Soczysta faszerowana pierś kurczaka

Jeśli nie macie siły lub ochoty na wielkie pieczenie mięs na obiad wielkanocny, mam dla Was proste, by nie powiedzieć banalne, a jednocześnie ekonomiczne danie. Poszukajcie piersi z ekologicznych lub zagrodowych kurcząt, które napełnicie pysznym farszem. Tak tak, pierś, będzie tym razem w godnej odsłonie - soczysta faszerowana pierś kurczaka - niezwykle aromatyczna, a jednocześnie lekka, mięciutka, po prostu pyszna!




Zaklęte rewiry muzyki Melanie De Biasio to leniwe weekendowe popołudnie, kieliszek dobrego białego wina i mrucząca kocica rozciągnięta u stóp. Czasami, gdy nikt z domowników nie widzi, wpuszczam ją do domu i grzejemy się wzajemnie. Posłuchajcie niesamowitego remixu MDB "I'm Gonna Leave You", potem można się zdrzemnąć popołudniowo…





Pierś kurczaka bywa okrutnie nudna, często wychodzi sucha i bez wyrazu. Gdy podaję pierś na niedzielny obiad, lubię nadać jej szyku, faszerując aromatycznymi dodatkami, by dodać maksimum smaku delikatnemu mięsa. Może pamiętacie genialną pierś kurczaka faszerowaną ricottą i szpinakiem? Była świetna! Tym razem podałam mięso bez grama soli, doprawione jedynie odpowiednim farszem, który oddał mu cały smak i aromat. W farszu są suszone pomidory i podrumieniony boczek, a także niesamowicie aromatyczne masło czosnkowo-ziołowe. 

Wydawać by się mogło, że skoro świąteczny, czy niedzielny obiad, to trzeba Bardzo Poważne Tematy Obiadowe poruszać, a tymczasem niekoniecznie. Tym razem będzie lekko, niemal dietetycznie (och ten boczek i ta cudnie chrupiąca panierka…) i błyskawicznie. No i oczywiście jest to danie, które można zrobić "na raty" (co w święta lubię najbardziej), czyli przygotować mięso w brytfance do pieczenia, a piec dopiero w dniu podania, już na leniucha, pilnując tylko owych kilku minut kaszy i krótkiego czasu kalafiora. 

Faszerowana pierś kurczaka jest bardzo soczysta, a świetny farsz do niej jest dobrą opcją, by uczyć dzieci ciekawych smaków. Na dodatek to bardzo prosty przepis. Naszym dzieciom danie bardzo smakowało, zresztą nie tylko dzieciom, wszyscy się w nim zakochaliśmy.




Faszerowaną pierś kurczaka  podaję z ugotowanym al dente kalafiorem romanesco, który pięknie zieleni się na półmisku i aromatyzowaną ziołami kaszą pęczak, która od jakiegoś czasu jest ulubioną kasza w naszym domu. Jeśli jednak koniecznie chcesz podać ziemniaki, najlepiej wyszoruj je bez obierania i ugotuj tak na "prawie już". Po odcedzeniu przekrój je wzdłuż na pół i posyp igiełkami rozmarynu. 15 minut w gorącym piecu, by się leciutko zrumieniły. Potem wystarczy plasterek czosnkowo-ziołowego masła i zapomnicie, że kiedykolwiek używaliście soli do ziemniaków!

Masło czosnkowo-ziołowe

100g najlepszego masła
1/3 pęczka natki pietruszki
1/4 pęczka koperku
kilka gałązek świeżego tymianku
3 spore ząbki czosnku
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny

Najpierw przygotuj masło czosnkowo-ziołowe: zmiksuj wszystkie zioła, czosnek, sok i skórkę z cytryny, a następnie dodaj niezbyt twarde masło i jeszcze raz zmiksuj. Na folii spożywczej uformuj z doprawionego masła wałek i ciasno zawiń w rulon. Włóż masło do lodówki na minimum 3 godziny (możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej) lub do zamrażarki na ok 30-40 minut. 

Soczysta faszerowana pierś kurczaka

proporcje dla 5-6 osób

2 podwójne piersi kurczaka ekologicznego lub zagrodowego 
      wybieraj raczej te większe, będzie je łatwiej faszerować
100g wędzonego, nieparzonego boczku
1 łyżka oliwy
30g suszonych pomidorów
do panierowania*: mąka pszenna, jajko, bułka tarta grubo mielona
olej rzepakowy nierafinowany do smażenia
Piersi umyj, oczyść z błon, odetnij polędwiczki (te niewielkie długie paski przytwierdzone wzdłuż piersi). Polędwiczki przydadzą się do innego dania lub sałatki (możesz je zamrozić). Rozpoczynając od najgrubszego końca, długim ostrym nożem wytnij w piersi kieszonkę. Nie rozcinaj mięsa, po prostu zrób długi i szeroki na ok 2-3 cm tunel, pilnując, by powstał tylko jeden otwór.  Oprósz mięso świeżo mielonym pieprzem i odłóż na bok.
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie na rumiano. Jeśli używasz suszonych pomidorów wyjętych z oliwy, osusz je tylko ręcznikiem papierowym. Jeżeli są to pomidory konserwowane solą, zalej je gorącą wodą, odlej ją po 5 minutach i zalej kolejną porcją wody, by usunąć nadmiar soli. Po kolejnym kwadransie moczenia, osącz pomidory na sitku i drobno posiekaj. 
Do każdej kieszonki w piersiach kurczaka włóż po 1/4 suszonych pomidorów i 1/4 zrumienionego i przestudzonego boczku. Rozwiń z folii rulon masła, pokrój wzdłuż na 4 części i każdą wsuń  do wnętrza piersi. Dokładnie ściśnij brzegi otworu, a następnie panieruj piersi w mące, potem rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce. Na niewielkiej ilości oleju przesmaż piersi na złoto (ok 2 minut z każdej strony) i przełóż do brytfanki (z kratką do pieczenia na dnie) i zakryj formę folią aluminiową. Tak przygotowane piersi można włożyć na noc do lodówki, a piec dopiero w dniu podania. Można oczywiście je od razu wstawić do rozgrzanego do 160°C pieca.
Piecz ok 15 minut, a następnie zdejmij folię z formy, zwiększ temperaturę do 190°C i dopiekaj pod górną grzałką aż mięso się zrumieni (ok 7-10 minut). W czasie pieczenia mięsa, przygotuj ziołową kaszę pęczak lub pieczone ziemniaki i ugotuj al dente kalafiora romanesco (od zalania wrzątkiem gotuj go max 5 minut). Wyjmij mięso z pieca i pozwól mu odpocząć ok 5 minut, a dopiero potem krój w grube plastry. Ziołowo-czosnkowe masło, które pozostanie na dnie brytfanki możesz podać jako sos w sosjerce.


* panierka jest opcjonalna, równie dobrze możesz ja pominąć, by danie było mniej kaloryczne

Ziołowa kasza pęczak

1,5 szklanki kaszy pęczak
2 łyżeczki majeranku
2-3 gałązki świeżego tymianku
1 liść laurowy
1 łyżka masła
pęczek natki pietruszki

Umyj kaszę i włóż do sporego garnka. Dodaj dwukrotnie więcej wody niż kaszy (tu 3 szklanki), dodaj sól, majeranek, ciasno zwinięte gałązki tymianku, masło i liść laurowy. Wstaw przykryty przykrywką garnek na gaz i od zagotowania wody, gotuj kaszę na maleńkim ogniu 20 minut. Potem wyłącz płomień, nie odkrywając garnka zawiń go w kilka ręczników lub ścierek i odstaw na co najmniej 40 minut, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Tuż przed podaniem wymieszaj kaszę z drobniutko posiekaną natką pietruszki. 





------
wpis powstał w ramach współpracy przy kampanii Cisowianka. Gotujmy zdrowo!

11 komentarzy:

  1. Fajowy pomysł na ten ziołowy pęczak!

    OdpowiedzUsuń
  2. A trzeba gazą przykrywać? Rozumiem, że to wodę ma chłonąć i stąd takie rozwiązanie...czy może obejdzie się bez gazy:)?

    OdpowiedzUsuń
  3. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na pierś z kurczaka. Robiłam już dwa razy i nie mogę się doczekać kiedy znowu będę kosztowała tego kurczaka. A połączenie boczku i suszonych pomidorów wprost obłędne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak entuzjastyczny komentarz i ogromnie się cieszę, że przepis się spodobał :)
      To proponuję jeszcze jedną wersję faszerowanej piersi włączyć do repertuaru - soczysta, delikatna, pyszna! http://www.chillibite.pl/2013/08/faszerowana-piers-kurczaka-z-ricotta-i.html

      Usuń
  4. Dziękuję bardzo za przepis, pyszne danie, zrobiłem już dwa razy i cała rodzinka była zachwycona, dzieci też. Nie sądziłem że kurczak z piekarnika może być tak soczysty.
    Pozdrowienia z Australii (zapuszczam się czasem na polskie blogi o gotowaniu jak bierze mnie chandra na coś swojskiego).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie!
      Macham łapką w kierunku Australii :) ponoć piękna jesień się u Was zaczyna? My właśnie czekamy na wiosnę. Dobrego weekendu!

      Usuń
  5. Chcę przygotować piersi z Twojego przepisu na kolację dla przyjaciół. Mam tylko pytanie czy można je zrobić w zwykłej brytfance? Niestety nie mam takiej z kratką :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kratka w brytfance to ruchomy element, można ją zastąpić czymś innym, np kilkoma marchewkami :) Chodzi to to, żeby sos, który będzie wyciekał nie spowodował, że panierka rozmięknie.
      Powodzenia!

      Usuń
  6. Pani Kasiu, jaką sałatkę poleca Pani jako dodatek "na zimno" do tego dania? Coś może z pomarańczą? z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałata jakaś lekka, z cudnym dressingiem. Z pomarańczą byłoby super!
      👉 2x paczka mix sałat
      👉 Dressing np francuski winegret
      http://www.chillibite.pl/2018/02/8-ulubionych-dressingow-do-salatek.html
      👉 Dobrze wymieszaj

      A potem dodaj np:
      👉 Awokado w kostkę
      👉 Filety z 2 pomarańczy
      👉 Garść Cherry pomidorków
      👉 Kapary
      👉 Pieczona papryka bez skóry
      👉 2 łyżki krojonych oliwek

      Wymieszać
      👉 Na końcu posypać 3 łyżki lekko uprażonych pestek słonecznika + dyni + sezamu


      Albo Waldorf (już bez kurczaka):
      http://www.chillibite.pl/2016/05/salata-waldorf-z-pieczonymi-winogronami.html

      Usuń
  7. Ślinianki ruszyły! :-) Tak myślałam o czymś z pomarańczą. Dziękuję pięknie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...