Bardzo, bardzo mnie ciekawi, czy udaje mi się Was wciągnąć w kręcenie koktajli na drugie śniadanie. Ja kręcę z radością zioła, zielone liście, owoce, ziarna, orzechy, pestki, warzywa i co tylko znajdę w lodówce lub upoluję na targu. A dziś proponuję nowy, rześki zielony koktajl na wiosenne przebudzenie organizmu. Lato ubiegłego roku było przecudowne, jesień długa i słoneczna, zima krótka i bezbolesna, a od kilku tygodni świat próbuje się obudzić w pięknym lutowo-marcowym słońcu. Czas przebudzić się wewnętrznie, rozkręcić metabolizm, odkwasić organizm i pobudzić do trawienia. Zakręćcie pyszny zielony koktajl!
Hej, dziś piękny poranek, nawet jeśli gdzieś mgliście, to pięknie będzie! wpuśćcie dziś na chwilę Rebeccę Ferguson, co? Tak faaajnie rozkręca dzień, bardzo bardzo fajnie, posłuchajcie "Fine and Mellow" z najnowszej płyty "Lady Sings the Blues"…
KIEŁKI - to bomba witamin, minerałów, błonnika i białka - absolutnie idealne dla naszego organizmu zmęczonego zimą. Powinny być podstawą diety na wiosnę! Mają mnóstwo witamin z grupy B, C, D, E, K, PP a także fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku, potasu, jodu, manganu, miedzi, litu, selenu, beta-karotenu oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Są bogate w błonnik mają niewiele kalorii i nie wzdymają. Hamują powstawanie wolnych rodników w organizmie, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, regulują trawienie. Świetnie działają na wygląd cery, włosów i paznokci oraz wzmacniają kości.
PESTKI DYNI - mają mnóstwo witamin z grupy B, są źródłem magnezu, cynku, fosforu, manganu i żelaza. Składniki w nich zawarte świetnie działają na oczyszczanie cery, wzmocnienie włosów i paznokci, wspomagają usuwanie z organizmu drobnoustrojów, trawienie, dobrze wpływają na koncentrację.
KOPEREK - jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, zawiera sporo wapnia, fosforu, żelaza i beta-karotenu. Olejki eteryczne w nim zawarte wspomagają trawienie i przyswajanie pokarmów wpływa na lepsze wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów.
NATKA PIETRUSZKI - zawiera flawonoidy, olejki eteryczne, aminokwasy, chlorofil, dostarcza do organizmu żelazo, magnez, wapń, potas, mangan, fosfor, miedź, ale przede wszystkim jest cennym źródłem witaminy C. Wspomaga oczyszczanie nerek i dróg moczowych, pomaga usuwać toksyny z organizmu, wzmacnia wzrok i wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu.
ŚWIEŻA MIĘTA - jest bogata w białka i węglowodany, zawiera wapno, fosfor, żelazo, magnez, a także witaminy A, B3. Wspomaga trawienie, pobudza wytwarzanie żółci, usprawnia pracę jelit, działa przeciwbakteryjnie i uspokajająco.
OGÓREK - jest "chudy", czyli niskokaloryczny. Wpływa korzystnie na odkwaszanie organizmu, usuwanie zeń nadmiaru wody, pomaga przy zaparciach i wspomaga odchudzanie.
ŚWIEŻA MIĘTA - jest bogata w białka i węglowodany, zawiera wapno, fosfor, żelazo, magnez, a także witaminy A, B3. Wspomaga trawienie, pobudza wytwarzanie żółci, usprawnia pracę jelit, działa przeciwbakteryjnie i uspokajająco.
OGÓREK - jest "chudy", czyli niskokaloryczny. Wpływa korzystnie na odkwaszanie organizmu, usuwanie zeń nadmiaru wody, pomaga przy zaparciach i wspomaga odchudzanie.
KEFIR - jest źródłem wapnia, kwasu foliowego, białka i witamin z grupy B. Świetnie pobudza apetyt, wydzielanie żółci i soków trawiennych, redukuje poziom złego cholesterolu, wspomaga perystaltykę jelit. na niewiele kalorii i jest lepiej przyswajany niż mleko. Łagodzi zatrucia pokarmowe, korzystnie wpływa na układ nerwowy, zawarte w nim składniki ułatwiają wchłanianie wapnia i trawienie białek pokarmowych, wspomaga nasz układ odpornościowy (bardzo cenne na przewiośniu). Dobroczynnie wpływa na wygląd włosów, nawilża od wewnątrz, dzięki czemu poprawia wygląd skóry.
OLEJ LNIANY (tłoczony na zimno) - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, lignany, a także witaminę E. Fantastycznie działa na nasz organizmy - pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, zapobiega miażdżycy, wspomaga utrzymanie równowagi hormonalną, perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie. Dietetycy zalecają spożywanie 1 łyżeczki oleju lnianego dziennie.
Rześki, wytrawny, pobudzający, leciutko chrupiący. No po prostu bardzo fajny koktajl na wiosnę - idealny na śniadanie, czy drugie śniadanie do zabrania do pracy.
Zielony koktajl na przebudzenie organizmu
2 łyżki pestek dyni
kilka gałązek świeżego koperku
kilka gałązek świeżej natki
kilka gałązek świeżej mięty
1/2 świeżego ogórka
łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
spora garść kiełków rzodkiewki lub lucerny
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
250ml maślanki lub kefiru
Zblenduj razem pestki dyni i zioła, dodaj obranego ogórka, sok z cytryny, kiełki rzodkiewki i maślankę lub kefir, dopraw do smaku. Zblenduj całość na gładki mus. Na zdrowie!
Ale mnie Pani zainspirowała.... idę coś zmiksować ;)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia,
Kasia
bardzo się cieszę, do dzieła, tfu blendera ;)
Usuńdobrego weekendu!
Witam. Ja codziennie kręcę po kilka koktajli. Na śniadanie kręcę owsiankę z płatków owsianych, otrębów, siemienia lnianego, mleka roślinnego (migdałowe, kokosowe - własnej roboty), banana, jabłka lub kakao. Uwielbiam takie śniadanie. Z zielonych koktajli to lubię awokado, szpinak, roszponkę, zieloną pietruchę, seler naciowy, kiwi i własny sok jabłkowy - przepadłam :), tak go uwielbiam, szczególnie po treningu. A poza tym kręcę, co tylko wpadnie mi do blendera. Mój syn uwielbia zmiksowaną pomarańczę z grapefruitem i pietruszką :). Koktajle w sumie zastąpiły mi część posiłków, taka jestem po nich syta i pełna, pełna szczęścia :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
super! brzmi jak happy koktajl house :)
Usuńto jedne z najprostszych i najbardziej kreatywnych działań w kuchni, prawda?
Miłego weekendu!
Właśnie poszukiwałam inspiracji na zielony koktajl. Też coś ukręcę - mam szpinak, ogórek i koperek, dodam jabłko i sok z cytryny powinno być dobre - tyle, że u mnie bez mleka i mlecznych przetworów :-) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń