Od kilku lat wiosną wpadam w cytrynowe "ciągi". Wielkimi krokami zbliża się koniec sezonu na niewoskowane cytryny sycylijskie, co nieodmiennie jest u mnie początkiem owej "fazy". Tym razem zupa. Cudownie kremowa, delikatna, rześka i bardzo bardzo kreatywna zupa cytrynowa w wersji wegańskiej, mięsnej lub rybnej. Pycha!
Paloma Faith właśnie wydała świeżutki krążek "A Perfect Contradiction", faaajnie się słucha. No to może porozkręcamy się? Posłuchajcie "I Just Can't Rely On You". Mniammm :)
Czy już czujecie to nowe, świeże wiosenne pobudzenie? U mnie lżej w kuchni, radośniej, bardziej rześko. W marcu oddaję hołd żółtemu, kwaśnemu, aromatycznemu i szaleńczą miłością kocham cytryny. Dodaję cytrynę do kurczaka, do jagnięciny, do ciastek, ciast, likierów i kremów. Pod koniec "sezonu cytrynowego" ocieram skórkę z kilkunastu kilogramów niewoskowanych cytryn i mrożę w pudełeczkach. Wyciskam z nich sok i zamrażam w woreczkach do lodu. Dzięki temu zawsze, przez cały rok mam najlepszej jakości sok i skórkę cytryny do wypieków, ciast, dań mięsnych.
Zupa cytrynowa jest po prostu fantastyczna, leciutka jak mgiełka, orzeźwiająca i … można ją przygotować w kilku różnych wariacjach - z kurczakiem, w wersji wegańskiej lub z rybą, dokładnie tak jak lubisz albo akurat masz ochotę. Jeśli masz w domu domową kostkę rosołową - warzywną lub mięsną, przygotowanie zupy to dosłownie kilka chwil!
Zupa cytrynowa
1 czubata łyżka domowej kostki rosołowej - warzywnej lub mięsnej
1,5 litra wody
kilka gałązek świeżego tymianku
sok i skórka z 1 cytryny
100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku
ugotowany osobno ryż (tu podpowiedź jak ugotować idealny ryż)
Jeśli używasz domowej kostki rosołowej, zalej ją wrzątkiem i zagotuj razem z tymiankiem*
Do wywaru dodaj sok i skórkę otartą z cytryny, ponownie zagotuj **
Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami wywaru, a następnie wlej do zupy ***
****
Podawaj zupę z osobno ugotowanym ryżem, posypaną listkami tymianku
Pycha!
* jeśli gotujesz bulion od podstaw - warzywny lub mięsny wyszoruj warzywa (pęczek włoszczyzny - marchew, seler, pietruszka, kawałek pora) i ugotuj do miękkości z tymiankiem. Gdy warzywa już będą miękkie, wyjmij je z bulionu
** jeśli zupa ma być z mięsem, razem z warzywami włóż do niej pierś z kurczaka (ok 300g) i gotuj do miękkości mięsa, potem wyjmij mięso z wywaru, pokrój w kostkę i włóż z powrotem do garnka
*** jeśli zupa ma byc wegańska, użyj mleka konopnego zamiast śmietany
**** to jest chwila, w której możesz dodać 300g dorsza pokrojonego w sporą kostkę - gotuj tylko 5 minut
Czy śmietankę mogę zastąpić mlekiem z orzechów włoskich?
OdpowiedzUsuńmlekiem roślinnym jak najbardziej, najlepiej takim o dość neutralnym smaku. Nie próbowałam orzechowego, nie będzie zbyt intensywne?
UsuńDodałam kokosowe - wyszła przepyszna :) Dziękuję za przepis :)
UsuńRobiłam kiedyś taką zupę - grecką cytrynową i wyszła pysznie :) Nietypowy smak, który wielu osobom może przypaść do gustu :) A u Ciebie wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńKocham cytryny i kocham wszystko co ma cytrynowy smak, ale z tego co mówiła mi znajoma pracująca w sanepidzie nie wolno absolutnie sparzać cytryn, bo wszystkie toksyny dostają się do środka!Zatem mam pytanie po czym poznać, że cytryna jest niewoskowana i można śmiało jeść jej skórkę po uprzednim umyciu?Jakoś nie zauważyłam w sklepach, by było przy nich info która jest woskowana, a która nie!
OdpowiedzUsuńWszystkie cytryny NIEWOSKOWANE są zawsze opisane. Te które są dostępne powszechnie w sprzedaży są woskowane
UsuńDziś zrobiłam. To było obrzydliwe i musiałam wszystko wylać.
OdpowiedzUsuńZłej baletnicy... ��
UsuńSok z cytryny do zupy dodaje sie na samym koncu bez gotowania bo utraci sie cenna witamine C.
OdpowiedzUsuń