coś więcej

Szaszłyki z łososia i dorsza

Znudziła mi się karkówka z grilla, nawet ta najlepiej na świecie doprawiona przez mojego męża. Nie kręci mnie grillowana kaszanka, a białej kiełbasy z rusztu zupełnie nie rozumiem. Czy nie ciekawiej jest podać coś na patyku, fajny szaszłyk przekładany warzywami, albo mielone mięso nadziewane na patyczki od lizaków? Ale jeśli macie ochotę na bezmięsne danie z grilla, zróbcie koniecznie lekkie szaszłyki z łososia i dorsza. Są po prostu wyśmienite!


Zrzucam sandały z nóg, zadzieram wysoko spódnicę i brodzę bosymi stopami po wilgotnej od rosy trawie. Będziemy jeść śniadanie na tarasie. Zagramy w bule i będziemy wąchać kwitnące jabłonie. Radość, spokój, słońce wszędzie! Tymczasem wędkuję w poszukiwaniu marzeń razem z Turin Brakes. Posłuchajcie "Fishing For A Dream"



Czy wiecie gdzie "spotyka się kultura i jedzenie"? Oczywiście na łamach "Bon Apetit Magazine" i to od 1956 roku. Przeglądanie ich strony, podglądanie fejsowego profilu zawsze natchnie mnie pysznym pomysłem na obiad. A czasem po prostu sprawi wiele, wiele radości. Pomysł na piękne łososiowe szaszłyki pochodzi właśnie z tego magazynu. Koniecznie zróbcie je na majówkę!




Nie pozwól szaszłykom zbyt długo być na ogniu, a ten zaś musi być niewielki. To ważne, by ryba pozostała soczysta, a nie przesuszona. Łososia doprawiłam tak jak sugeruje "Bon Apetit Magazine", czyli oregano, sezamem, kuminem, solą i różowym pieprzem, ale dorsza zrobiłam w innej wersji i nie mogę się zdecydować, która mi bardziej smakuje…




Szaszłyki z łososia z cytryną

2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego oregano
1 łyżeczka utłuczonego w moździerzu kuminu
1/2 łyżeczki soli (ja mało solę)
1 łyżeczka pokruszonych ziaren różowego pieprzu
2 łyżeczki sezamu
ładny kawałek świeżego łososia
cieniutkie plasterki wyszorowanej cytryny
oliwa z oliwek extra virgin

Przygotuj mieszankę do przyprawienia szaszłyków - wymieszaj razem wszystkie składniki. Można to zrobić nawet 2 dni wcześniej. 
Łososia umyj, osusz i pokrój na równe sześciany o boku ok 4-5cm. Nadziewaj je na podwójne patyczki szaszłykowe na przemian ze złożonymi na pół plasterkami cytryny. Posmaruj lub skrop szaszłyki z każdej strony oliwą z oliwek i posyp przygotowaną mieszanką przypraw. Grilluj na niewielkim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.



Szaszłyki z dorsza z cukinią i czosnkiem niedźwiedzim

2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki soli (ja mało solę)
1/2 łyżeczki świeżo mielonych płatków chilli
2 łyżeczki czarnego sezamu
ładny kawałek polędwicy z dorsza
cieniutkie plasterki zielonej lub żółtej cukinii
kilka cieniutkich plasterków limonki
oliwa z oliwek extra virgin

Przygotuj mieszankę do przyprawienia szaszłyków - wymieszaj razem wszystkie składniki. Można to zrobić nawet 2 dni wcześniej. 
Dorsza umyj, osusz i pokrój na równe sześciany o boku ok 4-5cm. Nadziewaj je na podwójne patyczki szaszłykowe na przemian ze złożonymi na pół plasterkami cukinii i limonki. Posmaruj lub skrop szaszłyki z każdej strony oliwą z oliwek i posyp przygotowaną mieszanką przypraw. Grilluj na niewielkim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. 

_______________

Jeśli poszukujecie inspiracji na potrawy grillowe, zajrzyjcie do zakładki GRILL, znajdziecie tam tajne dodatki, sałatki i sosy do dań grilla, a także:



3 komentarze:

  1. Fantastiko! Te szaszłyki prezentują się tak wspaniale, że chyba zapomnę o moim ukochanym mięsie, pobiegnę do sklepu i kupię ryby :) No genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne szaszłyki! i kolor piękny a smak na pewno też! wypróbuje z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia łososiowych szaszłyków (i nie tylko) są cudne! Jeśli tak samo genialnie smakują, a coś mi babska intuicja podpowiada, że tak :-), to mam wyborny pomysł na niedzielę :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)