coś więcej

Najprostszy omlet

Kocham omlety! Pierwszy jaki w życiu zjadłam był z wiórkami masła i konfiturą morelową. Potem długo długo były omlety na słodko - z miodem, świeżymi lub suszonymi owocami, z orzechami albo wiórkami czekolady. Aż kiedyś odkryłam omlety wytrawne - z warzywami, ziołami, serem, grzybami i … wsiąkłam! Nic nie może się równać omletowi na śniadanie - puszysta wariacja na temat jajek może być z dowolnymi dodatkami, a doprawia się ją indywidualnie, według smaku i fantazji. Jakie omlety najbardziej lubicie?


Od ładnych kilku miesięcy co jakiś czas podrzucam na profilu Fb muzykę wybitnego belgijskiego muzyka i tekściarza Stromae, ciut ciut w słuchaniu go pomaga mi jako-taka znajomość francuskiego, ale bardzo polecam Wam poczytanie tekstów jego piosenek na jakimkolwiek sieciowym tłumaczu tekstów. "Papaoutai" opowiada o nieobecności ojca, o samotności dziecka w obliczy braku ojca. Posłuchajcie i obejrzyjcie poniższy klip. Bo klipy Stromae oddziałują równie silnie jak jego muzyka i teksty…



Dziś robię omlety na kilka sposobów - doskonały omlet biszkoptowy, cesarski omlet w nieładzie kaiserschmarrn i omlet najprostszy z przepisu poniżej. A może synowi, córce, ojcu lub siostrze zrobicie taki omlet? Można pogadać o ulubionych smakach, podzielić się czasem wspólnie spędzonym i pokręcić razem w kuchni.


ulubiony omlet mojego syna - zrumieniony boczek, cherry pomidorki, świeży tymianek


Mój duży nastolatek polubił omlet najprostszy, pewnie dlatego, że jest tak prosty do zrobienia, że można nim zachwycić dziewczynę, albo po prostu włożyć w samodzielnie przygotowywany posiłek ciut serca i podzielić się jedzeniem. Nastolatek lubi chrupiący, smażony boczek, jego omlet jest zatem z plastrami zrumienionego boczku, tymiankiem i podpieczonymi pomidorkami cherry. 

Mój omlet jest z grecką fetą, podpieczonymi pomidorkami cherry i bazylią, doprawiam go świeżo mielonym pieprzem, a popijam ukochaną kawą zbożową na mleku.


mój ukochany wytrawny omlet śniadaniowy- feta, cherry pomidorki i listki bazylii



Wersji i wariacji omlet może mieć nieskończenie wiele - zrumieniony boczek, szynka albo chorizo. Podpieczone pomidorki, surowa lub smażona cebula, pieczony czosnek, starta cukinia albo kosteczka z kolorowej papryki. Dodaj do niego posiekany szczypiorek, natkę, świeże zioła. Włóż w ostatniej chwili przed złożeniem kawałki sera feta, sera pleśniowego albo startej goudy. W zasadzie każdy z domowników może mieć na śniadanie swoją własną wersję omleta, na którą akurat nabierze chęci.


Omlet jak bajka - plastry awokado, pestki dyni i świeży tymianek, pycha!

Możesz też przygotować omlet wytrawny, ale ze słodką nutą - cudownie łączy się kozi twaróg, zielony szpinaki z... dżemem figowym. To wersja, którą podpatrzyłam w poznańskiej Klubokawiarni 239, fantastyczny smak!

za to kocham omlety - wytrawnie, ale słodko!
liście młodego szpinaku, łyżeczka dżemu figowego, kilka łyżeczek  twarożku koziego - pycha!
Kocham omlety za to, że można je robić w milionie wariacji. Są bardziej twórcze niż jajecznica, ciekawsze niż jajko na miękko/twardo, a przecież to tylko jajka i kilka dodatków. 

Najprostszy omlet

proporcje na 1 osobę
3 jajka
1 łyżka mleka
sól i pieprz do smaku (do omletów na słodko tylko szczypta soli)
masło do smażenia

dodatki smakowe do wyboru (wytrawne):
- plastry fety, podpieczonych pomidorków cherry, bazylia
- zrumienione plastry boczku, pomidorki cherry, tymianek
- pomidor bez skórki i pestek krojony w kostkę, szczypiorek, łyżka startego sera gouda
- plastry chorizo, 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki, kilka suszonych pomidorów
- plastry świeżych lub podsmażonych borowików albo pieczarek, łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki pokrojonej w kosteczkę kolorowej papryki, paseczki dobrej szynki i szczypiorek
- konfitura z czerwonej cebuli, plastry sera camembert i listki świeżego tymianku
- plastry koziego sera pleśniowego i łyżeczka ajvaru lub ljutenicy
- plastry pieczonego buraka i twarożek kozi
- pół awokado w plastrach + pestki dyni + świeży tymianek

dodatki smakowe do wyboru (słodkie):

- suszone owoce, orzechy, wiórki czekolady
- frużelina wiśniowa, domowy dżem
- wiórki zimnego masła i konfitura lub miód (układane na złożonym omlecie dopiero na talerzu)

Najpierw przygotuj dodatki, z którymi będziesz podawać omlet - jeśli trzeba podsmaż wędlinę, podpiecz pomidorki, pokrój lub zetrzyj ser, posiekaj zioła, pokrój warzywa. Dodatki miej w gotowości zanim zaczniesz smażyć omlet.  Jeśli chcesz podać omlet z cebulą lub czosnkiem, posiekaj je drobniutko i dodaj do masy jajecznej. 
Jajka ubij widelcem lub mikserem z łyżką mleka aż staną się lekko puszyste. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wylej masę jajeczną na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną łyżką masła. Unoś łopatką brzegi omletu, aż cała masa od spodu będzie ścięta i zacznie się rumienić. Przykryj patelnię na kilka minut, by cały omlet się zagrzał, a wierzch zaczął ścinać. Gdy wierzch będzie już tylko lekko "klejący" ułóż na połowie omleta przygotowane wcześniej dodatki smakowe, złóż omlet na pół i zsuń na talerz. Dodatki słodkie (dżem, frużelina, masło+konfitura, wiórki czekolady i orzechy) dodaję na wierzch złożonego omleta. Podawaj od razu. 

Jeśli smażysz omlety dla kilku osób, przydadzą się dwie lub trzy patelnie, żeby nie trzeba było zbyt długo czekać na wspólne śniadanie. 


Omlet ze szpinakiem, figą i kozim twarożkiem

całkiem taki jak w Klubokawiarni 239 w Poznaniu

łyżka masła
masa omletowa jak z przepisu powyżej
1 łyżeczka dżemu z fig (najlepiej bezcukrowy)
3 łyżeczki twarożku koziego
2 garście młodego szpinaku

Rozpuść łyżkę masła na patelni, wrzuć garść młodych liści szpinaku i od razu wylej masę jajeczną jak z przepisu powyżej. Gdy wierzch będzie już lekko ścięty, ale wciąż klejący, rozsmaruj łyżeczkę dżemu figowego, dodaj kozi twarożek i rozprowadź go na połowie omletu. Całość złóż na pół, zsuń na talerz, posyp świeżo mielonym pieprzem i drugą garścią listków szpinaku. Pycha!

4 komentarze:

  1. Uwielbiamy w domu biszkoptowe omlety, robię z Twojego przepisu i wychodzi obłędnie dobry. Chciałabym robić z dodatkami warzywnymi, ale jakoś mi nie wychodzą te omlety, nigdy nie wiem, kiedy jest ten właściwy moment na składanie omleta. Cóż, tyle Twoich przepisów mi się udało, ze z tym też się zmierzę w nabliższym czasie, bo ta wersja z boczkiem bardzo mnie zauroczyła. Jakbyś tylko mogła napisać na patelnię o jakiej średnicy jest porcja z 3 jajek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam omleta na słodko, jakoś to do mnie nie przemawia, ale uwielbiam w wersji wytrawnej. Praktycznie zawsze robię z pomidorami albo świeżymi albo suszonymi. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moim pierwszym omletowym wspomnieniem jest wizyta w barze mlecznym z przed 50-ciu laty, Omlet wielki, lekko chrupiący bokami, polany sokiem wiśniowym, pyyyyyycha!!!! ;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piękne wspomnienie :) oj takie na dłuuuugo zostają. pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)