Oglądacie programy kulinarne w tv? Od kiedy wynieśliśmy się poza Warszawę, "za daleko" mam do telewizora i zarzuciłam nawet oglądanie niegdyś mojej ulubionej kuchnia+. Wciąż jednak podglądam na Fb co się ciekawego w tym programie dzieje. Ostatnio wpadł mi w oko przepis Tomka Jakubiaka na duszoną cielęcinę w pomidorach. Od pomysły do realizacji nie minęło wiele czasu, tym bardziej, że w spiżarni czekał ostatni słoik kiszonych pomidorów z ubiegłego roku.
Jednym z flagowych prowadzących rodzimych produkcji kuchnia+ jest Tomek Jakubiak. No chciałoby się czasem na bieżąco obejrzeć, ale tak daleeeko do telewizora… Bardzo chciałabym, żeby jego programy były dostępne online albo chociaż w jakimś Playerze dla abonentów mających pakiet kuchnia+, a może jest jakaś opcja oglądania o której ja nie wiem? Podpowiedzcie, jeśli taką znacie.
Tymczasem bez oglądania w tv, zaczarował mnie prosty przepis Tomka Jakubiaka na duszoną cielęcinę z … kiszonymi pomidorami! A ja już tak dawno cielęciny nie robiłam. Gdy czytałam ten przepis, przypomniałam sobie czasy, gdy nijak nie umiałam wyobrazić sobie smaku potrawy na podstawie samego przepisu, który nie zawierał opisu jej smaku. Ale oto minęło 20 lat pląsów we własnej kuchni i już całkiem nieźle wiem, czego się spodziewać, gdy czytam czyjeś przepisy.
Zadzwoniłam od razu do mojej pani Ani Rzeźniczki spod Hali Mirowskiej i zamówiłam ładną górkę cielęcą. Wiecie co to górka cielęca? No właśnie, ale zacznijmy od tego, że chylę czoła za kolejny przepis, w którym zaznaczone jest jakiego konkretnie kawałka mięsa użyć. No bo "kilo cielęciny" to nie zawsze to samo co "kilo cielęciny", prawda?
Górka cielęca to bardzo kruche, nieco słodkawe w smaku mięso z kością, leżące pomiędzy nerkówką, a karkówką. Zamawiając górkę u rzeźnika warto zaznaczyć, czy ma być trybowana (bez kości), w całości, czy krojona na kotlety. Można ją piec w całości, smażyć lub piec na grillu. Gdy już cielę podrośnie, z tego mniej więcej miejsca półtuszy wykraja się antrykot.
Cielęcina duszona z pomidorami (świeżymi i kiszonymi) jest niezwykła w smaku - bardzo delikatna, mięciutka, ciut słodkawa, odrobinę kwaskowa, a sos jest obłędny! Syn wyjadał go z kaszą i mruczał z rozkoszy, reszta rodziny ciut bardziej dyplomatycznie werbalnie wyrażała zachwyt. Upieczcie ją koniecznie!
2 kg górki cielęcej bez kościTymczasem bez oglądania w tv, zaczarował mnie prosty przepis Tomka Jakubiaka na duszoną cielęcinę z … kiszonymi pomidorami! A ja już tak dawno cielęciny nie robiłam. Gdy czytałam ten przepis, przypomniałam sobie czasy, gdy nijak nie umiałam wyobrazić sobie smaku potrawy na podstawie samego przepisu, który nie zawierał opisu jej smaku. Ale oto minęło 20 lat pląsów we własnej kuchni i już całkiem nieźle wiem, czego się spodziewać, gdy czytam czyjeś przepisy.
Zadzwoniłam od razu do mojej pani Ani Rzeźniczki spod Hali Mirowskiej i zamówiłam ładną górkę cielęcą. Wiecie co to górka cielęca? No właśnie, ale zacznijmy od tego, że chylę czoła za kolejny przepis, w którym zaznaczone jest jakiego konkretnie kawałka mięsa użyć. No bo "kilo cielęciny" to nie zawsze to samo co "kilo cielęciny", prawda?
rycina pochodzi ze strony wedlinydomowe |
Górka cielęca to bardzo kruche, nieco słodkawe w smaku mięso z kością, leżące pomiędzy nerkówką, a karkówką. Zamawiając górkę u rzeźnika warto zaznaczyć, czy ma być trybowana (bez kości), w całości, czy krojona na kotlety. Można ją piec w całości, smażyć lub piec na grillu. Gdy już cielę podrośnie, z tego mniej więcej miejsca półtuszy wykraja się antrykot.
Cielęcina duszona z pomidorami (świeżymi i kiszonymi) jest niezwykła w smaku - bardzo delikatna, mięciutka, ciut słodkawa, odrobinę kwaskowa, a sos jest obłędny! Syn wyjadał go z kaszą i mruczał z rozkoszy, reszta rodziny ciut bardziej dyplomatycznie werbalnie wyrażała zachwyt. Upieczcie ją koniecznie!
Duszona cielęcina w pomidorach
1 płaska łyżka gruboziarnistej soli
1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka wędzonej suszonej papryki
5 łyżek oliwy
1 spora cebula
6 dużych ząbków czosnku
2 kg pomidorów bawole serca lub malinowych (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki)
11 słoik pomidorów kiszonych bez zalewy
200ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka oregano
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (u mnie Bałkański od Maluty)
sok z 1/2 cytryny
Cielęcinę natrzyj solą, pieprzem, suszonym oregano i wędzoną papryką. Przygotuj marynatę z jogurtu i soku z cytryny i natrzyj nią mięso. Odstaw do marynowania na minimum 3 godziny, a nawet całą noc. Wyjmij mięso z marynaty, obetrzyj nieco jogurt, złóż górkę na pół i zwiąż ciasno sznurkiem kuchennym, a następnie przesmaż na złoto z każdej strony. Zmniejsz płomień, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i przekrojone na pół ząbki czosnku, przesmażaj chwilę czosnek z cebulą, a następnie dodaj pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory kiszone w całości (jeśli są miękkie, zdejmij z nich skórkę). Całość podlej białym winem i oprósz suszonym oregano. Duś mięso na wolnym ogniu lub wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok 1,5 godziny. Przewróć mięso na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. Mięso powinno być bardzo miękkie i kruche, odchodzące swobodnie od widelca. Wyjmij ostrożnie mięso na półmisek i zdejmij sznurek. Tomek Jakubiak sugerował serwowanie jej z makaronem z sosem pesto, ja podałam zaś z kaszą pęczak gotowaną z oregano i wymieszaną s natką pietruszki(tu przepis jak ugotować pęczak). Pyszna!
Właśnie podchodze do zrobienia tej cielęciny. Niestety nigdzie nie udało znaleźć mnie się pomidorów kiszonych. Zamarynuję mięso i pomyslę, czym je zastąpić.
OdpowiedzUsuńNoooo to pozostaje mi podpowiedzieć, żeby nastawić własne pomidory kiszone :) http://www.chillibite.pl/2014/09/kiszone-pomidory.html
UsuńCzekam na recenzję jak się uda potrawa!