Szybkie drugie śniadanie, przekąska do pracy, czy lekki deser ? Domowy kisiel owocowy sprawdza się doskonale. Znów namawiam Was do gotowania "od podstaw", szczególnie, jeśli macie ochotę na prawdziwy kisiel wiśniowy, malinowy, czy jabłkowy zamiast mieszanki wrzątku i proszku "o aromacie". Domowy kisiel owocowy jest gotowy w 3 minuty i bardzo zdrowy!
Dziś zagram Wam coś ładnego, chcecie? Dziś gra Iva Lamkum i "Why Do We Fall In Love", posłuchajcie…
Dzieci rządzą się w kuchni coraz częściej. Ostatnio gotowały ze mną domowy kisiel z wiśni. Zapisały składniki, proporcje, będą działać w teamie i kolejny kisiel będzie już ich własnej produkcji i pomysłu. Bo to dziecinnie proste. I pyszne!
Tym razem kisiel w pucharkach czeka na rekonwalescenta, który wraca ze szpitala. To najprostsza rozkosz dla podniebienia z dzieciństwa, do której tęskni się przez resztę dorosłego życia. Mój ukochany to kisiel z czarnej porzeczki, dzieci uwielbiają tez kisiel wiśniowy. To nasz ulubiony szybki deser zaraz obok domowego budyniu, czy kaszki manny na mleku. Latem robię kisiel z owoców sezonowych, jesienią, zimą i na przednówku z soku owocowego. Pycha!
Wystarczy zapamiętać jedną regułę: na 500ml płynu (z owocami lub bez) 20g mąki ziemniaczanej. Kropka :) Ważne by sok był prawdziwy, tłoczony, a nie "napój" robiony z koncentratu. Chociaż nawet taki będzie lepszy niż jakakolwiek torebka z proszkiem, barwnikami i aromatami.
Kisiel można zrobić z soku jabłkowego (najlepiej od dobrego producenta) i startego jabłka. Z soku wiśniowego i mrożonych wiśni. Z soku z czarnej porzeczki z dodatkiem kilku łyżek dżemu porzeczkowego (wówczas już go nie dosładzamy). Wariacji jest całe mnóstwo, wystarczy chcieć :)
Domowy kisiel owocowy
500ml soku owocowego z owocami lub bez
opcjonalnie łyżka cukru (jeśli sok jest niewystarczająco słodki)
20g mąki ziemniaczanej
W pół szklanki zimnego soku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Zagotuj sok, owoce i cukier, do gotującego na małym płomieniu soku, cały czas mieszając wlej rozmieszaną w soku mąkę ziemniaczaną. Po 30 sekundach kisiel gotowy. rozlewaj do pucharków. Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym, ubitą śmietanką lub listkami mięty. Pycha!
Domowy budyń robię dość często, ale kisiel do tej pory był z torebki:)
OdpowiedzUsuńDziś mam szklankę domowego deseru, zrobionego z soku jabłkowego i startego jabłka z dodatkiem cynamonu. Bardzo dobre proporcje:) Dziękuję za przepis i za piosenkę - bardzo miła melodia!
Hurra! no to następna po najsmaczniejszej stronie mocy :)) noooo i jabłkowego z cynamonem to nigdzie nie znajdziesz, w żadnym worku, czy torebce :))
UsuńA sok ma być taki z kartonu? Tak dla pewności :-)
OdpowiedzUsuńSok im bardziej naturalny i nie z zagęszczaczy, tym lepszy! Polecam naturalne soki NFC (not from concentrate) np. jabłkowe, soki i napoje w szklanych butelkach np. od Teso. Tanie beleco z kartony oczywiście da się przetworzyć na kisiel, ale chodzi o najlepszy smak i najlepszy skład :) na zdrowie
UsuńJa mam świeżo wyciskany sok wiśniowy i za moment będę robiła kisiel :D Dzięki za proporcje! :)
OdpowiedzUsuń