Kiedyś, słuchajcie… dawno dawno temu nie lubiłam awokado. Łomatko, już gdy to piszę to mi się samej wierzyć nie chce! No ale tak było. Nie wiedziałam jak się toto je, zawsze było jakieś takie twardawe, dopiero, gdy odkryłam genialne, przedoskonałe awokado Haas i Bacon uprawiane u wzgórz Etny na Sycylii i nauczyłam się je "dojrzewać", zakochałam się na zabój. Wiele osób znając moją miłość, a sami będąc wciąż sceptyczni wobec smaku smaczliwki, pytało mnie "jak jeść awokado", no i "jak zacząć"? Trzeba zacząć od razu, a najłatwiej zakochać się w nim będzie… na grzance. Mam dla Was 7 najlepszych grzanek z awokado.
Ależ mnie ta nadchodząca wiosna nastraja radośnie! Słucham sobie ścieżek dźwiękowych starych filmów. Pamiętacie fantastyczny duet Fred Astaire i Ginger Rogers w filmie "Shall We Dance" z 1937 roku! Och wtedy to się tańczyło,, wirowało na parkietach. Astair śpiewaw nim piękny utwór Georga i Iry Gershwinów "Let's Call The Whole Thing Off", posłuchajcie…
Gdzie kupić awokado?
Jeśli nie macie w swojej okolicy prężnie działającej Grupy Solidarnych Zakupów, która ściąga świetne smaczliwkę bezpośrednio od rolnika z Sycylii, poszukajcie awokado w delikatesach albo większym markecie. Najlepsze moim zdaniem są odmiany Bacon (wczesna, delikatna) Haas, której owoce wyglądają trochę jak jajo smoka z zieloną, pełną gruzełków skórką. Haas z czasem, w miarę dojrzewania, zmienia barwę skórki z zielonej na ciemnobrązową.
Jak wybrać dojrzałe awokado?
Najlepiej zaplanować zakupy awokado na 4-5 dni przed dniem jego użycia. Wówczas bez stresu wybieramy nawet twarde awokado w sklepie, wykładamy je na blacie kuchennym w misie z jabłkami (dzięki sąsiedztwu jabłek awokado szybciej dojrzewa) i za kilka dni mamy fantastyczny, miękki, dojrzały owoc, który można rozsmarowywać nożem na grzance. Jeśli jednak nie macie aż tyle czasu, trzeba po prostu "macać" - szukajcie owocu, który nie jest twardy jak kamień, którego skórka lekko ugina się pod naciskiem, ale wciąż pozostaje dość jędrne. Jeśli awokado jest bardzo miękkie, może być przejrzałe lub ciemniejsze w środku. Mi osobiście ciemniejszy kolor nie przeszkadza, ale nie wygląda estetycznie w potrawie.
Jak obrać awokado?
Nie zaczynaj od obierania skórki! Dojrzały owoc wraz ze skórką przekrój wzdłuż ostrym nożem omijając dużą, twardą pestkę. Po przekrojeniu rozłóż awokado na dwie połówki przekręcając każdą z nich w przeciwne strony (jak podpowiedziała mi "grecka" Małgosia - jak jeden ruch kostką Rubika). W jednej z połówek pozostanie pestka. Zdecydowanym ruchem wbij ostrze noża w pestkę, lekko przekręć w bok i wyjmij pestkę razem z nożem z miąższu. Sam miąższ najlepiej jest wyjąć ze skórki w całości łyżką, a dopiero potem kroić w kostkę, czy paseczki. Dojrzałe awokado powinno być miękkie i rozsmarowywać się jak masło na grzance, nie trzeba go wcale kroić, wystarczy wyjąć kawałek ze skórki nożem do masła i rozsmarować na kromce.
Jak zapobiec ciemnieniu miąższu?
Awokado dość szybko ciemnieje, do sałatek warto je skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Jeśli nie zjesz całego owocu, wykorzystaj połówkę bez pestki, a tę z pestką szczelnie owiń folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez kilka godzin. Dzięki pozostawieniu pestki, owoc nie będzie ciemniał.
Otóż nieważne, czy już kochacie, czy dopiero zaczynacie z awokado, z pewnością polubicie fantastyczne grzanki z awokado i fajnymi dodatkami na śniadanie, drugie śniadanie albo kolację. Można najprościej - grzanki + awokado + jeden "gotowy" składnik. Można też robić fantastyczne salsy i tapenady, które tańczą razem swinga na podniebieniu. Każda z poniższych propozycji jest inna, prosta i absolutnie fantastyczna!
Na początek cztery proste grzanki, które można zrobić w 5 minut:
grzanka z awokado i lekko marynowanymi sardynkami z Portugalii |
1. Grzanka z awokado i portugalską sardynką
To jest moja ulubiona, absolutnie wybitna kolacja "na szybko". Warto mieć w spiżarni kilka puszek świetny konserw. Od kiedy odkryłam portugalskie konserwy rybne Manna i Ramirez, jestem w nich zakochana absolutnie! Na grzance z awokado świetnie smakują sardynki portugalskie lekko marynowane, a jeszcze lepiej chyba sardynki z cytryną - obie konserwy od Manna. Delikatnie solone, z kremowym, dojrzałym awokado rozsmarowanym na jeszcze ciepłej razowej grzance są przekąską dla prawdziwego smakosza.
grzanka z ciemnego, żytniego chleba
1/4 dojrzałego awokado
1 sardynka z puszki (najlepiej portugalska)
Na ciepłej, chrupiącej grzance rozsmaruj grubą warstwę awokado, ułóż sardynkę i od razu zjadaj.
grzanka z kiełkami rzodkiewki, olejem lnianym i kryształkami kwiatu soli morskiej |
2. Grzanka z awokado i kiełkami
Kolejna z super szybkich i prostych opcji na coś pysznego to awokado + kiełki. Najbardziej lubię lekko ostre kiełki rzodkiewki (do których nawet nie trzeba podawać soli), ale mogą być też delikatne kiełku lucerny, jędrne kiełki fasoli mung, czy kiełki słonecznika.
grzanka z ciemnego, żytniego chleba
1/4 dojrzałego awokado
2 łyżki ulubionych świeżych kiełków rzodkiewki, fasoli, słonecznika, lucerny
kilka kropel oleju lnianego
opcjonalnie - niewielka szczypta kwiatu soli morskiej
Na ciepłej, chrupiącej grzance rozsmaruj grubą warstwę awokado, wyłóż kiełki i skrop olejem lnianym. Możesz delikatnie oprószyć kwiatem soli morskiej ale nie jest to konieczne.
grzanka z awokado i świeżym mango i oliwą z oliwek posypana chilli i uprażonymi płatkami migdałów |
3. Grzanka z awokado i mango
Bardzo ciekawe połączenie słodkiego, chrupiącego, maślanego i pikantnego. Absolutnie wyśmienite, grzeszne smaki - taką grzankę można traktować jak deser, no wiecie, zamiast śledzia.
grzanka z ciemnego, żytniego chleba
1/4 dojrzałego awokado
gruby plaster świeżego dojrzałego mango
płatki migdałowe
oliwa z oliwek z aromatem cytryny
płatki chilli
Na suchej patelni upraż na złoto płatki migdałowe. Mango pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z łyżeczką oliwy. Na ciepłej, chrupiącej grzance rozsmaruj grubą warstwę awokado, wyłóż marynowane w oliwie mango, posyp płatkami chilli i uprażonymi płatkami migdałowymi. Zjadaj od razu.
grzanka z awokado, fetą, cytryną i różowym pieprzem |
4. Grzanka z awokado i fetą
Innym, bardzo udanym mariażem jest awokado i feta. Bardzo lubię ten duet doprawić skórką otartą z cytryny, skropić dobrą grecką oliwą i oprószyć różowym pieprzem.
grzanka z wieloziarnistego chleba na zakwasie
1/4 dojrzałego awokado
niewielki kawałek prawdziwej greckiej fety
szczypta skórki otartej z cytryny
oliwa z oliwek extra virgin
różowy pieprz
Na ciepłej, chrupiącej grzance rozsmaruj grubą warstwę awokado, pokrusz grecką fetę. Całość skrop oliwą z oliwek, posyp skórką otartą z cytryny i pokruszonym w palcach różowym pieprzem.
No i czas na ciut bardziej pracochłonne dodatki do grzanek - salsy i tapenadę - każdą z nich zrobicie w kilka minut, a tylko jedna wymaga wcześniejszego upieczenia i obrania ze skóry papryki. Tapenady i salsy są fantastyczne!
grzanka z awokado i fantastyczną tapenadą z karczochami i owocami kaparów ciernistych |
5. Grzanka z awokado i tapenadą z karczochem
To jest absolutnie f.e.n.o.m.e.n.a.l.n.a tapenada! Soczysta, lekko chrupiąca, różnorodna w strukturze, delikatnie słona, kwaskowa i bardzo rześka. Zanim zrobiłam zdjęcie grzanki awokado z tą tapenadą, ot tak, bez niczego zjadłam prawie pół miseczki. Pokochacie ją, promis!
grzanka z wieloziarnistego chleba na zakwasie
1/4 dojrzałego awokado
1 łyżki tapenady z karczochami
Na ciepłej, chrupiącej grzance rozsmaruj grubą warstwę awokado, wyłóż czubata łyżkę tapenady. Rozkoszuj się!
Tapenada z karczochami *
proporcje na ok 6-8 grzanek
100g osączonych z zalewy serc karczochów
50g zielonych oliwek bez pestek
łyżeczka igiełek świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku
50g oliwy z oliwek extra virgin
20g kaparów (pączków) lub owoców kapara ciernistego
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
płatki chilli
świeżo mielony biały pieprz
Włóż do malaksera, lub małego blendera osączone i odciśnięte z zalewy karczochy, oliwki bez pestek, rozmaryn i czosnek. Zmiksuj kilka razy pulsacyjnie, a tak, by całość nie stała się papką. Dodaj pokrojone w drobną kostkę owoce lub pączki kaparów. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Dopraw do smaku płatkami chilli (niezbyt dużo) i świeżo mielonym białym pieprzem. Tapenadę można przechowywać w lodówce ok 5 dni, jest zatem idealna do przygotowania z wyprzedzeniem czasowym. Świetnie będzie smakować zarówno na grzance z awokado, jak i z chrupiącą bagietką, czy krakersami.
*przepis troszkę pozmieniałam, ale inspiracja pochodzi ze jego świetnej, świetnej książki "Moja kuchnia w Paryżu" Davida Lebovitza
*przepis troszkę pozmieniałam, ale inspiracja pochodzi ze jego świetnej, świetnej książki "Moja kuchnia w Paryżu" Davida Lebovitza
grzanka z awokado i pyszną salsą z pieczoną papryką - świetne połączenie kilku ciekawych smaków! |
6. Grzanka z awokado i salsą z pieczonej papryki
Ta salsa wymaga wcześniejszego upieczenia i obrania ze skóry papryki. Gdybyście mieli dostęp do gotowych, pieczonych papryczek piquillo, nadadzą się świetnie. To jeden z moich ulubionych mariaży - ostry czosnek, pieczona słodka papryka, cudowne oliwki czarne i zielone (najlepsze hiszpańskie lub portugalskie), świeże zioła, chrupiące prażone migdały i dojrzewający ser, salsa jest rewelacyjna!
grzanka z wieloziarnistego chleba na zakwasie
1/4 dojrzałego awokado
1 łyżki salsy z pieczoną papryką
Na ciepłej, chrupiącej grzance rozsmaruj grubą warstwę awokado, wyłóż czubatą łyżkę salsy. Rozkoszuj się!
Salsa z pieczoną papryką
proporcje na ok 6-8 grzanek
1 upieczona i obrana ze skórki papryka
1 ząbek czosnku
5 czarnych oliwek bez pestek
5 zielonych oliwek bez pestek
spora garść świeżej bazylii
łyżka posiekanych i uprażonych na suchej patelni migdałów blanszowanych lub orzechów nerkowca
2 łyżki startego na grubej tarce owczego sera pecorino
świeżo mielony czarny pieprz
płatki chilli
ok 50-70ml oliwy z oliwek extra virgin
Paprykę, czosnek i oba rodzaje oliwek pokrój w drobną kosteczkę. Nie rekomenduję używania malaksera, czy blendera, żeby nie zrobiła się pulpa, a warzywa pozostały w atrakcyjnej formie. Dodaj posiekaną drobno bazylię i posiekane, uprażone migdały lub orzechy, ser pecorino i dopraw do smaku świeżo mielony pieprzem oraz płatkami chilli. Wmieszaj oliwę i odstaw na co najmniej 30 minut, by salsa się przegryzła.
7. Grzanka z awokado i salsą zieloną
Prosta, szybka zielona salsa na bazie świeżych ziół, prażonych pestek dyni i sera pecorino z nutą ostrego czosnku. Bardzo fajnie smakuje z awokado, ale idealna będzie też do hummusu, krakersów z dojrzewającym serem albo pieczonego dorsza.
grzanka z wieloziarnistego chleba na zakwasie
1/4 dojrzałego awokado
1 łyżki salsy zielonej
Na ciepłej, chrupiącej grzance rozsmaruj grubą warstwę awokado, wyłóż czubatą łyżkę salsy. Rozkoszuj się!
Salsa zielona
proporcje na ok 6-8 grzanek
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki uprażonych i lekko posiekanych pestek dyni
2 łyżki startego na grubej tarce owczego sera pecorino
1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
świeżo mielony czarny pieprz
ok 50ml oliwy z oliwek extra virgin
Czosnek, natkę i bazylię drobno posiekaj, dodaj uprażone, posiekane pestki dyni, skórkę otarta z cytryny i ser pecorino. Wmieszaj oliwę, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstaw na 30 minut, by snaki się przegryzły.
Koniecznie dajcie znać, jak Wam posmakują moje propozycje podania grzanki z awokado, a może macie jeszcze inne pomysły? Na blogu znajdziecie jeszcze inne przepisy na dania z awokado (klik). Ja się bardzo rozkręciłam i zanosi się na to, że za jakiś czas będzie kolejna seria pomysłów na grzanki z przepyszną, cudownie zieloną smaczliwką. Stay tuned!
Wszystkie pyszne:-) Piękne inspiracje:-)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam posypane sola i skropione sokiem z cytryny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOmg!raj..jakie pyszne pomysły!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie!!! A smakują pewnie jeszcze lepiej...
OdpowiedzUsuńteż nie znosiłam awokado dopóki mama nie zrobiła super banalnej grzanki a teraz pałaszuję notorycznie :D pół awokado, ząbek czosnku, trochę soli i soku z cytryny, rozciapuję tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem, daję to na grzankę, do tego jajko na półtwardo, kiełki i gotowe :D
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tych przepisach <3, a gdzie można dostać te sardynki o których wspominasz w pierwszej propozycji??? Jak myślisz można połączyć awokado z anchois???
OdpowiedzUsuńwszystkie portugalskie konserwy (w tym powyższe sardynki) kupuję tu: http://sklep.smakiportugalii.pl
Usuń