coś więcej

Czarny makaron ze szparagami i krewetkami na cydrze

Jakie wolicie szparagi - białe, czy zielone? Zielone szczupłe przystojniaczki są łatwiejsze do przyrządzenia i pokochania niż białe. Zielonych szparagów się nie obiera, a jedynie odcina grubsze, zdrewniałe końcówki , a potem ostrożnie zdejmuje nożykiem łuski, które rosną na łodygach i tyle. Zielone szparagi gotujemy w osolonej wodzie (w przeciwieństwie do białych, które lubią wodę słodko-kwaśną) i nie należy ich blanszować. No tak przynajmniej zalecają mistrzowie kuchni. Zajrzjcie koniecznie to mojego szparagowego ABC, a tymczasem mam dla Was kolejny pomysł na obiad ze szparagami - tym razem fantastyczny czarny makaron ze szparagami i krewetkami na cydrze.


Idealnie, absolutnie doskonale mi dziś gra Tracey Horn i "Falling Down", znacie? Posłuchajcie ze mną...




Wiosną, w szczycie sezonu przyrządzam zielone szparagi na różne sposoby – grillowane, zapiekane pod razowo-parmezanową skorupką, robię z nich zupę i sos do szparagów białych. Zielone szaragi dodaję też do wytrawnych tart, które na wiosennych piknikach smakują wyjątkowo, ale bardzo lubię podawać też szparagi z makaronem.




Makaron to jedno z moich ulubionych szybkich dań. Zazwyczaj używam „pasta fresca”, czyli świeżego makaronu z niewielkiej manufaktury makaronu, którą odkryłam kilka lat temu. Pasta fresca przechowuje się w lodówce, ma ok 40-60 dniowy termin spożycia i co najważniejsze gotuje się go nie dłużej niż 2-3 minuty w osolonej filtrowanej wodzie. 

Kolory świetnie łączą się na talerzu -  czarne, zielone, różowe, czerwone. Jeśli jednak nie znajdziecie nigdzie czarnego makaronu, który barwiony jest sepią mątwy i świetnie komponuje się z owocami morza i rybami, użyjcie jasnego penne lub trecce.




Krewetki lubią coś kwaśnego, dopraszają się o cytrynę, rabarbar albo wino. Tym razem zamiast wina, do dosmaczenia sosu użyłam wytrawnego cydru. Jest lekko, pysznie wiosennie. Spróbujcie koniecznie!

Czarny makaron ze szparagami i krewetkami na cydrze


pół pęczka zielonych, szczupłych szparagów
kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgin
2 szalotki
4 ząbki czosnku
150g surowych obranych krewetek (lub mrożonych)
100m wytrawnego cydru * - u mnie Cydr Ignaców
spora garść pomidorków cherry

Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki i ostrożnie zdejmij nożykiem łuski. Pokrój je na 6cm odcinki i wrzuć na ok 2 minuty wrzącej, osolonej wody. Wyjmij szparagi łyżką cedzakową, ale zachowaj wodę – przyda się do gotowania maaronu.
W wodzie z gotowania szparagów ugotuj makaron al dente. Zanim go odcedzisz, zachowaj kilka łyżek wody do sosu.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojone w plasterki szalotki i czosnek, dodaj krewetki pozbawione pancerzy i podsmażaj razem ok 2-3 minut. Wlej cydr i redukuj na niewielkim ogniu, aż sos ponownie zgęstnieje. Dodaj ugotowane szparagi i razem przesmaż, potem dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu, pomidorki przekrojone na pół i odcedzony makaron. Wymieszaj razem sos z makaronem. Podawaj oprószone płatkami chilli.

* zamiast cydru można użyć białego wytrawnego wina

1 komentarz:

  1. uwielbiam makarony i ubóstwiam szparagi, szczególnie te zielone :) wspaniałe danie do pożarcia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)