Wiosną warto pobudzać organizm do działania na wiele sposobów. To dobry czas, by wyciągnąć buty biegowe albo kijki do nordic walking, zrobić kilka więcej przysiadów i pompek z rana, ale przede wszystkim pobudzać metabolizm od środka. No a już po biesiadach rodzinnych, czy nieco zbyt obfitych świętach, taki detoks to sama radość. Świetnie sprawdzą się koktajle warzywno-owocowe, do których namawiam Was co roku wiosną. Dziś koktajl wyjątkowy - zielony detoks wiosenny, rozgrzewa, pobudza trawienie i jest pyszny!
Jeśli czasem ciężko się Wam zwlec rano z łóżka, a co dopiero machnąć ramionami, podskoczyć kilka pajacyków, czy przycisnąć pompek, włączcie fajną energetyczną muzykę od rana. Świetnie idzie rozruszanie poranne z Ella Eyre, a szczególnie jej energetycznym "If I go", posłuchajcie…
Koktajl owocowy, czy warzywny nie jest moim pierwszym posiłkiem w ciągu dnia. Jesienią i zimą lubię zacząć dzień od miski dobrej owsianki, a wiosną i latem od granoli z jogurtem albo grzanki z awokado. Koktajl jest moim ukochanym drugim śniadaniem, a już kombinowanie jakie jeszcze fajne składniki zmiksować w dobrym blenderze to sama radość! Dobry koktajl ma dużo wartościowych składników, ale też musi dobrze smakować i mieć ciekawy, zawsze nieco inny kolor. No taką zabawę z jedzeniem to ja bardzo, bardzo lubię!
AWOKADO - dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, ma mnóstwo potasu, witamin (w tym cudownej E), kwasu foliowego. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają kontrolować poziom cukru we krwi, a błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.
OGÓREK - składa się w 96% z wody, jest "chudy", czyli niskokaloryczny, ma TYLKO 8ckal w 100g! Wprawdzie nie zawiera wielu witamin, ale ma trochę potasu, manganu i magnezu. Wpływa korzystnie na odkwaszanie organizmu, usuwanie zeń nadmiaru wody, pomaga przy zaparciach i wspomaga odchudzanie.
ANANAS - to magiczny i pyszny lekarz. Jest świetnym źródłem manganu, cynku i miedzi, które wspomagają wchłanianie wapnia w organizmie, zapobiegają kruchości kości, wspomagają tworzenie kolagenu (biegacze, jedzcie ananasy!). Ananas zawiera także potas, magnez, kwas foliowy i furę innych witamin. Zawarta w ananasie bromelaina i pozostałe enzymy mają działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe i odchudzające, wspomagają układ moczowy, oddechowy i pokarmowy, przyspiesza przemianę materii i usuwanie nadmiaru płynów oraz toksycznych produktów przemiany materii z organizmu. Surowy ananas jest świetny przy niestrawności, łagodzi infekcje gardła i oskrzeli, pomaga w odkrztuszaniu śluzów.
KOLENDRA - liście kolendry są bogate w antyoksydanty, wapń, sód, fosfor, potas, żelazo oraz witaminy: A, C, B1, B2 i PP. Kolendra świetnie pobudza apetyt, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, enzymy w niej zawarte działają tonizująco, wspomaga na perystaltykę jelit i trzustkę, a usprawnia działanie układu moczowego. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne, świetnie działa na odświeżenie oddechu, wykorzystywana jest w leczeniu alergii. Wspaniale ożywia smak koktajli!
IMBIR - coraz bardziej popularna w Polsce przyprawa, najcenniejsza w formie korzenia. Zawiera olejki eteryczne i substancje żywicowe, które odpowiadają za jego intensywny aromat i nieco palący smak. Dzięki nim imbir pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, a tym samym wspomaga trawienie, wzmaga apetyt, łagodzi mdłości, zapobiega obrzękom, wspomaga usuwanie wody z organizmu. Imbir jest wskazany dla osób z podwyższonym cholesterolem, ale także łagodzi dolegliwości miesiączkowe, fantastycznie wspomaga leczenie przeziębień i grypy ze względu na zawarte w nim substancje przeciwzapalne oraz właściwości rozgrzewające. Jest polecany osobom cierpiącym na bóle migrenowe, świetnie wspomaga koncentrację. W krajach azjatyckich jest znanym afrodyzjakiem. Najlepiej jest obierać imbir skrobiąc skórkę łyżeczką do herbaty.
Wspaniały, bardzo smaczny i pełen dobroczynnych składników koktajl. Lekko słodki, gładki w strukturze, ciut pikantny dzięki imbirowi i kolendrze. Koktajl świetnie pobudza przemianę materii, jest pełen witamin, minerałów i magicznych duszków, które śpiewają radosne piosenki, gdy dopada nas zmęczenie, senność, osłabienie, czy wczesnowiosenny spadek formy.
Koktajl - zielony detoks wiosenny
2 średnie awokado
1 długi ogórek
1/4 świeżego ananasa
pęczek świeżej kolendry
ok 3cm kawałek korzenia imbiru
1 szklanka dobrej wody mineralnej lub świeżego soku jabłkowego
Imbir oskrob łyżeczką, ogórka i awokado obierz. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl. Gęstość koktajlu reguluj wodą lub sokiem jabłkowym. Ja lubię bardziej gęste koktajle. Rozrzedzony woda, będzie porcją na ok 3 szklanki. Koktajl jest pyszny!
czy można tu użyć ananasa z puszki?
OdpowiedzUsuńoj nieee, za dużo cukru, no i po co, jeśli świeży jest lepszy, zdrowszy i dostępny bez problemu. W tym koktajlu chodzi o świeże warzywa i owoce, ananas z puszki już nie będzie taką "bombą zdrowia".
UsuńProszę spróbować ze świeżym, koktajl jest świetny :)
Dziękuję za odpowiedź :)
UsuńPo przeczytaniu tego posta, poszłam do sklepu po mikser kielichowy :-) Twój koktajl był znakomitą inauguracją nowego sprzętu. Pyszny i energetyczny. Dziękuję za inspirację :-)
OdpowiedzUsuńCudownie! bardzo się cieszę, że smakował i … zachęcam do zaglądania do zakładki "koktajle" w której już wiele wiele pysznych i zdrowych koktajli jest: http://www.chillibite.pl/search/label/koktajl%20%2F%20smoothie
Usuńpięknego dnia :)
Dzięki, dziś będzie koktajl gwiazd, jeśli dostanę kalarepkę :-) Pozdrawiam :-)
Usuń