Nie mogę już się doczekać majówkowego biesiadowania w ogrodzie i na tarasie. Mam plan A, w którym królować będą grillowane mięsa, lekkie sałatki i fajne dressingi i plan B, w którym podam gorący garnek z żeberkami pieczonymi ze śliwkami i miskę uprażonej na sypko kaszy gryczanej. A gdy wpadnie większa grupa znajomych, rozpalimy ognisko i upiekę kociołek wyśmienitej prażonki.
Pikniki na trawie, na tarasie i w ogrodzie rozpoczęliśmy w tym roku już w kwietniu. Pogoda po prostu cudna i taka niezimowa zima bardzo mi odpowiadają. Może niebawem będziemy się cieszyć już na "kwietniówki", które brzmią ciut dwuznacznie, a nie dopiero na "majówki" już takie oczywiste. Jeśli jednak aura ciut chłodniejsza i nie pozwala na lekkie sandałki, czy krótki rękaw, wciąż chce nam się jeść na zewnątrz.
Pieczone żeberka uwielbiam od zawsze. Klasyczne żeberka pieczone są ukochanym obiadem domowym naszych dzieci. W wersji ze śliwkami są hitem spotkań z przyjaciółmi. Tych długich, nocnych, piknikowo-tarasowych. Spotkań jesienią, zimą i w chłodne dni majowe. Pokochacie je!
Tym razem mam całą listę cudownych piknikowo-grillowych potraw na długie weekendowe biesiadowanie, ale jest i "plan B", czyli opcja na wyśmienite pieczone z suszonymi śliwkami żeberka.
Pieczone żeberka uwielbiam od zawsze. Klasyczne żeberka pieczone są ukochanym obiadem domowym naszych dzieci. W wersji ze śliwkami są hitem spotkań z przyjaciółmi. Tych długich, nocnych, piknikowo-tarasowych. Spotkań jesienią, zimą i w chłodne dni majowe. Pokochacie je!
Tym razem mam całą listę cudownych piknikowo-grillowych potraw na długie weekendowe biesiadowanie, ale jest i "plan B", czyli opcja na wyśmienite pieczone z suszonymi śliwkami żeberka.
Żeberka pieczone ze śliwkami
marynowanie ok 12 godzin
pieczenie ok 2-3 godzin
ok 150-200g suszonych śliwek węgierek
2 spore gałązki świeżego rozmarynu
marynata
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu z jabłek lub winnego
150g tradycyjnych powideł węgierkowych
4 starte ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej przyprawy do grilla - opcjonalnie
2 łyżeczki chilli cayenne
Żeberka umyj i usuń ewentualny tłuszcz, a następnie pokrój je pomiędzy kośćmi na mniejsze kawałki (najlepiej na 2-3 kostki), dokładnie posól z każdej strony i odstaw 30 minut.
Przygotuj garnek (lub naczynie z przykryciem), w którym będziesz piec żeberka. Połowę śliwek suszonych odłóż na później.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem i smaruj mieszanką paski mięsa. Układaj żeberka ciasno w naczyniu do pieczenia, każdą warstwę posypując śliwkami suszonymi. Włóż do środka gałązki rozmarynu. Jeśli pozostanie trochę marynaty, wylej ją na wierzch. Przykryj naczynie pokrywką i odstaw na noc do lodówki.
Przygotuj garnek (lub naczynie z przykryciem), w którym będziesz piec żeberka. Połowę śliwek suszonych odłóż na później.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem i smaruj mieszanką paski mięsa. Układaj żeberka ciasno w naczyniu do pieczenia, każdą warstwę posypując śliwkami suszonymi. Włóż do środka gałązki rozmarynu. Jeśli pozostanie trochę marynaty, wylej ją na wierzch. Przykryj naczynie pokrywką i odstaw na noc do lodówki.
Naczynie do pieczenia wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 170°C. Po kolejnych 60 minutach pieczenia (teraz już się łącznie piecze 1,5 godziny), przełóż żeberka z góry na dno, a te spod spodu na wierzch. Wlej ok 100ml wrzątku i piecz kolejne 30 minut do zrumienienia górnej części mięsa (do tej chwili ok. 2 godzin pieczenia). Dołóż do garnka odłożoną drugą połowę śliwek i piecz ok 30-45 minut. Sprawdź widelcem, czy mięso już odchodzi od kości. Powinno być super miękkie i delikatne.
Po każdorazowej operacji wyjmowania żeberek, przewracania ich itepe, zwiększaj temperaturę w piekarniku do 200°C i natychmiast po jej osiągnięciu, zmniejszaj z powrotem do 170°C. Żeberka powinny się piec około 2-2,5 godziny (jeśli pieczesz tak jak ja, od razu z 3 kg mięsa, trwa to ponad 3 godzin). Trzeba sprawdzać, w trakcie pieczenia może zajść potrzeba podlewania wrzątkiem w niewielkich ilościach.
Żeberka najlepiej smakują z kaszą jęczmienną i domowymi ogórkami kiszonymi .
Dawno nie jadłam żeberek. Jaka fajna wersja, podoba mi się !:)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Były żeberka, a następnego dnia karkówka. :)
OdpowiedzUsuńczy można zrobić te żeberka w wolnowarze?
OdpowiedzUsuń