Lubię pochrupać świeże warzywa i owoce, a Wy? Gdy wreszcie nadszedł czas leniwych majówek, rozpalania ognisk, grillowania w plenerze, szukam nowych pomysłów na warzywne dodatki. Tym razem jest bardzo lekko, zielono, soczyście, rześko, chrupiąco – absolutnie idealnie na majówkę. Sałatka bez sałaty, doskonała do grillowanych mięs, czy ryb. Świetna jako lekki lunch do zabrania w lunchboxie do pracy – kremowe awokado, chrupiące ogórki, słodki melon – zielona sałatka idealna!
Czy ciepła, czy chłodniejsza pogoda majowa, zawsze cieszy mnie, że w końcu nastał najbardziej zielony, soczysty miesiąc roku. W ciepłe, wiosenne popołudnia wychodzę z kubkiem kawy na taras i daję się miziać kocicy, a w chłodne wieczory rozpalam kominek i słucham "Beautiful Girl" Williama Fitzsimmonsa, posłuchajcie jakie to piękne…
Jeśli już mięso z grilla, to wcale nie musi być banalne jak karkówka, czy nudne jak sucha pierś z kurczaka. Nadziejcie na szpadki szaszłyki wołowe, albo rybne, przygotujcie świetne kofto-kiftety z jagnięciny, boską pierś Kleopatry, czy soczyste lizaki z kurczaka. Bo można, bo jest smaczniej, bo nie musi być banalnie. Bo to cudowne, takie leniwe, plenerowe jedzenie – z dziećmi, rodziną, w gronie przyjaciół. A jeśli zjawi się na ogrodowym party ktoś, kto nie przepada za mięsem, czy rybą, podajcie pyszną tartę warzywną i cudne, chrupiące warzywa w sałatach i sałatkach.
Uwielbiam łączyć w jednym daniu różne struktury, kształty, konsystencje i smaki – kremowe, maślane awokado, idealnie gra z chrupkością, soczystego ogórka, słodyczą melona miodowego i słonym smakiem prawdziwej greckiej fety. O właśnie, bo w sałatce nie ma ani grama soli, a feta jest jedynym nośnikiem smaku słonego. Połącz te smaki z ostrością chilli, chrupką, łagodną marynowaną w limonce czerwoną cebulą i rześką miętą – bajka powiadam!
Sałatka z awokado, melonem i ogórkiem – idealna na piknik
1 mała czerwona cebula
sok z 1 limonki
2 dojrzałe awokado
1 długi ogórek
½ melona miodowego
100g prawdziwej greckiej fety
1/3 pęczka świeżej mięty
szczypta płatków chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zalej w miseczce sokiem wyciśniętym z limonki i odstaw na 20 minut, by się zamarynowała. Przekrój awokado, usuń pestkę i wyjmij łyżką ze skórki niewielkie cząstki miąższu. Ogórka i melona obierz, pokrój w sporą kostkę. Odciśnij cebulę z soku z limonki, posiekaj miętę. Sok z limonki zmiksuj z oliwą z oliwek na gładką emulsję. Wymieszaj w misce melona, awokado, ogórka, miętę i cebulę, dodaj dressing. Na wierzchu pokrusz fetę i płatki chilli. Sałatkę można przechowywać schłodzoną do następnego dnia albo zabrać w pudełku jako lunch do pracy. Jest pyszna!
------
wpis powstał w ramach współpracy przy kampanii „Cisowianka. Gotujmy zdrowo!”i”
To coś dla mnie, absolutnie moje smaki!! Podkradam pomysła ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, będę z rybka zajadać. Ciekawy smak, jakby orientalny.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakuje :) miłego lunchu
UsuńO boże jaka dobra! Była dzisiaj w ramach śniadania i poszła za jednym zamachem a jadły tylko dwie osoby ;)
OdpowiedzUsuń