coś więcej

Pasternak i pietruszka w miodzie

Są w kuchni polskiej, na straganie z warzywami zimowymi proste, a tak cudowne warzywa korzeniowe, że warto im czasem oddać hołd. Taki indywidualny, z przytupem. O ile świetnie znam smak korzenia pietruszki, tak zupełnie nie pamiętałam jak smakuje pasternak. Stare, zapomniane warzywo, które jakby znów wprasza się pod strzechy i na salony. Na salonach świetnie się prezentują pasternak i pietruszka pieczone w miodzie


W niedziele jest u nas spokojnie. Od rana unoszą się aromaty z piekarnika - pieczonego mięsa, ryby, wyśmienitej zapiekanki, albo ciasta, które podam na deser. Włączam też ciepłe, kojące dźwięki. Kilka dni temu odkryłam na Spotify, grający indie folk Great Late Swimmers, posłuchajcie "Song for the Angels", idealne na spokojny koniec tygodnia, prawda?


Pasternak pamiętam z powiedzenia "figa z makiem, z pasternakiem", z mglistych wspomnień pobytu na wsi u rodziny babci i z nieudanych zgadywanek uczestników któregoś z programów kulinarnych. Zimowe warzywo korzeniowe, podobne do korzenia pietruszki. Wiem, że jadłam duszony w mleku pasternak w dzieciństwie, ale nie pamiętałam zupełnie smaku. Ostatnio udało mi się kupić pasternak u Pana Ziółko pod Fortecą. W marnym świetle, które tam jest wydawał mi się nieodróżnialny od pietruszki, ale w domu po umyciu jakieś różnice jednak widać.

pasternak                                                                                                                                           pietruszka  

Pachnie delikatniej, mniej "pietruszkowo", jest ciut bardziej żółty, w smaku mniej intensywny niż korzeń pietruszki. Bez figi z makiem, ale za to pieczony w miodzie pasternak z czosnkiem i rozmarynem jest pyszny! Pietruszka w kąpieli miodowej również wyśmienita. Tak pieczone warzywa to prosty i efektowny pomysł na dodatek do pieczonego kurczaka, czy ryby. A najsmaczniejsze były te długie mocno podrumienione  końcówki, dobrze spieczone, po prostu cudne!


Minimum pracy w kuchni, wyśmienity efekt. Pietruszka i pasternak pieczone w miodzie mogą nawet uchodzić za deser. Upieczony razem z nimi czosnek wystarczy wyłuskać z łupin, dodać pieczone igiełki rozmarynu i utrzeć na puszyste pure z ugotowanymi ziemniakami i wiejskim masłem Pycha!

Pietruszka i pasternak pieczone w miodzie

2-3 korzenie pietruszki
2-3 korzenie pasternaku
2 główki czosnku (główki pozostaw w całości, wyłuskaj tylko 1 ząbek)
kilka gałązek rozmarynu
1 łyżka miodu 
100ml oliwy z oliwek extra virgin
sól i pieprz

Pasternak i pietruszki umyj, obierz strugaczką do warzyw (obierki użyj do rosołu) albo nie obieraj, tylko dokładnie wyszoruj. Każdy korzeń przekrój wzdłuż na 4-6 części i przełóż do miski. Wymieszaj oliwę z lekko podgrzanym miodem na gładką emulsję, dodaj starty na tarce 1 ząbek czosnku. Zalej oliwą miodową warzywa i wymieszaj dokładnie. Przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Obok ułóż przekrojone w poprzek całe, nieobrane główki czosnku. 
Wstaw blachę z warzywami do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok 40 minut, w trakcie pieczenia obróć warzywa, by zrumieniły się z każdej strony. Podawaj do pieczonego kurczaka albo jako samodzielną przystawkę. 

2 komentarze:

  1. Pieczenie w ten sposób marchewki, pietruszki i okazjonalnie pasternaku odkryłam rok temu. Jednak po pierwszej próbie zrezygnowałam z dodatku miodu, zostawiając wyłącznie oliwę, sól i rozmaryn. Po prostu słodycz pieczonych korzeni z miodem była aż za duża na moje kubki smakowe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)