Ryba. Aromatyczna, soczysta, rozpływająca się w ustach. Doskonały smak kruchego, delikatnego filetu z dorsza, sprężystej makreli, delikatnego pstrąga, rozkosznego łososia. Po wielu, wielu latach nieobecności ryb w menu, ryby powróciły do mojej kuchni na dłużej. Tęsknię za wakacjami i świeżymi rybami z jeziora, czy rzeki. Wspominam wędkowanie w dzieciństwie i maleńką wędkę wędrującą zimą w górę i dół przerębli. Byłam swego czasu mistrzynią łapania płotek i okonków. Tymczasem kupuję dorodny filet łososia i piekę go w cytrusach. Jest niesamowicie soczysty i delikatny.
Och dziś, tak sobie radośnie, wiosennie, ciut popowo gram. Ale ładnie, posłuchajcie - Sam Smith w "Stay With Me"…
Chyba nie można z rybą prościej jak z filetem z łososia. W zasadzie niewiele mu trzeba. Łosoś może być pieczony w wersji najprostszej z podstawowymi warzywami, albo zapiekany w cudownym sosie pomidorowo-śmietanowym, ale zimą i wiosną, gdy trwa albo właśnie kończy się sezon na cytrusy, upieczcie go w pomarańczach i cytrynach z fenkułem i chilli. Och jest pyszny, cudnie soczysty, niesamowicie aromatyczny i tak lekki, że każda dieta i mniejsze lub większe odchudzanko same o niego wołać będą. Co na to powiecie?
Najfajniejsze jest jego podawanie na stół. To klasyczne danie w jednej formie. Pieczesz i podajesz na stół potrawę w tym samym naczyniu i wystarczy tylko łyżka, by nadać łososiowi lekko niedbałą, acz zachwycającą lekkością formę. Czyż nie jest godny spotkania z przyjaciółmi? Można też gorącą formę owinąć papierem do pieczenia i kilkoma warstwami folii aluminiowej i zabrac na pierwszy piknik gdzieś niedaleko. Ten łosoś ma jeszcze jedną zaletę - można wszystko do pieczenia przygotować zawczasu i gdy goście już kończą pierwszy kieliszek soave, wyjąć z pieca po krótkim, zaledwie półgodzinnym spotkaniu z temperaturą. Och, zadurzyłam się w nim całkowicie! Spróbujcie proszę i dajcie znać, czy i Wam przypadnie do gustu.
Łosoś pieczony na cytrusach w niskiej temperaturze jest niezwykle soczysty, bardzo aromatyczny i fantastycznie komponuje się z warzywami i owocami, z którymi się piecze. Lubię podać do niego ryż jaśminowy doprawiony cytryną i natką. To fantastyczny lekki obiad!
Soczysty łosoś pieczony na cytrusach
1 średniej wielkości bulwa kopru włoskiego (fenkuł)1 niewoskowana czerwona pomarańcza
1 niewoskowana cytryna
1 papryczka chilli
4 cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem
ok1kg filet łososia
ok 50ml oliwy z oliwek extra virgin
sól morska
świeżo mielony pieprz
3 ząbki czosnku
Rozgrzej piekarnik do 135°C. Fenkuła, pomarańczę, cytrynę, dymki i chilli pokrój w cieniutkie plasterki i wymieszaj razem. Dopraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem i wyłóż na dnie formy, w której będziesz piec i podawać danie na stół. Łososia umyj, osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i usuń ości pęsetą. Oliwę z oliwek wymieszaj z posiekanym czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem i gruboziarnistą solą morską. Natrzyj rybę tak doprawioną oliwą, ułóż na owocach w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok 30 minut, do chwili, gdy łosoś będzie lekko podpieczony, ale wciąż soczysty. Używając łyżki rozerwij łososia na kilka większych kawałków i od razu podawaj danie na stół udekorowane listkami (koperkiem) fenkuła. Świetnie smakuje z ryżem jaśminowym.
Przepis wyszperałam na stronie Bon Apetit i troszkę go zmodyfikowałam po swojemu.
Czy fenkuł i seler naciowy to to samo?
OdpowiedzUsuńFenkuł to jest właśnie koper włoski a nie seler naciowy.
UsuńFenkuł = koper włoski, biała bulwa z warstwami jak cebula z koperkiem/natką i ciut anyżowym posmaku
Usuńseler naciowy to inne warzywo - długie łodygi zielone
Przepraszam, dopiero po komentarzu Anny doszłam o co chodzi (miałam omyłkę w przepisie) i że mi samej ręce a nie głowa piszą ;)
dzięki za czujność dziewczyny!
Dzień dobry, przepis jest po prostu zachwycający :) Wypróbuję z całą pewnością, mam jednak mały kłopot z jednym ze składników a mianowicie czerwoną pomarańczą. Czy można ja zastąpić zwykłą pomarańczą? I czy nie będzie to miało wpływu na smak dania? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry :) Najważniejsze, żeby pomarańcza była słodka. I koniecznie trzeba oczywiście wyszorowac i wyparzyć skórkę. Cieszę się, że zachęciłam, czekam teraz na wieści jak się uda :)
UsuńBardzo dziękuję i obiecuję, że zdam relację jak mi poszło :) Pozdrawiam cieplutko.
UsuńFajny przepis - właśnie szukam przepisów, które pasowałyby mi do zdrowej diety i ten właśnie taki jest. Martwi mnie tylko koper włoski. Nie bardzo lubię zwykły koperek, a domyślam się, że koper włoski może być do niego podobny. Można go czymś fajnie zastąpić?
OdpowiedzUsuńOch nie, koper włoski nie ma nic wspólnego z koperkiem :) no może podobny wygląd "natki", ale to jest przede wszystkim fajne warzywo o ciut anyżkowym smaku i aromacie, proszę podejrzeć jego wygląd i zapach w sklepie, warto spróbować :)
UsuńTo musi być bajeczne połączenie! dorwę cytrusy i łososia i zrobię, a co!
OdpowiedzUsuńWitam, rozumiem, że łosoś bez skóry się piecze???Czy naczynie z tym łososiem przykrywamy w trakcie pieczenia???
OdpowiedzUsuńtak, filet łososia bez skór, niczym nie przykrywamy :)
UsuńWitam bardzo lubie Twój blog,Chciałam spytac czy temp jest dobra? Czy w Bon apetit to stopnie Fahrenheita,Juz raz piekłam ,był pyszny ale musiałam dopiekac.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Joanna DP