coś więcej

Tradycyjne śledzie z jabłkami w śmietanie

Wigilia i Wielki Piątek do w naszym domu prawdziwe Święto Śledzi. My jesteśmy jednak na tyle dziwną rodziną, że śledzie kochamy również w Boże Narodzenie, Wielkanoc, gdy królują przecie pasztety i pieczenie, a także w przez cały grudzień i Wielki Tydzień. Co roku nie mogę się zdecydować jakie śledzie zrobię, bo tych "najukochańszych i najpyszniejszych" mamy spora listę. A jednak tradycyjne śledzie z jabłkami w śmietanie być muszą. Najlepiej, gdy zrobię je tydzień przed świętami, bo Mami, musimy "sprawdzić" czy to właśnie takiego śledzia właśnie masz zrobić na świąteczny stół. I wiecie co, zawsze daję się złapać na ten argument …


Mam dziś dla Was taka perełkę, takie cudeńko muzyczne, że musicie, po  prostu musicie jej posłuchać, zakochać się, zasłuchać i zadrżeć ocierając łzę z oka. To zachwycająca propozycja  na konkurs Noël, noël 2014, który nadesłała Monika. Oczywiście, że wszyscy znacie słynne "the Power of Love" Frankie Goes to Hollywood, prawda? Ale czy słyszeliście niezwykłe wykonanie tegp utwory przez młodziutką brytyjską wokalistki Gabrielle Aplin? KONIECZNIE posłuchajcie…



Przez cały rok jestem ziemniaczaną babą, ale gdy zbliżają się święta Bożego Narodzenia lub Wielkiejnocy, zamieniam się w niepoprawnego śledziożercę. Śledzie w grzańcu z piernikiem, obłędne czerwone śledzie na pierniku z miodową gruszką, nasze ukochane śledzie po kaszubsku, czy cudowne, boskie wykwintne śledzie w cytrynie muszą być zawsze. Gdy chcę zaskoczyć gości, podaję szwedzkie śledzie w kawie, a na świątecznych spotkaniach rodzinnych oczywiście śledzie w oleju po polsku  i śledzie w oleju lnianym. W "sezonie śledziowym", który w naszym domu rozpoczyna się około tygodnia przed Gwiazdką i tygodnia przed Wielkanocą robię też świetne śledzie w tapenadzie z oliwek, w których zakochałam się w tym roku, a na postny obiad wielkopiątkowy podaję świeże śledzie smażone.

wszystkie moje ukochane śledzie znajdziecie w zakładce ŚLEDZIE
Lubię do dawnych, tradycyjnych wersji śledzi na świątecznym stole dodawać co roku inną wersję, nieco bardziej "nowoczesną". Początkowo budzi ona niejakie zadziwienie, czy nawet komentarze - eee czerwone śledzie, niepopolskie takie jakieś, ale potem okazuje się, że te "wynalazki" znikają jako pierwsze. Nie pozwalam jednak, by w moim domu zanikły klasyczne wersje, takie jak śledzie z jabłkami w śmietanie, które wspaniale łączą polskie, tradycyjne składniki - słodkie jabłko, chrupiącą cebulę i słonego śledzia.



Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie są jednocześnie chrupiące, słone i słodkie. To niesamowite jak dużo potrafię ich zjeść! I jak zawsze przypominam mój trick z podawaniem śledzi na świątecznym stole  - nakładaj porcje śledzi w pojedyncze słoiczki/szklaneczki, by nie było konieczności zmiany talerzyków na stole. W końcu im mniej biegania już przy samej kolacji, czy śniadaniu, tym przyjemniejszy czas także dla gospodarzy.

Klasyczne śledzie z jabłkiem w śmietanie

Orajt, one są wprawdzie klasyczne, ale nieco "po mojemu". Ja bowiem nie parzę cebuli - po prostu nie znoszę zapachu parzonej/gotowanej cebuli. Cebula za to bosko pachnie i smakuje, jeśli na kilkanaście minut zamarynuje się ją w soku z cytryny. Drugi "twist" w przepisie, to dodanie łyżeczki musztardy sarepskiej do śmietany i posiekanej natki, która cudownie ożywia każdą potrawę. 

300g filetów śledziowych matiasów lub a'la matiasów
1 spora cebula szalotka lub niewielka czerwona cebula
1 słodko-winne jabłko (np. landsberska lub ligol)
1 cytryna
150ml kwaśnej, gęstej śmietany 18% lub 22%
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Filety śledziowe wymocz ok 5 godzin w lodowatej wodzie zmieniając ją trzykrotnie. Cebulę pokrój w piórka, skrop sokiem z połowy cytryny i odstaw na min 15 minut, a następnie odcedź sok. Z jabłka usuń gniazdo nasienne (nie obieram jabłek ze skórki) i pokrój w plasterki, a następnie w cienkie słupki i skrop sokiem z pozostałej połowy cytryny. 
Śmietanę wymieszaj z cukrem, musztardą, posiekaną natką, jabłkiem i odcedzoną z soku cebulą. W salaterce lub szklaneczkach układaj warstwami śledzie i jabłka w śmietanie. Tuż przed podaniem dekoruj porcje plasterkami świeżego jabłka (skropionego cytryną), listkami natki i różowym pieprzem. Pycha!

3 komentarze:

  1. Ahhh jak ja takiego bloga szukalam i wreszcie znalazlam. Już prawie 4 rano a ja nie śpię tylko czytam przepis za przepisem i nie moge sie już doczekać kiedy je wypróbuję. No toć trafiłam do przepisowego raju. Już Panią uwielbiam! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu droga! Ile czasu postoją te śledzie? Mogę je zrobic już dzisiaj? Do wigilii bedą ok?
    I pytanie mam. W moich matiasach są ości. Nie jakies super twarde ale są... czy one zmiękną jeszcze po zrobieniu tej salatki? ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam. Jakież one są pyszne! Dziekuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)