coś więcej

Zielony koktajl ostry detoks

Kto najlepiej zadba o nas od środka jeśli nie my sami? Jeżeli wyczyszczone już lodówki po świętach doszczętnie, czas zadbać o oczyszczanie organizmu, pobudzenie trawienia, rozgrzane od środka. A że weekend za pasem, to może to będzie najlepsza okazja? Mam dziś dla Was pomysł na ostry detoks - fantastyczny warzywno-owocowy koktajl dla tych, którzy nie muszą zawsze słodko. Koktajl daje niezłego kopa!


Och zielone, nareszcie za oknem! W zasadzie słucham ptaków za oknem, ale czasami włączam coś ciuchutkiego, ciepłego, delikatnego. Jak Birdy i jej cudny "Dream", posłuchajcie…



Zjedzcie lekkie śniadanie w sobotę lub niedzielę, może omlet z 2 jaj z pomidorami i okruszkami fety? Albo jajecznicę na wiejskich jajach ze szczypiorkiem? A na drugie śniadanie zmiksujcie dużo zielonego, będzie pyszne!


SZPINAK słynie przede wszystkim z ogromnej zawartości żelaza, ale jest także źródłem wapnia, potasu, witaminy C, A, E i z grupy B, a także wielu składników mineralnych (jod, mangan, karoten). Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, wskazane jest jego spożywanie przy osłabieniu organizmu, przeziębieniach. Wspomaga prace mózgu, opóźnia procesy utraty pamięci, wspomaga procesy trawienne oraz pracę trzustki. Jest przy tym niskokaloryczny i neutralny w smaku, przez co świetnie łączy się w koktajlach z wieloma warzywami i owocami, nie zmieniając smaku, a nadając piękny zielony kolor. 

CYTRYNA - jest źródłem witaminy C, zawiera także rutynę (zapobiega utracie tej cennej witaminy), beta-karoten, witaminę E oraz z grupy B, potas, magnes, żelazo i sód. Pobudza do działania ślinianki (już na samą myśl o cytrynie się uruchamianą!) i soki trawienne. Pomaga wzmacniać odporność organizmu i zwalczać sezonowe infekcje, przyspiesza oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Szklanka wody z sokiem z cytryny wspomaga apetyt.

JABŁKO - zawiera witaminę C, P, potas i żelazo. Wzmacnia układ krążenia, nerwowy, poprawia pracę wątroby i układu moczowego. Pomaga pozbywać się toksyn z organizmu, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, pomaga zmniejszać obrzęki. 

SELER NACIOWY - jest niskokaloryczny (zaledwie 5 kalorii w 100g!), zawiera furę witamin: B, E, PP, a także kwas foliowy. Ma sporo fosforu, wapnia, potasu i cynku, a także magnez i żelazo. Seler pobudza przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, ułatwia trawienie, pomaga trawić tłuszcze, poprawia pracę nerek, serca i obniża nadciśnienie tętnicze. Sok (lub mus) z selera naciowego pozytywnie działa na nawilżanie skóry, wzmacnia włosy, pomaga neutralizować wolne rodniki. Samo zdrowie!

IMBIR - coraz bardziej popularna w Polsce przyprawa, najcenniejsza w formie korzenia. Zawiera olejki eteryczne i substancje żywicowe, które odpowiadają za jego intensywny aromat i nieco palący smak. Dzięki nim imbir pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, a tym samym wspomaga trawienie, wzmaga apetyt, łagodzi mdłości, zapobiega obrzękom, wspomaga usuwanie wody z organizmu. Imbir jest wskazany dla osób z podwyższonym cholesterolem, ale także łagodzi dolegliwości miesiączkowe, fantastycznie wspomaga leczenie przeziębień i grypy ze względu na zawarte w nim substancje przeciwzapalne oraz właściwości rozgrzewające. Jest polecany osobom cierpiącym na bóle migrenowe, świetnie wspomaga koncentrację. W krajach azjatyckich jest znanym afrodyzjakiem. Najlepiej jest obierać imbir skrobiąc skórkę łyżeczką do herbaty.




Ten koktajl jest fantastyczny! Bardzo polecam osobom, które nie muszą mieć słodko. Koktajl jest ostry od imbiru, naprawdę nieźle rozgrzewa, niemal zupełnie nie jest słodki. Gdyby nie to jabłko i sok uchodziłby za warzywny. Jest super!

Zielony koktajl ostry detoks

100g świeżego szpinaku
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 jabłko
250ml tłoczonego soku jabłkowego
2 łodygi selera naciowego
ok 4cm kawałek korzenia imbiru

Z jabłka wytnij gniazda nasienne, szpinak umyj, a imbir oskrob łyżeczką do herbaty. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl i od razu wypij. 

6 komentarzy:

  1. Świetny przepis, dzięki Tobie zaczęłam robić koktajle na drugie śniadanie. A dziś nawet kupiłam świeży ananas i zmiksowałam z innymi owocami. Ale taki, niesłodki... hmhmhm .... w sam raz. Pozdrawiam.
    A tak na marginesie to znalazłam Twojego bloga przez książkę p. Marka Łebkowskiego. Szukałam informacji o jego książce, akurat wegetariańskiej, i trafiłam na Twój post i już mam "Naukę Gotowania" i Wegetariańską. Szkoda, ze wcześniej nie wiedziałam, że jest ktoś taki i takie książki napisał jak wyprowadziłam się z domu. Do dziś pamiętam, jak kupiłam mięso i przyglądałam się mu i nie wiedziałam co ja mam z nim zrobić????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajna ta Twoja historia :) dzięki
      I cieszę się, że zaraziłam koktajlami, stay tuned, będzie ich więcej!
      dobrego weekendu, na detoxie ;)

      Usuń
  2. Jestem chyba wyjatkiem, bo jeszcze nigdy nie piłam koktajli, nawet sokowirówki ani wyciskarki w domu nie mam. Po prostu wcale nie ciągnęło mnie w tę stronę. Aż do ubiegłego piątku - coś zaskoczyło i sprzęt już zamówiony, teraz zbieram przepisy, a że imbiru chętnie używam w kuchni, to i ten przepis przypadł mi do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo super! bardzo się cieszę :) no i podejrzyj inne pomysły na koktajle na blogu: http://www.chillibite.pl/search/label/koktajl%20%2F%20smoothie
      Miłego miksowania ;)

      Usuń
    2. witam! czy zamiast szpinaku świeżego może być mrożony (wcześniej odmrożony )?rysiaa

      Usuń
    3. Jak najbardziej :) najlepszy będzie ten liściasty, a nie pulpa

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)