Jak tam u Was z owsianką - love or hate? W dzieciństwie bardzo lubiłam zupy mleczne, ale owsianki pokochałam stosunkowo niedawno, jednak nawet mimo największej miłości, gdy zbliża się wiosna, nawet gdy wielkie słońce tylko łudzi ciepłym dniem, przerzucam się z gorących na chłodniejsze śniadania. Zróbcie na powitanie wiosny owsiankę inaczej - w formie fantastycznego, orzeźwiającego koktajlu bez mleka. Płatki owsiane dają fajną energię z rana, a z owocami smakują wyśmienicie. Pokochacie owsiankę inaczej - w magicznym, słonecznym koktajlu owsianym, doskonale poprawiającym nastrój.
Hej, może zatańczycie ze mną, co? Po takim koktajlu na drugie śniadanie, nogi same szukają nowych ścieżek, a biodra rozpoczynają radosne swingowanie. Posłuchajcie "Cheek To Cheek" i uśmiechnijcie się do kogoś nieznajomego :)
Gdy przynoszę z targu kosz pełen owoców i zimowych warzyw, dzieciaki już wiedzą, że będą grane koktajle. Zimą i na przednówku to koktajle warzywne, lub warzywno-owocowe. Na przedwiośniu wciąż trudno o nasze polskie cudne owoce, ale gdy mam ochotę na coś owocowego, sięgam po ukochane sycylijskie pomarańcze i dorzucam do nich owoc egzotyczny - świeży ananas (świetnie oczyszcza), mango dla smaku i witamin, trochę bazylii, by pozbyć się spadków nastroju i migren. Naprawdę niewiele trzeba, by drugie śniadanie były pyszne i zdrowe. Ten koktajl kłania się wiośnie - uspokaja, pobudza przemianę materii, poprawia nastrój. Dodatek płatków owsianych do koktajlu czyni zeń pełnowartościowe danie - idealny posiłek na drugie śniadanie.
PŁATKI OWSIANE - fantastyczne źródło witamin z grupy B i minerałów. Owies jest niezwykle bogaty w białko, dostarcza organizmowi żelaza, magnesu, błonnika i cennych kwasów NNKT. Błonnik z owsa pomaga wymiatać z organizmu produkty przemiany materii, wspomaga prawidłowe trawienie i pracę jelita grubego. Owsianka polecana jest w okresach wzmożonego zmęczenia (zima i przesilenie wiosenne), spadkach nastroju, czy rozdrażnienia, to sycący i zdrowy posiłek. Porcja owsianki świetnie działa na nawilżenie organizmu od wewnątrz, to jakby maseczka dla cery od środka.
SIEMIĘ LNIANE - mają mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega, błonnika, a także witaminę E, zwaną witaminą młodości, lecytynę, cynk i flawonoidy. Regularne jedzenie siemienia lnianego pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, zapobiega miażdżycy, wspomaga utrzymanie równowagi hormonalną, perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie. Siemię lniane działa przeciwzapalnie i poprawia nastrój!
SIEMIĘ LNIANE - mają mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega, błonnika, a także witaminę E, zwaną witaminą młodości, lecytynę, cynk i flawonoidy. Regularne jedzenie siemienia lnianego pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, zapobiega miażdżycy, wspomaga utrzymanie równowagi hormonalną, perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie. Siemię lniane działa przeciwzapalnie i poprawia nastrój!
POMARAŃCZA - jest niskokaloryczna, bogata w witaminę C i witaminy z grupy B, beta-karoten. Warto jeść ją razem z błonkami oddzielającymi cząsteczki, gdyż zawierają sporo błonnika, który wspomaga przemianę materii. Zawarte w pomarańczach składniki wspomagają wypłukiwanie toksyn z organizmu, pomagają regulować ciśnienie krwi, mają właściwości przeciwnowotworowe, korzystnie wpływają na wygląd skóry, a zawarte w pomarańczach olejki eteryczne działają uspokajająco u przeciwdepresyjnie.
ANANAS - to magiczny i pyszny lekarz. Jest świetnym źródłem manganu, cynku i miedzi, które wspomagają wchłanianie wapnia w organizmie, zapobiegają kruchości kości, wspomagają tworzenie kolagenu (biegacze, jedzcie ananasy!). Zawarta w ananasie bromelaina i pozostałe enzymy mają działania przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe i odchudzające, wspomagają układ moczowy, oddechowy i pokarmowy, przyspiesza przemianę materii i usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Surowy ananas jest świetny przy niestrawności, łagodzi infekcje gardła i oskrzeli, pomaga w odkrztuszaniu śluzów.
MANGO - to świetne i wyjątkowo smaczne źródło witaminy C, A, E i witamin z grupy B. Zwane jest "owocem młodości" ze względu na zawarte przeciwutleniacze. Owoc mango zawiera mnóstwo miedzi, potasu, magnezu, błonnika pokarmowego i beta-karotenu (zabezpiecza skórę przed promieniami UV). Jedzenie mango pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi, wspomaga przyswajanie żelaza, trawienie białek, wzmacnia system nerwowy i odpornościowy, spowalnia rozrost komórek nowotworowych i działa odżywczo na organizm.
BAZYLIA - cenne źródło witaminy A, C i B5 oraz olejków eterycznych (eugenol) działających przeciwzapalnie, garbników, czy flawonoidów, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Bazylia wspomaga nasz metabolizm - ułatwia trawienie, przyswajanie składników odżywczych, pobudza soki żołądkowe, świetnie wspomaga apetyt. To niepozorne zioło pomaga w zwalczaniu migren i bólów głowy, poprawia wygląd skóry, ma działanie przeciwzapalne. Bazylia jest także zbawieniem dla naszego umysłu - działa przeciwdepresyjnie, wspomaga prawidłowy sen, działa uspokajająco, a także poprawia pamięć i wyostrza zmysły i zmniejsza nadpobudliwość.
MANGO - to świetne i wyjątkowo smaczne źródło witaminy C, A, E i witamin z grupy B. Zwane jest "owocem młodości" ze względu na zawarte przeciwutleniacze. Owoc mango zawiera mnóstwo miedzi, potasu, magnezu, błonnika pokarmowego i beta-karotenu (zabezpiecza skórę przed promieniami UV). Jedzenie mango pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi, wspomaga przyswajanie żelaza, trawienie białek, wzmacnia system nerwowy i odpornościowy, spowalnia rozrost komórek nowotworowych i działa odżywczo na organizm.
BAZYLIA - cenne źródło witaminy A, C i B5 oraz olejków eterycznych (eugenol) działających przeciwzapalnie, garbników, czy flawonoidów, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Bazylia wspomaga nasz metabolizm - ułatwia trawienie, przyswajanie składników odżywczych, pobudza soki żołądkowe, świetnie wspomaga apetyt. To niepozorne zioło pomaga w zwalczaniu migren i bólów głowy, poprawia wygląd skóry, ma działanie przeciwzapalne. Bazylia jest także zbawieniem dla naszego umysłu - działa przeciwdepresyjnie, wspomaga prawidłowy sen, działa uspokajająco, a także poprawia pamięć i wyostrza zmysły i zmniejsza nadpobudliwość.
Słoneczny koktajl owsiany jest sycący, niezwykle smaczny, leciutko ostry dzięki listkom świeżej bazylii. Ten koktajl to magiczna mikstura, świetna na wiosnę, a także pełnowartościowy posiłek - doskonałe drugie śniadanie w pracy zamiast słodkiej drożdżówki.
Słoneczny koktajl owsiany
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
50ml gorącej wody
1 spora pomarańcza (ok 200g po obraniu)
kawałek ananasa (ok 100g)
średniej wielkości owoc mango
kilka gałązek świeżej bazylii
Płatki owsiane i siemię lniane zmiksuj w blenderze na pył, zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. W tym czasie obierz pomarańczę, mango i ananasa. Zblenduj razem wszystkie składniki na gładki koktajl. Gdyby koktajl okazał się zbyt gęsty, dodaj ok 1/2 szklanki dobrej mineralnej (lub filtrowanej) wody.
zdecydowanie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńMniam! :P
OdpowiedzUsuńGdzie kupujesz ananasy?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agata
Nie mam jakiegoś specjalnie sprawdzonego źródła, w dużych sklepach zazwyczaj.
UsuńNa pewno zrobię. Wygląda obłednie
Usuń