Pewnego dnia nocowała u nas koleżanka córki, która ma wykluczony z diety gluten i powstał problem czym ją nakarmić, jako, że na co dzień nikt w domu nie boryka się z tym problemem. Mama oczywiście zadeklarowała się, że podrzuci jakieś bezglutenowe pieczywo, albo wręcz gotowe dania, czym oczywiście weszła mi na ambicję. Ja nie dam rady? Chciałam sama coś wymyślić, żeby było smacznie, kreatywnie, a na dodatek w wersji słodkiej i wytrawnej. Najprostszym sposobem było przerobienie klasycznych naleśników pszennych na ich wersję bezglutenową. Naleśniki gryczane wyszły pyszne! Teraz smażę je dość często jako alternatywa dla chleba, czy tortilli do wrapów/roladek.
A Urszulę Dudziak znacie, lubicie? Ja mam panią Dudziak raz na jakiś czas na "wyciągnięcie ręki", gdy po sąsiedzku, w moim ulubionym klubie jazzowym śpiewa kameralne koncerty. Bardzo polecam też przeczytanie jej niesamowitej autobiografii "Wyśpiewam wam wszystko", a tymczasem posłuchajcie energetycznego, idealnego na lato "Happy Riding"…
Trochę brzydka, szarawa i niepozorna, w dotyku jakby piaskowa mąka gryczana świetnie sprawuje się w kuchni. Nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny (polecana dla cukrzyków) i sporo wartości odżywczych i minerałów: magnez, potas, fosfor, cynk, żelazo, wapń, miedź, mangan i sód. Ponieważ chłonie więcej wody niż mąka pszenna, ciasto naleśnikowe po odstaniu przez ok 30 minut należy rozrzedzić mlekiem.
Naleśniki z mąki gryczanej są bardzo smaczne, nie mają ani cienia goryczki, która objawia się czasem w wypiekach z jej dodatkiem. Są bardziej "wytrawne", ciut mniej elastyczne, niż naleśniki pszenne i wręcz proszą się o wytrawne nadzienia, chociaż w wersji słodkiej, z owocami również są wyśmienite.
Z naleśnikami gryczanymi najlepiej sprawdzają się wytrawne farsze:
- kozi twarożek, szpinak, pomidor malinowy, szynka, rozmaryn
- twarożek wymieszany z chrzanem, szpinak, wędzony łosoś
- kozi twarożek, botwinka duszona w soku pomarańczowym (z tego przepisu), prażone pestki dyni
- ciepła jajecznica na maśle, szczypiorek, uprażony na chrupko boczek wędzony
- hummus, pieczona papryka, szpinak
Tak pysznie nadziane naleśniki są idealne do zabrania na piknik, czy wycieczkę rowerową.
Trochę brzydka, szarawa i niepozorna, w dotyku jakby piaskowa mąka gryczana świetnie sprawuje się w kuchni. Nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny (polecana dla cukrzyków) i sporo wartości odżywczych i minerałów: magnez, potas, fosfor, cynk, żelazo, wapń, miedź, mangan i sód. Ponieważ chłonie więcej wody niż mąka pszenna, ciasto naleśnikowe po odstaniu przez ok 30 minut należy rozrzedzić mlekiem.
naleśniki gryczane z kozim twarogiem, szpinakiem, pomidorem malinowym, szynką i rozmarynem |
Naleśniki z mąki gryczanej są bardzo smaczne, nie mają ani cienia goryczki, która objawia się czasem w wypiekach z jej dodatkiem. Są bardziej "wytrawne", ciut mniej elastyczne, niż naleśniki pszenne i wręcz proszą się o wytrawne nadzienia, chociaż w wersji słodkiej, z owocami również są wyśmienite.
naleśniki gryczane z kremowym twarożkiem wymieszanym z chrzanem, szpinakiem i wędzonym łososiem |
Z naleśnikami gryczanymi najlepiej sprawdzają się wytrawne farsze:
- kozi twarożek, szpinak, pomidor malinowy, szynka, rozmaryn
- twarożek wymieszany z chrzanem, szpinak, wędzony łosoś
- kozi twarożek, botwinka duszona w soku pomarańczowym (z tego przepisu), prażone pestki dyni
- ciepła jajecznica na maśle, szczypiorek, uprażony na chrupko boczek wędzony
- hummus, pieczona papryka, szpinak
Tak pysznie nadziane naleśniki są idealne do zabrania na piknik, czy wycieczkę rowerową.
Pyszne naleśniki gryczane
na ok. 20 szt
600g mleka + 100-150g
100g wody gazowanej
400g mąki gryczanej
5 dużych jajek
40g oleju lub oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka cukru pudru
1 płaska łyżeczka soli
olej do spryskiwania patelni
Wymieszaj mikserem jajka, mleko, olej, cukier i sól, dodawaj po łyżce mąkę wciąż miksując. Powoli dolej wodę do uzyskania lejącego się dość rzadkiego ciasta. Dokładnie zmiksowane ciasto odstaw na ok. 20-25 min.
Po tym czasie dobrze rozgrzej patelnię o śr. 24 cm i sprawdź konsystencję ciasta - jeśli mocno zgęstniało, dodaj dodatkowe mleko. Spryskaj lekko patelnię olejem i wylewaj ok. 80-90ml ciasta naleśnikowego rozlewając je równomiernie na całym dnie. Smaż kilka minut aż wierzch naleśnika będzie już suchy. Na drugiej stronie smaż dosłownie ok. 1 minuty i zsuwaj na głęboki talerz obrócony dnem do góry.
Bardzo chętnie skorzystam z przepisu! Ciekawa jestem jak będą smakować. Mam tę samą mąkę ;)
OdpowiedzUsuńMoja mama je robi.
OdpowiedzUsuńMi nie smakują, ale to wina mąki. Jakoś mi nie podchodzi ... Należy uważać przy przekładaniu, bo ciasto jest kruche.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, chyba w żadnym innym wydaniu mąka gryczana mi tak nie smakowała! Zaskakująco pyszne naleśniki! Użyłem mleka owsianego, syropu z agawy zamiast cukru - pycha i oleju kokosowego do smażenia - pycha!! Dzięki za przepis, proporcje sprawdzają się w 100 procentach a naleśniki wychodzą bezbłędne! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdlaczego produkty ciekłe są podawane w gramach zamiast w ml?
OdpowiedzUsuńbo do ich odmierzania zawsze używam wagi i funkcji tara :)
Usuńdzięki temu nie muszę brudzić wielu łyżek, miarek, szklanek etc
Dzisiaj mąż zrobił. Dodaliśmy więcej mleka i wody - bo gęste faktycznie. Wyszły rewelacyjnie pyszne :) podane z pieczarkami - dziękujemy za przepis :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki gryczane są okropne uważam...Kruche, nie dają sie fajnie odwrócić na drugą strone i mam odruch wymiotny jedząc je. Gdzie ta pyszność????Jak je zrobić tak, żeby były mięciutkie i pyszniutkie???
OdpowiedzUsuńNaleśniki pyszne, z odrobiną sody wychodzą puszyste
OdpowiedzUsuńZamierzam sprobowac,ale widze,ze niektorzy narzekaja,ze zbyt kruche,moze mozna by dodac zmielone siemie lniane jako dodatek ,ktory zrobi "elastycznosc"? Nie wiem tylko ile trzeba by go dodac do tej ilosci skladnikow.
OdpowiedzUsuń