Nigdy nie jest za późno, by nauczyć się robić knedle. Jestem tego najlepszym przykładem, bo… knedli z domu "nie wyniosłam", a nauczyłam się je robić od podstaw dopiero kilka lat temu. Pamiętam jednak z dzieciństwa obłędny smak mięciutkich ziemniaczanych kulek ze świeżym owocem w środku, które robiła babcia. Gdy truskawki w szczycie sezonu, koniecznie zróbcie pyszne knedle z truskawkami!
Gdy bywałam w dzieciństwie u Babci, jej młodsze córki, a moje ciotki, były w swoich wczesnych latach dwudziestych. Często słyszałam u nich fajne big-bitowe polskie piosenki. Dziś kleję knedle i wywijam piętą twista słuchając Heleny Majdaniec i urokliwego "Jutro będzie dobry dzień", posłuchajcie…
Gdy nadchodzi lato, na weekend albo dłuuugi weekend, zaplanujcie zrobienie domowych klusek z owocami, które niegdyś były tak popularne w kuchni polskiej, a dziś jakby odchodzą w zapomnienie. Są zbyt pyszne, by całkiem o nich zapomnieć. Znów zatem namawiam Was - odtwarzajcie we własnych domach tradycje klasycznej kuchni polskiej. W czerwcu zakręćcie knedle z truskawkami, w lipcu pierogi z jagodami, w sierpniu knedle ze śliwkami
Podobnie, jak z knedlami nadziewanymi śliwkami, tak i w przypadku knedli z truskawkami, nie mam starego rodzinnego przepisu, ale bardzo polecam przepis, który pochodzi z mojej ukochanej książki z kuchnią polską "biblii" Marka Łebkowskiego, który lekko ewoluował a mojej kuchni.
Podobnie, jak z knedlami nadziewanymi śliwkami, tak i w przypadku knedli z truskawkami, nie mam starego rodzinnego przepisu, ale bardzo polecam przepis, który pochodzi z mojej ukochanej książki z kuchnią polską "biblii" Marka Łebkowskiego, który lekko ewoluował a mojej kuchni.
Mięciutkie, obłędnie pyszne knedle wypełnione dojrzałymi truskawkami to cudowny letni obiad. Podajcie do na tarasie, w ogrodzie, albo na kocyku rozłożonym na balkonie. Zapachnie babcinym domem i przypomną się dawne smaki.
Knedle z truskawkami
750 ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków mączystej odmiany (klasa C)
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
500-600g średniej wielkości truskawek
Ziemniaki ugotuj poprzedniego dnia lub użyj ziemniaków, które pozostały z obiadu.
Truskawki umyj, wyszypułkuj i osusz papierowym ręcznikiem.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj oba rodzaje mąki, sól, jajko i wyrób gładkie ciasto. Uwaga - knedle należy formować i gotować (lub zamrażać) zaraz po przygotowaniu inaczej ciasto rzednie - skrobia ziemniaczana pod wpływem wyrabiania zwiększa swoją lepkość.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj oba rodzaje mąki, sól, jajko i wyrób gładkie ciasto. Uwaga - knedle należy formować i gotować (lub zamrażać) zaraz po przygotowaniu inaczej ciasto rzednie - skrobia ziemniaczana pod wpływem wyrabiania zwiększa swoją lepkość.
Formuj placuszki z ciasta, na środku każdego układaj truskawkę i zamykaj formując okrągły knedel.
Gotuj w osolonym wrzątku ok 3-4 minut od ponownego wrzenia wody.
Podawaj polane masłem lub z bułką tartą zrumienioną na maśle. Przed podaniem posyp cukrem. Pycha!
Surowe knedle można zamrozić, po uformowaniu należy je ułożyć na wysmarowanej olejem tacy i wstawić do zamrażarki. Po 2-3 godzinach, można je przesypać do woreczka strunowego, dzięki czemu zajmą mniej miejsca i nie będą się sklejały.
Surowe knedle można zamrozić, po uformowaniu należy je ułożyć na wysmarowanej olejem tacy i wstawić do zamrażarki. Po 2-3 godzinach, można je przesypać do woreczka strunowego, dzięki czemu zajmą mniej miejsca i nie będą się sklejały.
ha dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad :) Z knedli najbardziej lubię zjadać ciasto z masełkiem, nadzienie może nie istnieć :)
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis. Knedli nigdy jeszcze nie robiłam, ale myślę, że nadrobię w niedalekiej przyszłości :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo lubię knedle!
koniecznie musze zrobić :)
OdpowiedzUsuńW weekend trafią na stół i do mrożenia :) Dziękuje za instrukcje mrozenia ich :)
OdpowiedzUsuńAneta