Czasami nawet wiosną, czy latem przydają się chłodniejsze dni. Mam wówczas natchnienie na świeże, ale ostrzejsze dania z sezonowych produktów. Kolejnym ukochanym i oczekiwanym na wiosnę składnikiem w kuchni jest …młoda kapusta. Gotuję z niej blady kapuśniaczek, duszę ją klasycznie po polsku "ze słoneczkami", a gdy ciut chłodno, robię błyskawiczną młodą kapustę z mlekiem kokosowym i curry.
Wystarczy nie wiele, ledwie trochę, by czuć się dobrze. Miska młodej kapusty na ostro z ryżem albo kilka fajnych dźwięków. Posłuchajcie dziś ze mną Jamiego Lidella w "All I Wanna Do"...
Najpierw ją wącham, obieram z największych, twardawych liści, potem ostrym nożem wycinam słodkiego głąba. Jeśli dzieci nie ma w pobliżu, zjadam go sama, ale zazwyczaj muszę dzielić między ich trójkę - wszyscy lubimy chrupać głąby. Potem rozkrawam główkę na pół i gapię się na zaczarowane sploty liści, świeże kolory i krople soku, który wycieka z kapusty.
Kapustę gotowaną w mleku kokosowym podejrzałam u Ani i zakochałam się w niej bez pamięci. Robię jednak jej dużo prostsza i szybszą wersję. No tak, i ja nie bawię się w gotowanie apusty z połowy główki. W domu mam samych głodomorów, a syn z radością zabierze miskę takiego wiosennego curry do szkoły.
Kapustę duszona w mleku kokosowym można podawać z pieczywem, ale jako danie obiadowe najczęściej gotuję do niej dobry ryż. I jest pysznie!
Wciąż charczę, chrypię i nie mam za dużo sił na kuchenną krzątaninę. Tu wystarcza kilkanaście minut i pyszne danie gotowe. Można oczywiście dusić kapustę z mniejszą ilością curry, u mnie jednak jest dziś ostro. Jak diabli!
Młoda kapusta w mleku kokosowym i curry
główka młodej kapusty (ok 1 kg)2 łyżki oleju kokosowego
lub 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2-4 łyżeczki żółtej pasty curry*
400ml mleka kokosowego
1 szklanka dobrego ryżu
Wytnij głąb z kapusty, a główkę pokrój w dość grube paski. Ugotuj ryż wg tej instrukcji.
W sporym garnku rozgrzej olej kokosowy i dodaj pastę curry - używaj jej z umiarem, lepiej doprawić danie na końcu niż zrobić zbyt ostre. Po chwili wrzuć wszystkie liście i podsmażaj razem na silnym ogniu ok 1-2 minut. Wlej 50ml wody i dodaj puszkę mleka kokosowego. Wymieszaj całość dokładnie i zagotuj, potem przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu ok 10 minut. Po tym czasie zwiększ płomień i gotuj już bez przykrycia ok 5 minut. Lubię, gdy kapusta jest jeszcze dość jędrna, nie rozgotowana na papkę. Podawaj z ryżem (lub pieczywem).
* pasta curry jest tak fajnie skomponowana jeśli chodzi o składniki, iż danie nie wymaga dosalania, mniej soli = więcej zdrowia!
* pasta curry jest tak fajnie skomponowana jeśli chodzi o składniki, iż danie nie wymaga dosalania, mniej soli = więcej zdrowia!
Czy pastę curry można zastąpić przyprawą w proszku?
OdpowiedzUsuńBędzie zdecydowanie mniej aromatyczne, ale można spróbować i ew doprawić chilli, galangalem itepe. Ja jednak bardzo namawiam na kupienie pudełka pasty. Trzymana w lodówce wystarcza na rok lub dłużej :)
UsuńŻółta pasta curry ma w składzie mnóstwo aromatycznych i smakowych przypraw: trawa cytrynowa, czosnek, szczypiorek, sól, galangal, chilli, kolendra, skórka cytryny, koperek, cynamon, kurkuma, kardamon.
Curry w proszku to: Sól, kurkuma, kozieradka, kolendra, czosnek, kmin rzymski, gorczyca, cynamon - 4,1 %, imbir - 2,5%, goździki, papryka słodka, gałka muszkatołowa, chili, anyż
o mamo! aż mi zapachniało! następnym razem taką zrobię :)
OdpowiedzUsuńTakiej młodej kapusty jeszcze nie jadłam. :) jak tylko znajde paste curry to zrobię.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
A może być czerwona pasta curry? Taką mam.
OdpowiedzUsuń