Jeśli nie macie siły lub ochoty na wielkie pieczenie mięs na obiad wielkanocny, mam dla Was proste, by nie powiedzieć banalne, a jednocześnie ekonomiczne danie. Poszukajcie piersi z ekologicznych lub zagrodowych kurcząt, które napełnicie pysznym farszem. Tak tak, pierś, będzie tym razem w godnej odsłonie - soczysta faszerowana pierś kurczaka - niezwykle aromatyczna, a jednocześnie lekka, mięciutka, po prostu pyszna!
Zaklęte rewiry muzyki Melanie De Biasio to leniwe weekendowe popołudnie, kieliszek dobrego białego wina i mrucząca kocica rozciągnięta u stóp. Czasami, gdy nikt z domowników nie widzi, wpuszczam ją do domu i grzejemy się wzajemnie. Posłuchajcie niesamowitego remixu MDB "I'm Gonna Leave You", potem można się zdrzemnąć popołudniowo…
Pierś kurczaka bywa okrutnie nudna, często wychodzi sucha i bez wyrazu. Gdy podaję pierś na niedzielny obiad, lubię nadać jej szyku, faszerując aromatycznymi dodatkami, by dodać maksimum smaku delikatnemu mięsa. Może pamiętacie genialną pierś kurczaka faszerowaną ricottą i szpinakiem? Była świetna! Tym razem podałam mięso bez grama soli, doprawione jedynie odpowiednim farszem, który oddał mu cały smak i aromat. W farszu są suszone pomidory i podrumieniony boczek, a także niesamowicie aromatyczne masło czosnkowo-ziołowe.
Wydawać by się mogło, że skoro świąteczny, czy niedzielny obiad, to trzeba Bardzo Poważne Tematy Obiadowe poruszać, a tymczasem niekoniecznie. Tym razem będzie lekko, niemal dietetycznie (och ten boczek i ta cudnie chrupiąca panierka…) i błyskawicznie. No i oczywiście jest to danie, które można zrobić "na raty" (co w święta lubię najbardziej), czyli przygotować mięso w brytfance do pieczenia, a piec dopiero w dniu podania, już na leniucha, pilnując tylko owych kilku minut kaszy i krótkiego czasu kalafiora.
Faszerowana pierś kurczaka jest bardzo soczysta, a świetny farsz do niej jest dobrą opcją, by uczyć dzieci ciekawych smaków. Na dodatek to bardzo prosty przepis. Naszym dzieciom danie bardzo smakowało, zresztą nie tylko dzieciom, wszyscy się w nim zakochaliśmy.
Faszerowaną pierś kurczaka podaję z ugotowanym al dente kalafiorem romanesco, który pięknie zieleni się na półmisku i aromatyzowaną ziołami kaszą pęczak, która od jakiegoś czasu jest ulubioną kasza w naszym domu. Jeśli jednak koniecznie chcesz podać ziemniaki, najlepiej wyszoruj je bez obierania i ugotuj tak na "prawie już". Po odcedzeniu przekrój je wzdłuż na pół i posyp igiełkami rozmarynu. 15 minut w gorącym piecu, by się leciutko zrumieniły. Potem wystarczy plasterek czosnkowo-ziołowego masła i zapomnicie, że kiedykolwiek używaliście soli do ziemniaków!
Masło czosnkowo-ziołowe
100g najlepszego masła
1/3 pęczka natki pietruszki
1/4 pęczka koperku
kilka gałązek świeżego tymianku
3 spore ząbki czosnku
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
Najpierw przygotuj masło czosnkowo-ziołowe: zmiksuj wszystkie zioła, czosnek, sok i skórkę z cytryny, a następnie dodaj niezbyt twarde masło i jeszcze raz zmiksuj. Na folii spożywczej uformuj z doprawionego masła wałek i ciasno zawiń w rulon. Włóż masło do lodówki na minimum 3 godziny (możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej) lub do zamrażarki na ok 30-40 minut.
Soczysta faszerowana pierś kurczaka
proporcje dla 5-6 osób
2 podwójne piersi kurczaka ekologicznego lub zagrodowego
wybieraj raczej te większe, będzie je łatwiej faszerować
100g wędzonego, nieparzonego boczku
1 łyżka oliwy
30g suszonych pomidorów
do panierowania*: mąka pszenna, jajko, bułka tarta grubo mielona
olej rzepakowy nierafinowany do smażenia
Piersi umyj, oczyść z błon, odetnij polędwiczki (te niewielkie długie paski przytwierdzone wzdłuż piersi). Polędwiczki przydadzą się do innego dania lub sałatki (możesz je zamrozić). Rozpoczynając od najgrubszego końca, długim ostrym nożem wytnij w piersi kieszonkę. Nie rozcinaj mięsa, po prostu zrób długi i szeroki na ok 2-3 cm tunel, pilnując, by powstał tylko jeden otwór. Oprósz mięso świeżo mielonym pieprzem i odłóż na bok.
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie na rumiano. Jeśli używasz suszonych pomidorów wyjętych z oliwy, osusz je tylko ręcznikiem papierowym. Jeżeli są to pomidory konserwowane solą, zalej je gorącą wodą, odlej ją po 5 minutach i zalej kolejną porcją wody, by usunąć nadmiar soli. Po kolejnym kwadransie moczenia, osącz pomidory na sitku i drobno posiekaj.
Do każdej kieszonki w piersiach kurczaka włóż po 1/4 suszonych pomidorów i 1/4 zrumienionego i przestudzonego boczku. Rozwiń z folii rulon masła, pokrój wzdłuż na 4 części i każdą wsuń do wnętrza piersi. Dokładnie ściśnij brzegi otworu, a następnie panieruj piersi w mące, potem rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce. Na niewielkiej ilości oleju przesmaż piersi na złoto (ok 2 minut z każdej strony) i przełóż do brytfanki (z kratką do pieczenia na dnie) i zakryj formę folią aluminiową. Tak przygotowane piersi można włożyć na noc do lodówki, a piec dopiero w dniu podania. Można oczywiście je od razu wstawić do rozgrzanego do 160°C pieca.
Piecz ok 15 minut, a następnie zdejmij folię z formy, zwiększ temperaturę do 190°C i dopiekaj pod górną grzałką aż mięso się zrumieni (ok 7-10 minut). W czasie pieczenia mięsa, przygotuj ziołową kaszę pęczak lub pieczone ziemniaki i ugotuj al dente kalafiora romanesco (od zalania wrzątkiem gotuj go max 5 minut). Wyjmij mięso z pieca i pozwól mu odpocząć ok 5 minut, a dopiero potem krój w grube plastry. Ziołowo-czosnkowe masło, które pozostanie na dnie brytfanki możesz podać jako sos w sosjerce.
* panierka jest opcjonalna, równie dobrze możesz ja pominąć, by danie było mniej kaloryczne
Piecz ok 15 minut, a następnie zdejmij folię z formy, zwiększ temperaturę do 190°C i dopiekaj pod górną grzałką aż mięso się zrumieni (ok 7-10 minut). W czasie pieczenia mięsa, przygotuj ziołową kaszę pęczak lub pieczone ziemniaki i ugotuj al dente kalafiora romanesco (od zalania wrzątkiem gotuj go max 5 minut). Wyjmij mięso z pieca i pozwól mu odpocząć ok 5 minut, a dopiero potem krój w grube plastry. Ziołowo-czosnkowe masło, które pozostanie na dnie brytfanki możesz podać jako sos w sosjerce.
* panierka jest opcjonalna, równie dobrze możesz ja pominąć, by danie było mniej kaloryczne
Ziołowa kasza pęczak
1,5 szklanki kaszy pęczak
2 łyżeczki majeranku
2-3 gałązki świeżego tymianku
2-3 gałązki świeżego tymianku
1 liść laurowy
1 łyżka masła
pęczek natki pietruszki
Umyj kaszę i włóż do sporego garnka. Dodaj dwukrotnie więcej wody niż kaszy (tu 3 szklanki), dodaj sól, majeranek, ciasno zwinięte gałązki tymianku, masło i liść laurowy. Wstaw przykryty przykrywką garnek na gaz i od zagotowania wody, gotuj kaszę na maleńkim ogniu 20 minut. Potem wyłącz płomień, nie odkrywając garnka zawiń go w kilka ręczników lub ścierek i odstaw na co najmniej 40 minut, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Tuż przed podaniem wymieszaj kaszę z drobniutko posiekaną natką pietruszki.
------
wpis powstał w ramach współpracy przy kampanii „Cisowianka. Gotujmy zdrowo!”
Fajowy pomysł na ten ziołowy pęczak!
OdpowiedzUsuńA trzeba gazą przykrywać? Rozumiem, że to wodę ma chłonąć i stąd takie rozwiązanie...czy może obejdzie się bez gazy:)?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem jest to najlepszy przepis na pierś z kurczaka. Robiłam już dwa razy i nie mogę się doczekać kiedy znowu będę kosztowała tego kurczaka. A połączenie boczku i suszonych pomidorów wprost obłędne.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak entuzjastyczny komentarz i ogromnie się cieszę, że przepis się spodobał :)
UsuńTo proponuję jeszcze jedną wersję faszerowanej piersi włączyć do repertuaru - soczysta, delikatna, pyszna! http://www.chillibite.pl/2013/08/faszerowana-piers-kurczaka-z-ricotta-i.html
Dziękuję bardzo za przepis, pyszne danie, zrobiłem już dwa razy i cała rodzinka była zachwycona, dzieci też. Nie sądziłem że kurczak z piekarnika może być tak soczysty.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia z Australii (zapuszczam się czasem na polskie blogi o gotowaniu jak bierze mnie chandra na coś swojskiego).
Cieszę się ogromnie!
UsuńMacham łapką w kierunku Australii :) ponoć piękna jesień się u Was zaczyna? My właśnie czekamy na wiosnę. Dobrego weekendu!
Chcę przygotować piersi z Twojego przepisu na kolację dla przyjaciół. Mam tylko pytanie czy można je zrobić w zwykłej brytfance? Niestety nie mam takiej z kratką :(
OdpowiedzUsuńKratka w brytfance to ruchomy element, można ją zastąpić czymś innym, np kilkoma marchewkami :) Chodzi to to, żeby sos, który będzie wyciekał nie spowodował, że panierka rozmięknie.
UsuńPowodzenia!
Pani Kasiu, jaką sałatkę poleca Pani jako dodatek "na zimno" do tego dania? Coś może z pomarańczą? z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńSałata jakaś lekka, z cudnym dressingiem. Z pomarańczą byłoby super!
Usuń👉 2x paczka mix sałat
👉 Dressing np francuski winegret
http://www.chillibite.pl/2018/02/8-ulubionych-dressingow-do-salatek.html
👉 Dobrze wymieszaj
A potem dodaj np:
👉 Awokado w kostkę
👉 Filety z 2 pomarańczy
👉 Garść Cherry pomidorków
👉 Kapary
👉 Pieczona papryka bez skóry
👉 2 łyżki krojonych oliwek
Wymieszać
👉 Na końcu posypać 3 łyżki lekko uprażonych pestek słonecznika + dyni + sezamu
Albo Waldorf (już bez kurczaka):
http://www.chillibite.pl/2016/05/salata-waldorf-z-pieczonymi-winogronami.html
Ślinianki ruszyły! :-) Tak myślałam o czymś z pomarańczą. Dziękuję pięknie. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń