Moja miłość do sosu holenderskiego wybucha wciąż na nowo. Ten klasyczny sos w wersji, którą uczyłam się przygotowywać pod okiem mistrza, pozamiatał w mojej kuchni. Podaję go do jajek po benedyktyńsku, do cudownie chrupkich i delikatnych białych szparagów. Ale jeśli nabierzecie ochotę na danie obiadowe z sosem holenderskim, koniecznie zróbcie wyśmienite roladki z dorsza w sosie holenderskim.
Uwielbiam poniedziałki, początek tygodnia. nowe wyzwania, plany i projekty. Dziś słucham energetycznej "Rhythm of Love" of Plain White T's, znacie? Włączcie koniecznie!
Otóż ten wybitny holender doskonale smakuje nie tylko z jajkiem w koszulce, szynką parmeńską, czy szparagami. Podajcie go na obiad z pieczoną białą rybą, a zakochacie się w holendrze po raz setny! O tym jak przygotować doskonały sos holenderski pisałam już wcześniej na blogu. Koniecznie go zróbcie, jest naprawdę niezbyt trudny do zrobienia, a im częściej będziecie ćwiczyć, tym lepszy będzie Wam wychodził. Potem wystarczy zwinąć dorsza w roladki i zapiec przed podaniem z sosem.
Jako, że sam sos holenderski zdecydowanie nie należy do lekkich sosów, podaj go z białą chudą rybą, by nieco zrównoważyć zawartość kaloryczną potrawy. Dorsza delikatnie doprawiam i zwijam w zgrabne ruloniki z pieczoną papryką (bez skórki) lub świeżym pomidorem i świeżymi ziołami. To proste i bardzo atrakcyjne danie, gdy chce się podać coś eleganckiego.
Delikatny, aromatyczny od ziół dorsz, świetnie komponuje się z holendrem i młodą fasolką strączkową. Sosu nie trzeba wiele, by podkręcić smak ryby. Z białym winem stanowi doskonały letni lunch.
Roladki z dorsza w sosie holenderskim
proporcje na 2 osoby
2 nieduże filety z dorsza
1/4 pieczonej czerwonej papryki (z tego przepisu) lub 1 pomidor malinowy
świeży estragon lub oregano
sól morska
oliwa z oliwek extra virgin
mały pęczek fasolki strączkowej
Dorsza umyj, osusz ręcznikiem papierowym i usuń pęsetą ości, jeśli jakieś pozostały. Pamiętaj, by ości usuwać w tym samym kierunku, w jakim są umiejscowione, by nie poszarpać ryby. Oprósz rybę delikatnie sola morską i świeżo mielonym pieprzem, ułóż na niej listki świeżych ziół i paski pieczonej papryki (bez skóry) lub filety z pomidora malinowego (bez pestek), a następnie zwiń w ruloniki i zepnij każdy dwiema wykałaczkami. Ruloniki ułóż w naczyniu do zapiekania i skrop lekko oliwą extra virgin. Piecz w temperaturze 190°C ok 15 minut pod przykryciem, a następnie ok 10 minut bez przykrycia.
Fasolkę umyj, pokrój na krótsze, ukośne odcinki i gotuj we wrzącej wodzie ok 7 minut. Odcedź i trzymaj w cieple.
Roladki z dorsza wykładaj na talerze i podawaj z sosem holenderskim i fasolką strączkową oprószone świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)