coś więcej

Koktajl owocowo owsiany

Jesień, chłodniej, słońce nie budzi. Szarość wcieka przez uszczelki w oknach. Wychodząc z łóżka narzucam szlafrok na ramiona i z niedowierzaniem patrzę na termometr pokojowy. Nim zabiorę się za poranną toaletę, poświęcam 2 minuty na przygotowanie drugiego śniadania. Szybko truchtam do łazienki, myję twarz w nieco cieplejszej niż zazwyczaj wodzie, gra ciepła o poranku Trójka. Jajko na miękko na śniadanie, w kuchni chłód liże kostki u stóp, szary szal niemal się uśmiecha, gdy wyciągam po niego rękę. Pierwsza tura maili, tabelek, obrabiania zdjęć. Nim nastanie południe, na drugie śniadanie wypiję szklankę koloru, witamin, błonnika i energii. Pięć minut, 2-3 składniki i świat znów wyglądaj jaśniej, przejrzyściej. Ukochany koktajl owocowo owsiany szczególnie dobrze smakuje na drugie śniadanie burą jesienią.


Wierzę jak diabli w kojącą, uzdrawiającą moc muzyki. Piję kolorowy koktajl, otulona szalem kołyszę się w rytm "Colore Ma Vie". Niech i Wasze dni nabiorą pięknych kolorów od początku tygodnia. Charles Aznavour moi mili, posłuchajcie…


Nie można chyba prościej, sok (najlepiej w pięknym buraczkowym kolorze), 2-3 łyżki płatków owsianych, ulubione przyprawy i zioła. Proszę, nie używajcie soku z kartonu kupionego w sklepie. Poszukajcie soków naturalnie wyciskanych ze świeżych owoców, bez dodatków cukru, wody, syropu glukozowo-fruktozowego. Koktajl nie wymaga dosładzania, jeśli owoce były dojrzałe i słodkie.  Koniecznie spróbujcie!

Koktajl owocowo-owsiany

250ml naturalnego soku ze świeżych owoców (jabłkowy, jabłkowo-buraczany, gruszkowy, wyciśnięty z pomarańczy)
30-40g (ok 3-4 łyżek) płatków owsianych lub owsiano-żytnich
kilka liści świeżych ziół (bazylia, natka, mięta, kolendra)
do smaku opcjonalnie: kawałek świeżego imbiru, szczypta kurkumy, kawałeczek papryczki chilli, kilka kropki miodu, jeśli już koniecznie musisz dosłodzić

Zagotuj 30-50ml soku z płatkami i gotuj ok 2-3 minut. Odstaw do napęcznienia na 20 minut lub dłużej. Przelej do małego blendera pozostały świeży sok, zioła i napęczniałe płatki + opcjonalnie ulubione dodatki smakowe. Zmiksuj na gładki mus i od razu wypij. Pycha!

2 komentarze:

  1. Szkoda soku. Nie lepiej zalać płatki wrzącą wodą, aby tylko napęczniały (ewentualny nadmiar odlać). Sok po zagotowaniu traci cenne wartości i witaminy.
    U mnie obowiązkowo do każdego koktajlu idą zdrowotne otręby (ok 2 łyżki) oraz natka pietruszki zielonej! Bez tej bomby ani rusz :)
    Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super koktajl. Idealny na poprawę jesiennego nastroju.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)