Ile wiecie o oliwie? Czy wiecie gdzie i jak ją kupić? Jaki ma sens prowadzenie profesjonalnej degustacji oliwy w granatowych czarkach, skoro wówczas nie widać koloru oliwy? Jaki pachnie najlepsza oliwa i dlaczego lepiej nie kupować oliwy w dużych marketach. Co to jest sok z oliwek? Dziś w Warszawie odbywa się najlepsza praktyczna lekcja wiedzy o oliwie połączona z degustacją najlepszych światowych oliw, na którą koniecznie się wybierzcie!
20 lat temu pierwszy raz świadomie próbowałam oliwy na greckiej wyspie Aegina. No ale jak to - tę tłustą ciecz, taki olej mam wygarniać bułką z miseczki? Gorzkawe toto, lekko trawiaste… OMG wyśmienite! To był ten moment, w którym zapadłam na oliwną miłość. Kocham oliwę grecką, zachwycam się oliwą hiszpańską, jesienią i zimą bezpośrednio od producenta sprowadzam oliwę sycylijską, specjalnie dla dzieci kupuję łagodną oliwę z Portugalii. I wciąż mi mało!
lekcja degustacji oliwy KochamOliwe.com |
Gdzie tylko mogę, chadzam na spotkania poświęcone degustacji oliwy, uczę się nieustannie gdzie kupić, jak rozpoznać nieoszukaną oliwę, czego szukać na etykiecie i co z nią przyrządzać. Oliwa z oliwek extra virgin to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych świata. W mojej kuchni zużywam dwudziestokrotnie więcej oliwy niż innych olejów, w tym standardowego w Polsce "rzepakowego". Jeśli macie jakiekolwiek pytania dotyczące oliwy, jeżeli jesteście na początku oliwnej podróży, a może nawet "wiecie już wszystko" o oliwie, koniecznie weźcie udział w wydarzeniu, które dziś odbywa się w Warszawie - Flos Olei Tour in Warsaw.
13 czerwca od 11:00 do 21:00 w hotelu Regent (dawny Hyat Regency) na ul. Belwederskiej 23 odbywa się pierwsza w Polsce profesjonalna degustacja oliw przygotowana przez autora najlepszego na świecie przewodnika po oliwach extra vergin FLOS OLEI, Marco Oreggia.
Celem Flos Olei Tours, której obecnie odbywa się trzecia edycja, jest pokazanie oliwy z oliwek jak największej publiczności na całym świecie. W trakcie konferencji dowiecie się jak skorzystać z niej najlepiej, jak zastosować w codziennym życiu - nie tylko w kuchni, jak umieć samodzielnie ocenić i wybrać najlepszą oliwę dla siebie, jak uniknąć kupowania podróbek.
Przewodnik Flos Olei to jedyna międzynarodowa publikacja (opracowana w języku włoskim i angielskim) w całości poświęcona oliwie z oliwek, opracowywana przez najlepszych ekspertów w tej dziedzinie: Marco Oreggia i Laurę Marinelli.
Od 11:00 do 12:30 trwać będą spotkania branżowe dla prasy i przedstawicieli gastronomii.
Od godz. 14:00 do 21:00 - otwarte spotkania dla miłośników dobrej kuchni, w trakcie kórych ponad 30 producentów oliwy zaprezentuje swoje produkty. Podczas imprezy będzie okazja do spróbowania:
• portugalskich produktów gourmet,
• serów z różnych stron świata,
• obejrzenia kulinarnego show z pokazaniem czarów oliwnych w kuchni w wykonaniu Marco Ghia z Akademii Kulinarnej Whirpool
• zakupienia niedostępnego w Polsce przewodnika po oliwach extra vergin FLOS OLEI, który wprowadza nas w świat oliw, regionów i odmian oliwek, z których są produkowane, rankingu najlepszych produktów 2014 roku i wielu innych niespotykanych nigdzie indziej informacji o oliwie.
Wstęp na konferencję jest bezpłatny, należy się wcześniej zarejestrować na flosolei.evenea.pl
Do zobaczenia dziś na Flos Olei Tour !
---------
fot. materiały prasowe KochamOliwe.com
Śmieszy mnie to bezkrytyczne gloryfikowanie oliwy... olej rzepakowy tłoczony na zimno jest nie dość, że o wiele zdrowszy, to jeszcze tańszy i polski. No tak, ale jak to brzmi - "rzepakowy spod Inowrocławia" to nie to samo, co światowa "oliwa z Sycylii", czym tu w "ąę" towarzystwie brylować, ech... :/
OdpowiedzUsuń