coś więcej

Wiosenne surowe krokieciki - spring rolls

Zdradzę Wam, że posiadanie dzieci, które lubią jeść surowe warzywa to wielka radość. To całe lata pracy wychowawczej, której efekty dają ogromną satysfakcje. Surowa kalarepa do śniadaniówki? Marchewka, słupki z kolorowego buraka, słodkie kapuściane i kalafiorowe głąby? Moje dzieci wszystko to uwielbiają. Niech chrupie, będzie jędrne, twarde i rześkie, a same wyjadać będą z lodówki.  Po wielkim hicie jakim okazała się zachwycająca sałatka z zimowych warzyw, zaproponowałam im wiosenne surowe krokieciki, czyli spring rolls z warzywami i łososiem. No i teraz to by codziennie takie chciały zabierać do szkoły…



Kuszące, erotyczne dźwięki trąbki, wspomnienie jednej z najpiękniejszych kobiet na świecie i klasyka kina… "Śniadanie u Tiffany'ego" z niesamowitą Audrey Hepburn. Posłuchajcie "Something for Cat" ze ścieżki dźwiękowej filmu… 


Wiosenne, surowe krokieciki, to świetna przekąska do pracy, kreatywne śniadanie dla dzieci do szkoły i atrakcyjna forma "sałatki", którą można podać na babskim przyjęciu. Co najfajniejsze, warzywa można pokroić w słupki kilka dni wcześniej i przechowywać w lodowatej wodzie w lodówce. W dniu podania wystarczy uformować spring rollsy, a tuż przed podaniem kroić i układać na półmisku.


Szklana misa z pokrojonymi w pasterki lub słupki surowymi warzywami korzeniowymi zanurzonymi w wodzie coraz częściej gości w mojej lodówce. Do krojenia i siekania zatrudniam dzieci albo  wykorzystuję moją nową i już ukochaną mandolinę, która bardzo ułatwia zadanie. A potem wystarczy podumać jak pysznie je połączyć, by było świeżo, zdrowo i wiosennie na talerzu.


Jedzcie zielone i chrupiące! Te surowe wiosenne krokieciki idealnie wkomponują się w każdy program chudo-wiosenny, czyż nie? Zabierzcie je do pracy w plastikowym pudełku, lekko skropione wodą i chrupcie w czasie przerwy śniadaniowej albo na pyszny lunch.



Jeśli chcecie zaserwować surowe spring rolls na przyjęciu, czy jako ciekawy dodatek do grilla, w osobnej miseczce podajcie ulubiony dressing, którym krokieciki można polać lub w nim zanurzać. Mój ulubiony to dressing miodowy na bazie octu z jabłek, miodu i ziół. Pyszny!
Aaaa, no i oczywiście zapakujcie wiosenne surowe krokieciki na wycieczkę rowerową i piknik w parku, czy na łące!


W zasadzie to tylko chciałabym Was zainspirować do zawijania w ryżowy papier wszystkiego co lubicie wiosną chrupać i pogryzać najbardziej - surowe warzywa korzeniowe (marchew, kalarepa, kolorowy burak, rzepa, rzodkiewki), wiosenne, szczuplutkie zielone szparagi, seler naciowy, surowy kalafior, czy młoda kapusta sprawdzą się doskonale. Nie zapomnijcie o kiełkach we wszelkich odmianach (zielony groszek, rzodkiewka, lucerna, słonecznik, rzeżucha).
Same warzywa wystarczą by było lekko, pysznie, wegańsko (jeśli ktoś lubi), ale świetnie smakuje w krokieciku także wędzony łosoś (posmarowany chrzanem), czy makrela, surowy tuńczyk (z odrobiną wasabi), paski szynki parmeńskiej. Pamiętajcie o wszystkich cudnych smakach zielonych liści - rukola, roszponka, musztardowiec, botwinka od Pana Ziółko będą smakować wyśmienicie! W opcji "mniej chudej", do środka możecie też włożyć paski mozzarelli, ulubionego sera camembert, czy uformowany w paseczki kozi twarożek, a do tego suszone pomidory osączone z oliwy. Całe morze pysznych możliwości.

Wiosenne surowe krokieciki - spring rolls

niżej podaję składniki na krokieciki, które widzicie na zdjęciach
papier ryżowy
dobra zimna woda (u mnie filtrowana) i kostki lodu
surowe warzywa korzeniowe (kolorowe marchewki: żółta i fioletowa, kalarepa)
kiełki różnych smaków i kolorów (zielony groszek i czerwona rzodkiewka)
wędzony łosoś
inne dodatki smakowe wg uznania
opcjonalnie dressing do podania w miseczce (u mnie miodowy)

Przygotuj głęboki talerz z dobrą zimną wodą do namaczania papieru ryżowego i miskę z lodowatą wodą i kostkami lodudo warzyw.
Wszystkie warzywa pokrój w równe, dość wąskie słupki (czyli np. marchewkę najpierw wzdłuż na plasterki, a potem plasterki w długie słupki) i od razu wrzucaj do miski z lodowata wodą i kostkami lodu.  Warzywa pozostaw w wodzie na min 15 minut, ale możesz je przechowywać w misce z wodą w lodówce nawet 2-4 dni.
Arkusze ryżowego papieru pojedynczo zanurzaj na kilka sekund w talerzu z zimną wodą, a następnie układaj na desce lub talerzu, by zmiękły. Układaj na każdym arkuszu słupki warzyw, kiełki i inne wybrane dodatki i ciasno zawijaj. Tak przygotowane roladki krój w krótsze odcinku tuż przed podaniem. Osobno możesz podać w miseczce dressing. Pycha!

3 komentarze:

  1. a jak zrobić ten dressing? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dressing miodowy jest w tym poście: http://www.chillibite.pl/2014/03/zachwycajaca-saatka-z-zimowych-warzyw.html

      Usuń
  2. Czy jeżeli przygotuje je rano to moge w jakiś sposób przechować je do wieczora? Czy po wyciągnięciu z lodówki bedą nadawały sie do podania?:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)