Och, dziś będzie krótki wpis, bo muszę szybko, szybciutko się z Wami podzielić świetnym pomysłem na lekkie, ale treściwe śniadanie. Jak wiecie kocham buraki, przede wszystkim zimą i na przednówku, a już szczególnie buraki pieczone. Ostatnio znów robiłam pyszne placki buraczane i jak zawsze upiekłam kilka buraków więcej. Jadłam już buraki na kolację, na obiad, ostatnio zrobiłam świetny koktajl z pieczonym burakiem, a dziś pieczone buraki z twarożkiem zjadłam na śniadanie. Pyszne i super proste śniadanie.
Trochę energii z rana, tej muzycznej zawsze sobie cenię, szczególnie, gdy zapowiada się intensywny dzień. Niesamowite "Royals" Lorde jest dla mnie dobrym początkiem dnia. Włączam przy śniadaniu na full power, kołyszę się lekko i uśmiecham do nadchodzącego dnia. Posłuchajcie…
Pieczone buraki z twarożkiem to takie "śniadanie wypadkowe", poskładanie kilku elementów w jedną niesamowicie smaczną całość, które samo się dzieje. Nie jest specjalnie wymyślane, planowane, czy koncypowane. No może to po prostu moja deep beet love. Koniecznie spróbujcie!
Słodkie i ziemiste buraki, soczyste jabłko i delikatny twarożek wiejski, który uwielbiam za te cudne białe perełki plus trochę przypraw zrobiło mi magiczne śniadanie. Upieczcie jednego buraka extra i sami spróbujcie. Zakochacie się!
Twaróg z pieczonymi burakami
1 upieczony burak
1/2 soczystego jabłka
kilka łyżek twarożku/serka wiejskiego
łyżka siemienia lnianego
kilka gałązek świeżego tymianku
szczypta soli himalajskiej
świeżo mielony pieprz
łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Buraka zetrzyj na grubej tarce i włóż do miseczki. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne, zetrzyj na grubej tarce i wyłóż na buraki. Oprósz całość szczyptą soli himalajskiej i świeżo mielonym pieprzem. Na wierzchu wyłóż kilka łyżek serka wiejskiego, posyp siemieniem lnianym i listkami tymianku. Całość skrop olejem lnianym i od razu zjadaj. Ja zjadłam bez chleba, było pyszne! ale świetne też będzie z ciepłą grzanką z razowca. Miłego dnia :)
uwielbiam buraki, ostatnio królowały z fetą w duecie, ale z twarożkiem tez musza być pyszne!
OdpowiedzUsuńz feta to klasyk, ale raczej nie śniadaniowa. Spróbuj z serkiem wiejskim, jabłkiem, tymiankiem i siemieniem, pani będzie zadowolona :)
UsuńPieczone buraki uwielbiam, staram się mieć je na bieżąco w lodówce, Czasem robię tak jak Ty, tylko z twarogiem wędzonym :) Twoja wersja do wypróbowania ,czeka w kolejce razem z londyńskimi śliwkami, których ubywa z zalewy :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńaaach londyńskie :)
Usuń