Odkąd mam stały dostęp do fantastycznej jakości kurcząt ekologicznych, pieczony kurczak coraz częściej gości na stole przy okazji niedzielnego obiadu. Lubimy jego soczystość, niezwykłą delikatność mięsa, cudownie chrupiącą skórkę i tę jedną pierś, która zostaje z obiadu, by następnego dnia zamienić się w wyśmienitą potrawkę w rozmarynowo-cytrynowym sosie. Zdarza się, że mam więcej czasu, by kurczaka doglądać, podlewać, przewracać kilkukrotnie, jednak bywa, że mam ochotę na "leniwe" pieczenie i jeszcze łatwiejsze podanie drobiu. Najprostsza metodą pieczenia jest wówczas pieczony kurczak na płasko na przykład na dziko z rydzami.
Lubicie muzykę klasyczną? orkiestry symfoniczne, sekcje smyczkowe? Jakiś czas temu miałam zajawkę na wyszukiwanie wersji symfonicznych najsłynniejszych klasyków popu czy jazzu. Ten moment, gdy sekcja smyczkowa przejmuje pierwsze skrzypce i unosi, porywa aż pod niebo, jest magiczny, skrzący i natychający jakoś tak podniośle. Dziś słucham gorącej jeszcze świeżynki - Tom Odell w coverze starego kawałka Johna Lennona "Real Love", czaruje głosem, aranżacją no i tymi smyczkami. Utwór jest piękny, wzruszający i chwyta za serce aż pod samym gardłem. Posłuchajcie…
A jeśli będziecie mieli ochotę na dawkę emocji, która poleci łezką, zobaczcie reklamę John Lewis (brytyjskiej sieci domów towarowych), w której wykorzystano to wykonanie Toma Odell. Po tym klipie natentychmiast przygarnęłabym pingwina i poleciała robić tam gwiazdkowe zakupy!
Namawiam na pieczenie kurcząt moich znajomych i Was, czytelników bloga, jednak zawsze podkreślam, że trzeba szukać kurcząt ekologicznych, karmionych paszą bez GMO, wybieganych i hodowanych zdecydowanie dłużej (12-13 tygodni) niż fermowe brojlery (tylko 4-5 tygodni). To wielka frajda podać na stół piękny, rumiany drób, który potem łatwo podzielić na półmisku przy użyciu nożyc do drobiu. Może nie każdy porwie się na pieczonego w całości indyka, jednak gęś, czy kaczka są już ciut mniej "straszne", a pieczony kurczak winien być banałem. Wiele razy jednak dostawałam maile jak długo nad takim kurczakiem pieczonym w całości trzeba "stać" - ile razy odwracać, polewać, jak upiec, by z każdej strony kurczak był rumiany, a jednocześnie nie przesuszony. Nadszedł zatem najwyższy czas, by zdradzić Wam pewien trick, który ułatwi pieczenie i sprawne dzielenie kurczaka każdej gospodyni.
Tym trickiem jest pieczenie kurczaka płaskiego jak żaba albo motyl, bo uwierzcie, spotykałam się z różnymi określeniami procesu rozpłaszczania drobiu. Wiele gospodyń amerykańskich w taki właśnie sposób piecze słynnego indyka na Thanksgiving, to idealny sposób, by dobrze dopiec także kaczkę, czy gęś, ale potrenujcie na kurczaku. Nie dość, że krócej się pieczeni, to mniej go trzeba pilnować, a z brytfanny wychodzi z pięknie przyrumienioną skórką - a wystarczy wyciąć cały kręgosłup wraz z kuprem i szyją (które to części wraz z odciętymi lotkami kurczaka świetnie wzbogacą rosół). Obejrzyjcie instrukcję krok po kroku (to kurcze na zdjęciu było wcześniej zamarynowane w jałowcu, stąd ciemne kawałki przypraw widoczne na skórze).
kurczak rozcinany na płasko krok-po-kroku |
Rozcinanie kurczaka do pieczenia na na płasko - jak żaba lub motyl
- połóż kurczaka na desce piersiami do dołu
- używając nożyczek do drobiu rozetnij to tuż przy kręgosłupie - od kupra aż po szyję
- rozetnij kurczaka z drugiej strony kręgosłupa i przetnij kostki mostka pod piersiami, tuszka będzie rozcięta i pozbawiona kręgosłupa (możesz go wraz z szyją wykorzystać na rosół)
- przekręć kurczaka na desce i ułóż piersiami do góry
- silnie naciśnij rękoma na środek piersi tuszki, aż poczujesz chrupnięcie
- kurczak powinien być zupełnie rozpłaszczony - teraz można go natrzeć przyprawami i odłożyć do marynowania
Jeśli lubicie podkręcać smak drobiu ciekawymi przyprawami, upieczcie kurczaka "na dziko" z rydzami. Aromaty jałowca, tymianku, czosnku i rydzów przenikną głęboko delikatne mięso kurczaka. Najlepiej podać do niego kaszę - u mnie był to mój ukochany pęczak gotowany z ziołami (lubczyk i tymianek). Tu znajdziecie przepis jak ugotować pęczak na sypko.
To bardzo efektowny sposób pieczenia drobiu. Tak przyrządzone kurcze możesz podać na niedzielny obiad albo na uroczyste spotkanie przy bożonarodzeniowym lub wielkanocnym stole. Podzielenie kurczaka będzie banalnie proste, tylko pamiętaj, by w końcu kupić nożyce do drobiu, jeśli jeszcze ich nie masz.
Kurczak na płasko pieczony z rydzami
1 ekologiczny kurczak o wadze ok 2-2,5kg
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
15 ziaren jałowca
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
sól morska
świeżo mielony pieprz
10 ząbków czosnku
100g masła masła
3 spore szalotki
400g świeżych lub mrożonych rydzów
pół pęczka świeżego tymianku
oliwa z oliwek
100ml białego wytrawnego wina
1 łyżka masła do posmarowania
oliwa z oliwek
100ml białego wytrawnego wina
1 łyżka masła do posmarowania
Kurczaka umyj, osusz i rozpłaszcz (patrz instrukcja ze zdjęciami wyżej, chociaż ja marynowałam go przed rozcięciem, a dopiero potem wpadłam na pomysł, że tym razem kurczak-żaba będzie się lepiej piekł). Natrzyj kurczaka z obu stron sokiem z cytryny i jałowcem utłuczonym w moździerzu razem z 2 ząbkami czosnku. Oprósz solą, pieprzem i odstaw na całą noc do lodówki. Rano wyjmij kurczaka z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem, by doszedł do temperatury pokojowej, dzięki czemu skórka będzie bardziej chrupiąca. Delikatnie oderwij skórkę na piersiach i udach i włóż pod nią połowę masła pokrojonego w plasterki oraz połowę gałązek tymianku.
Obierz 5 ząbków czosnku, a pozostałe pozostaw w łupinach. Na drugiej połowie masła podsmaż na szklisto 5 pokrojonych w plasterki ząbków czosnku i pokrojone w piórka szalotki. Dodaj rydze, dopraw je solą i świeżo mielonym pieprzem i chwilę przesmażaj razem. Rydze wraz z czosnkiem i cebulą wyłóż na dno brytfanki, w której będziesz piec kurczaka. Na wierzchu ułóż kilka gałązek tymianku i pozostałe, nieobrane ząbki czosnku. Skrop kurczaka oliwą z oliwek i ułóż na przygotowanych rydzach. Wlej na dno brytfanki ok 100ml wody i 100 m białego, wytrawnego wina.
Przykryj brytfannę lub blaszkę pokrywą i piecz ok 2 godzin w temperaturze 160°C. Po tym czasie zdejmij przykrywę, ponownie skrop kurczaka oliwą z oliwek lub posmaruj łyżką masła. Zwiększ temperaturę do 200°C i dopiekaj już bez przykrycia, aż skórka się ładnie zarumieni - ok 20-30 minut. Co jakiś czas podlewaj kurczaka powstałym sosem. Po upieczeniu kurczaka, wyłóż na półmisku kaszę, na niej rydze z pieczenia i podlej sosem, który powstał na dnie brytfanki. Na wierzchu ułóż upieczone kurczę, udekoruj gałązkami tymianku i podaj w całości na stół.
Przykryj brytfannę lub blaszkę pokrywą i piecz ok 2 godzin w temperaturze 160°C. Po tym czasie zdejmij przykrywę, ponownie skrop kurczaka oliwą z oliwek lub posmaruj łyżką masła. Zwiększ temperaturę do 200°C i dopiekaj już bez przykrycia, aż skórka się ładnie zarumieni - ok 20-30 minut. Co jakiś czas podlewaj kurczaka powstałym sosem. Po upieczeniu kurczaka, wyłóż na półmisku kaszę, na niej rydze z pieczenia i podlej sosem, który powstał na dnie brytfanki. Na wierzchu ułóż upieczone kurczę, udekoruj gałązkami tymianku i podaj w całości na stół.
Pani Kasiu,
OdpowiedzUsuńczy ma Pani jakiegoś godnego polecenia dostawcę drobiu z południa Warszawy/Piaseczna
Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Adam
a nawet z południa Polski :) - prosze pisac na priva
Usuń