Knedle z truskawkami

Nigdy nie jest za późno, by nauczyć się robić knedle. Jestem tego najlepszym przykładem, bo… knedli z domu "nie wyniosłam", a nauczyłam się je robić od podstaw dopiero kilka lat temu. Pamiętam jednak z dzieciństwa obłędny smak mięciutkich ziemniaczanych kulek ze świeżym owocem w środku, które robiła babcia. Gdy truskawki w szczycie sezonu, koniecznie zróbcie pyszne knedle z truskawkami!



Gdy bywałam w dzieciństwie u Babci, jej młodsze córki, a moje ciotki, były w swoich wczesnych latach dwudziestych. Często słyszałam u nich fajne big-bitowe polskie piosenki. Dziś kleję knedle i wywijam piętą twista słuchając Heleny Majdaniec i urokliwego "Jutro będzie dobry dzień", posłuchajcie…



Gdy nadchodzi lato, na weekend albo dłuuugi weekend, zaplanujcie zrobienie domowych klusek z owocami, które niegdyś były tak popularne w kuchni polskiej, a dziś jakby odchodzą w zapomnienie. Są zbyt pyszne, by całkiem o nich zapomnieć. Znów zatem namawiam Was - odtwarzajcie we własnych domach tradycje klasycznej kuchni polskiej. W czerwcu zakręćcie knedle z truskawkami, w lipcu pierogi z jagodami, w sierpniu knedle ze śliwkami

Podobnie, jak z knedlami nadziewanymi śliwkami, tak i w przypadku knedli z truskawkami, nie mam starego rodzinnego przepisu, ale bardzo polecam przepis, który pochodzi z mojej ukochanej książki  z kuchnią polską "biblii" Marka Łebkowskiego, który lekko ewoluował a mojej kuchni.



Mięciutkie, obłędnie pyszne knedle wypełnione dojrzałymi truskawkami to cudowny letni obiad. Podajcie do na tarasie, w ogrodzie, albo na kocyku rozłożonym na balkonie. Zapachnie babcinym domem i przypomną się dawne smaki.

Knedle z truskawkami


750 ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków mączystej odmiany (klasa C)
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
500-600g średniej wielkości truskawek

Ziemniaki ugotuj poprzedniego dnia lub użyj ziemniaków, które pozostały z obiadu.  
Truskawki umyj, wyszypułkuj i osusz papierowym ręcznikiem.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj oba rodzaje mąki, sól, jajko i wyrób gładkie ciasto. Uwaga - knedle należy formować i gotować (lub zamrażać) zaraz po przygotowaniu inaczej ciasto rzednie - skrobia ziemniaczana pod wpływem wyrabiania zwiększa swoją lepkość. 
Formuj placuszki z ciasta, na środku każdego układaj truskawkę i zamykaj formując okrągły knedel. 
Gotuj w osolonym wrzątku ok 3-4 minut od ponownego wrzenia wody. 
Podawaj polane masłem  lub z bułką tartą zrumienioną na maśle. Przed podaniem posyp cukrem. Pycha!

Surowe knedle można zamrozić, po uformowaniu należy je ułożyć na wysmarowanej olejem tacy i wstawić do zamrażarki. Po 2-3 godzinach, można je przesypać do woreczka strunowego, dzięki czemu zajmą mniej miejsca i nie będą się sklejały.

5 komentarzy:

  1. ha dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad :) Z knedli najbardziej lubię zjadać ciasto z masełkiem, nadzienie może nie istnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za ten przepis. Knedli nigdy jeszcze nie robiłam, ale myślę, że nadrobię w niedalekiej przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają! ; )
    Bardzo lubię knedle!

    OdpowiedzUsuń
  4. W weekend trafią na stół i do mrożenia :) Dziękuje za instrukcje mrozenia ich :)
    Aneta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...