Rześkość, lekkość i wyjątkowy smak na talerzu - tak można określić tę prostą i szybką sałatę. Może być dobrym pomysłem na lekką kolację, jedną z potraw wieczoru dla dwojga albo spotkanie z przyjaciółkami. I nawet te wiecznie odchudzające się będą zachwycone! Pieczone buraki i cytrusy łączą się po prostu cudownie, a do tego jeszcze kilka składników i sałata cud-miód gotowa.
Świetna 20-letnia Kanadyjka, Nikki Yanofsky, znacie? Ta młodziutka wokalistka ma już za sobą pięć lat kariery na rynku muzycznym. Dziś niech Wam też radośnie zagra ze swojej pierwszej płyty "Nikki", którą nagrała w wieku 16 lat. Wow! Co powiecie na "Take The 'A' Train" ?
A czy wiecie, że od 14 lutego do już bliżej do Wiosny, WIOOOSNYYY niż dalej? Ja się tak nastrajam, natycham pozytywnymi dźwiękami, wciąż mieszam w garnkach rozgrzewające zupy, ale już mi się tak sałatek chce… Jeśli lubicie buraki, pokochacie tę sałatkę. Jeśli nie jesteście do nich przekonani, teraz wpadniecie po uszy! Czyż może być coś lepszego niż pieczony, słodki burak, soczyste pomarańcze w szczycie sezonu połączone w lekkiej sałacie z obłędnym dressingiem? No cud-miód po prostu!
Można spokojnie ją nazwać "zimową sałatką cud-miód". Buraki i cytrusy są zimą w szczycie sezonu, seler naciowy, o ciut orzechowym smaku plus kozi ser (albo feta), fantastyczny dressing i listki świeżej mięty (tak tak, prosto z doniczki). Jedzcie i czekajcie. Na wiosnę!
Zimowa sałatka cud-miód z pieczonym burakiem i cytrusami
1 upieczony burak*
1 czerwona pomarańcza (tarocco, moro)
1 jasna pomarańcza
1 łodyga selera naciowego wraz z listkami
1 mała czerwona cebula
garść orzechów laskowych
50g sera koziego (twarogu) lub sera feta
świeżo mielone płatki chili
świeżo mielone płatki chili
dressing
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki miodu gryczanego
listki świeżej mięty
Cebulę obierz, pokrój w cieniutkie krążki i zalej na 30 minut sokiem z cytryny. Potem osącz, sok zachowaj do dressingu.
Upraż na suchej patelni orzechy laskowe, potem zawiń w ścierkę, otrzyj skórki, potem lekko posiekaj.
Buraka pokrój w cieniutkie plasterki. Pomarańcze obierz i pokrój w plasterki. Selera naciowego umyj i pokrój ukośnie w cienkie plasterki.
Przygotuj dressing: zmiksuj w blenderze sok, w którym moczyła się cebula z oliwą, skórką z cytryny, miodem i miętą.
Plasterki buraków, pomarańczy, selera naciowego i krążki cebuli ułóż na talerzu, dodaj kawałki sera koziego lub fety i polej dressingiem. Na wierzchu posyp uprażonymi orzechami, płatkami chilli i listkami mięty.
* buraka upiecz (najlepiej poprzedniego dnia) - umytą bulwę zawiń w folię aluminiową i piecz ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Odstaw do wystudzenia, potem obierz i krój na plasterki.
* buraka upiecz (najlepiej poprzedniego dnia) - umytą bulwę zawiń w folię aluminiową i piecz ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Odstaw do wystudzenia, potem obierz i krój na plasterki.
Wspaniala propozycja na walentynki :) twoja salatka na entre, a pozniej soczysty stek
OdpowiedzUsuńMhmmmmmm
Mmm, ależ smakowita, soczysta sałateczka! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zaciekawiła i dzisiaj generalna próba sałatki!
OdpowiedzUsuń