeśli nie masz tej czarnej soli, użyj szczypty soli morskiej
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSurową cukinię dodaję do surówki z kapusty. Ale też robiłam również surówkę pół na pół z surową marchwią. Dla mnie lepiej smakuje niż ogórek!
OdpowiedzUsuń