Letnia sałatka makaronowa

Minęło chyba tysiąc lat od kiedy jadłam ostatnio sałatkę makaronową. Nie mam pojęcia kiedy sałatki makaronowe stały się de mode. Ale też po prawdzie to nigdy nie przepadałam za sałatkami z szynką,  serem, tuńczykiem albo kukurydzą i … majonezem. Majo to ja chętnie w ukochanej kartoffelsalat albo do jajka na twardo, ale do makaronu, oj niekoniecznie. U Jamiego Olivera podpatrzyłam niedawno  sałatkę makaronową super rześką, letnią, świetnie doprawioną. Spróbujcie koniecznie!


I taki już mam kolejny, przepiękny dzień. Siedzę nad fajnym projektem, słońce, lato za oknem. Dzieciaki korzystają z wakacji od rodziców, a my z wakacji od dzieci. Cudnie, a jeśli do tego jeszcze Kirk Whalum gra "Another Beautiful Day", to już tylko kieliszkek prosecco wieczorem dopełnia szczęścia. Posłuchajcie…


Znalazłam u mojego ulubionego producenta pasta fresca ten śliczny, cudny muszelkowy makaron. Ktoś wie jak dokładnie się takie muszelątka nazywają? Są identyczne jak w przepisie u Jamiego, po prostu cudne! Do tej sałatki nadają się idealnie, dzięki temu, że dressing dostaje się do wnętrza muszelek i całość jest soczysta i rześka bez grama majonezu. Taki makaron świetnie sprawdzi się też do… gulaszu z pysznym, mocnym sosem.


Sałatka jest banalnie prosta, serio. Świetnie nadaje się do zabrania na piknik, przyjęcie w ogrodzie u przyjaciół i jako przystawka przed grillem. Bardzo spodobał mi się pomysł gotowania makaronu z ząbkami czosnku - makaron od tego czosnkowacieje, a ząbki po wyłowieniu z wody tracą na ostrości i po starciu świetnie nadają się do dressingu. Koniecznie zróbcie sałatkę makaronową Jamiego na najbliższe letnie spotkanie w plenerze z przyjaciółmi.

Sałatka makaronowa Jamiego

300g makaronu w kształcie małych muszelek
3 ząbki czosnku
250 g żółtych cherry pomidorków
250 g czerwonych cherry pomidorków
garść czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 garść świeżej bazylii
1/2 świeżego ogórka
4 łyżki białego octu winnego
7 łyżek oliwy z oliwek
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz

Ugotuj makaron al dente (jeśli będzie to pasta fresca, gotuj tylko 3 minuty) w osolonej wodzie z razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedź i odłóż czosnek do dressingu. Przełóż makaron do miski. Posiekaj drobno cherry pomidorki, oliwki, szczypior, bazylię i ogórek  na kawałki o połowe mniejsze niż makaron.  Zetrzyj czosnek na tarce i dodaj oliwę i ocet winny. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z dressingiem i od razu podawaj. 

4 komentarze:

  1. wygląda cudnie! zapisuję do wypróbowania na wakacjach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje ta sałatka! A pomysł na gotowanie makaronu z czosnkiem na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię sałatki makaronowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten ksztalt makaronu to Malloreddus albo Gnocchetti sardi i jada sie go na Sardyni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...