Grzeszę kolejnym cudownie prostym i niezwykłym w smaku ciastem. Tym razem z inspiracji Nigela Slatera. Nigel ma wyjątkową słabość do cytryn i ciast cytrynowych. Jego wilgotne, nasączane syropem ciasto cytrynowo-tymiankowe smakuje fantastycznie z caffe macciato - mocnym, esencjonalnym espresso "splamionym" pianką mleczną. Upieczcie to pyszne ciasto na weekend albo na środę, bo jest szybkie i proste.
Ojjj do tego ciasta, do leniwego popołudnia z filiżanką dobrej kawy cudownie brzmi "Black Coffee" brytyjskiej wokalistki jazzowej Claire Martin, znacie? Koniecznie posłuchajcie, aż chce się przeciągnąć…
Nigela Slatera, wybitnego dziennikarza kulinarnego i publicystę miałam okazję poznać osobiście jesienią 2011 roku, gdy był gościem specjalnym kuchnia+ Food Film Fest. Jedynym filmem fabularnym tej edycji festiwalu był "Tost - historia chłopięcego głodu", który powstał na podstawie autobiograficznej książki Nigela Slatera o tym samym tytule. Film wyśmienity, ze zjawiskową Heleną Bohnam Carter, ale i książka niezwykła. Bardzo osobista, chwilami intymna. Jesli jeszcze jej nie czytaliście, poszperajcie w księgarniach. Opowiada o dzieciństwie i młodości autora. O tym jak odkrywał rozkosze podniebienia, jak zmagał się z doskonałością smaku lemon merigue pie, które piekła jego macocha. Ja do dziś nie mogę zapomnieć tej opowieści.
Tym razem ciasto od Nigela, znów cytrynowe, jednak niesamowicie proste. Wilgotne, nasączane syropem, cytrynowo-tymiankowe z mielonymi migdałami. Trochę przypomina mi włoską torta caprese al limone. Przepis pochodzi z programu Nigela Slatera w BBC "Nigel Slater's Dish of the Day". No wiecie, nie tylko "Nigellą" kuchnia brytyjska stoi, bo taki Nigel (Slater zresztą) także genialnie opowiada o jedzeniu i zaraża do gotowania. Obejrzyjcie na stronach BBC kilka przepisów z jego programu, a sami się przekonacie.
Wilgotne ciasto cytrynowo-tymiankowe Nigela Slatera
zmniejszyłam ilość cukru w przepisie i moim zdaniem jest wystarczająco słodkie
200g miękkiego masła
170g drobnego cukru trzcinowego demerara
4 spore jajka od kur z wolnego wybiegu - w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
skórka otarta z 2 dużych cytryn (op 5g)
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g mielonych migdałów blanszowanych
syrop
50g cukru
sok z 2 dużych cytryn (ok 80ml)
1/2 łyżeczki listków świeżego tymianku
Przygotuj blaszkę, w której będziesz piec ciasto i wyłóż papierem do pieczenia - może to być średnia keksówka lub dłuższa ćwibakówka (ok 38cm).
Utrzyj na puch masło z cukrem, dodawaj jajka po jednym, cały czas ubijając.
Utrzyj w moździerzu skórkę cytryny z listkami tymianku i dodaj do ciasta. Wymieszaj razem mąkę, proszek i zmielone drobniutko migdały i dodawaj po łyżce co ciasta, cały czas upijając. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj i piecz ok 45-50 minut w temperaturze 160°C. Sprawdź ciasto patyczkiem - jeśli będzie zuchy, wyjmij je z piekarnika i od razu podziurkuj.
Zagotuj sok cytrynowy z cukrem i listami tymianku. Polewaj syropem gorące ciasto, aż cały się wchłonie. Odstaw ciasto do wystudzenia. Wyjmij je z formy i krój, gdy już będzie całkiem zimne. Nigel sugeruje podawanie ciasta z gęstym, greckim jogurtem. Pyszne i proste :)
Boskie jest to ciacho!
OdpowiedzUsuńPolecam, często do niego wracam. Dzisiaj również :)
OdpowiedzUsuń