coś więcej

Słoneczny koktajl z bazylią i imbirem

Od wiosny do końca lata kręcę koktajle, które wypijam kilka razy w tygodniu zamiast pierwszego albo drugiego śniadania. Gładkie, niezwykle smaczne, doprawione ziołami i przyprawami są tak fajne, że często uchodzą też za lekki deser. Najczęściej są to koktajle i smoothies z owoców z jogurtem, maślanką, mlekiem lub mlekiem roślinnym. Dziś na wiosennym tarasie rozkoszuję się słonecznym koktajlem śniadaniowym z bazylią i imbirem


Czas na dobre pożegnać się z szaroburówką za oknem. Czas na słońce, radosne nuty, energetyzujące do nowego życia jedzenie. Często dźwięki fortepianu kojarzą mi się z deszczem, ta niesamowita wersja "Last Time" Labrintha brzmi jak orzeźwiający, wiosenny, ciepły deszcz, po którym na niebie wychodzi słońce. Posłuchajcie…


Koktajl śniadaniowy, czy może smoothie, jest świetnym rozwiązaniem na lekki, a jednak sycący posiłek, który można zabrać do pracy, na spotkanie, czy wypić gdzieś w drodze. Ja często podaję go też jako deser po obfitym obiedzie, po którym już nie ma siły na zjedzenie ciasta. 



Do tego koktajlu użyj słodkich owoców. Mogą to być brzoskwinie, morele lub nektarynki bez skórki. Poza sezonem użyj owoców z kompotu zamkniętego w słoiku. Świetnie sprawdza się też  świeży ananas. Gdy już nastanie czas truskawek, koktajl będzie świetny z truskawkami i łyżeczką miodu. W sierpniu spróbujcie też wersji z mirabelkami, renklodami albo słodkimi gruszkami. Z każdym z tych owoców doskonale komponuje się bazylia, a imbir nadaje koktajlowi cudownej ostrości. 

Słoneczny koktajl z bazylią i imbirem

2 szklanki słodkich owoców bez skórek (świeży ananas, brzoskwinie*, nektarynki, morele, truskawki + łyżeczka miodu, mirabelki + syrop z agawy, renklody, gruszki)
3 grube plasterki świeżego imbiru
pół pęczka listków świeżej bazylii
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (u mnie Bałkański Maluty)
1/2 szklanki kostek lody lub dobrej wody (u mnie filtrowana)

Z owoców zdejmij skórki i zmiksuj dokładnie na gładki, kremowy mus razem z listkami bazylii i imbirem. Na końcu dodaj jogurt, lód lub wodę i ponownie zmiksuj, aż koktajl będzie miał kremową konsystencję. 

* możesz użyć brzoskwiń z kompotu, jeśli robisz kompoty do słoików latem lub użyć owoców z puszki, ale bez zalewy!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)