Jak jadacie placki ziemniaczane - na słodko, posypane cukrem, czy może z kwaśną śmietaną i solą?Sposób ich podawania dzieli smakoszy w zasadzie podobnie jak zupa pomidorowa (z ryżem lub makaronem). U nas placki ziemniaczane królują od jesieni do przednówka. Gdy już nadejdzie wiosna, zupełnie mija na nie ochota, a latem nie ma odpowiednich ziemniaków. Usmażcie półmisek placków ziemniaczanych - z tego przepisu wyjdą Wam wyśmienite!
Lubię go cholernie, wsłuchuję się w płytę Fismolla z ubiegłego roku i nie mogę się nasycić. Młody, w tym roku ledwie dwudziestoletni, niezwykle utalentowany chłopak z Poznania o porywająco kruchym głosie. Czasem słucham go w metrze gapiąc się w migające za szybą tunele, słucham w samochodzie, przy ulubionej książce i gapiąc się w płomienie trzaskające w kominku. Wygrzebując takich młodych, niezwykle utalentowanych muzyków z Polski widzę dobrą, żeby nie powiedzieć świetlaną przyszłość polskiej muzyki. Cudo! Ja wiem, że proces twórczy trwa, ale qrcze, chłopaku, już bym chciała kolejnej płyty! Kasia Nosowska powiedziała kiedyś, że Fismoll "upłynnia serce", diabelnie się z nią zgadzam. Posłuchajcie "Let's Play Birds" z debiutanckiej płyty o tym samym tytule…
Placki ziemniaczane ratowały wiele razy przegłodzony, zmarznięty dzień, gdy wracałam z wykładów do akademika. Wystarczyła tarka, kilka najtańszych składników i można było nawet w studenckiej kuchni przywołać magię domowych smaków. Gdy zabierałam się za smażenie, na parapecie, jak gołębie przysiadali koledzy z sąsiednich pokoi. Z czasem nauczyłam się, że mogę usmazyć każdą ilość placków ziemniaczanych jeśli któryś z nich obiera ziemniaki, a inny inny je trze. O tak, to czasy, gdy nie było tarek elektrycznych, czy malakserów z tarką "ziemniaczaną", a akademikowa "uczta plackowa" trwała ładnych kilka godzin. Miałam swoją ukochaną "nieprzywierającą" patelnię, ale Szpak z pokoju po sąsiedzku przynosił drugą i smażenie szło szybciej.
W zasadzie nikt nie czekał aż usmażą się wszystkie. Zdejmowane prosto z patelni, piekielnie gorące placki nadziewaliśmy na widelce, posypywaliśmy cukrem lub solą i objadaliśmy się po uszy. Mój przepis był inny niż wszystkie - nie zawierał cebuli. I do dziś smażę placki ziemniaczane bez cebuli. Może dlatego tym, którzy lubią je z cukrem smakują najlepiej na świecie?
Te dawne, studenckie i domowe placki ziemniaczane nigdy nie były jasne. Ziemniaki niestety ciemniały w trakcie ścierania i masa była bura. Nawet krótko smażone placki wychodziły szare. Dziś do ścierania używam malaksera. W zasadzie to jedyne danie, do którego jeszcze wykorzystuję malakser z obrotową tarką "ziemniaczaną" i tylko placki powstrzymują mnie przed oddaniem malaksera komuś bardziej potrzebującemu. Dzięki temu, że ziemniaki ścierane są w malakserze błyskawicznie i od razu wyrabiane z mąką i jajkami, masa nie ciemnieje, a placki pozostają pięknie jaśniutkie, złociste. Najlepsze...
Oj długo już nie smażyłam placków ziemniaczanych. Chyba już nawet rok albo nawet dwa minęły. Dzieciaki prosiły najczęściej o placuszki z jabłkami, niezwykle pyszne placki gryczane, czy placki z cukinii. Któregoś razu naszła mnie tak przemożna ochota na ziemniaczane, że musiałam je zrobić natentychmiast. Gwoli przyzwoitości, już w trakcie smażenia zapytałam dzieci, czy mają ochotę na placki ziemniaczane i usłyszałam… nieeee, nie lubimy placków ziemniaczanych. What???? Nie byłam w stanie w to uwierzyć. Mówię sobie, usmażę bo "mam mus", najwyżej zjedzą po 1-2 sztuki i zrobię im potem jakieś kanapki. Pełna obaw i niepewności podglądałam jak jedzą i pytałam "no i jak…?". Ależ Mamuś, no pyszne są, to ja nie wiedziałam, że placki ziemniaczane są takie dobre. Okazało się, że dzieciaki jadały czasem placki ziemniaczane w szkole . Niestety były miękkie, bure i o zupełnie innym smaku. Nic dziwnego, że przestały je lubić. Na szczęście domowe placki ziemniaczane, bez cebuli, jaśniutkie, gorące i chrupiące smakowały im wybornie. Póki co moje młodsze dzieci wolą je z cukrem i śmietaną, ale liczę, że podobnie jak i u mnie, kiedyś odkryją cudowny smak placków ziemniaczanych posypywanych solą.
We wczesnym dzieciństwie należałam do frakcji "z cukrem i śmietaną", dziś już wyłącznie "ze śmietaną i solą". Placki ziemniaczane najbardziej smakują mi z solą i ciężko mi oderwać się od półmiska gorących, złocistych placków. To moja "kuchnia z serca domu" - prosta i niezwykła...
Najlepsze placki ziemniaczane
ok 600g obranych ziemniaków
2 jajka
50g kwaśnej śmietany 18%
100-130g mąki
1/2 łyżeczki soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
olej rzepakowy do smażenia
do podania
kwaśna śmietana, jogurt, sól, cukier
Obranej ziemniaki umyj, osusz i zetrzyj na tarce "ziemniaczanej" (to taka, która ściera je na pulpę). Najlepiej użyć do tego tarki elektrycznej lub malaksera z tarczą do tarcia ziemniaków. Dodaj do startych ziemniaków jajka, śmietanę, mąkę, sól i pieprz. Masa powinna być luźna, ale nie lejąca się. Na rozgrzanym oleju wykładaj łyżką okrągłe placuszki, smaż z obu stron na słoto. Osączaj na papierowym ręczniku i podawaj z kwaśną śmietaną oraz do wyboru - cukrem lub solą. Pycha!
bardzo kuszące. ;)
OdpowiedzUsuńAle masz precyzje w oku! Placki rowniutkie jak z foremki :) Ja swoje tre... sokowirowka :) Tyle ze dolewam spowrotem troche soku bo jednak masa bez tego jest za sucha. I ja jem ze smietana a moj Maz - rasowy Bawarczyk nie wyobraza sobie plackow inaczej jak tylko z musem jablkowym. Dla mnie nie do przejscia jest mus do plackow a dla niego smietana ;).
OdpowiedzUsuńBo mają dużo mąki i mi takie nie smakują. Ja uzywam specjalne ziemniaki i łyzkę mąki ziemniaczanej i jedno jajko,dodaję jednak cebulę bo mają dla mnie ciekawszy smak poza tym nie są też równiutkie . Pozdrawiam,Mela
UsuńRobię!
OdpowiedzUsuńJa taki "mus" na placki miałam właśnie 3 dni temu:) tym razem eksperymentalnie dodałam kawałek pora a do końcówki kurkumę i suszony koperek, żeby nie było nudno:). Moje dziecko jadło ze śmietaną i syropem klonowym lub z syropem z buraków. Jak zjedliśmy wszystko mój mąż podsumował "a mówiłam Ci już że nie lubię placków ziemniaczanych":)
OdpowiedzUsuńJa mam niestety otwartą kuchnię i wszelkie smażenie na oleju omijam z daleka, bo ciężko się potem tego zapachu pozbyć z mieszkania. Dlatego przy prawie każdej okazji wyjazdowej zamawiam (najczęściej w drodze) jakąś odmianę placków ziemniaczanych - często w postaci placka zbójnickiego/cygańskiego/węgierskiego. Raz trafiam lepiej, raz gorzej, ale przynajmniej od czasu do czasu zaspokajam swoje plackowe żądze;).
OdpowiedzUsuńOd kilku dni chodzą za mną placki. Jutro sie zmobilizuję :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
A co daje ta śmietana dodana do ciasta plackowego? Co on daje?
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, bo chętnie bym zrobiła z tego przepisu, ale akurat nie mam śmietany. Mam jogurt. Dotąd używałam tylko jako dodatek do podawania.
Olatka
Nie jestem kuchennym chemikiem i po prawdzie nie próbowałam nigdy robić testów porównawczych jak wyjdą bez śmietany. Śmietanę do placków dodawała zarówno mama jak i babcia i takie nam po prostu najbardziej smakują. Myślę, że chodzi to i ich delikatność. Myślę, że jogurt będzie ok .
UsuńProszę spróbować z jogurtem dziś , a ze śmietaną następnym razem :)
No i będę tu czekać na wieści które okażą się smaczniejsze.
Placki
UsuńJak doda sie smietany lub jogurtu to ziemniaki nie ciemnieja,a placki maja delikatniejszy smak.
zrobiłem jak w przepisie i wyszły bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńzrobiłem jak w przepisie i wyszły bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńogromnie się cieszę i dziękuję za komentarz :)
UsuńMiałam dziś ochotę na placki ziemniaczane, ale niestety zabrakło cebuli.Postanowiłam poszukać przepisu, który jej nie uwzględnia i tak trafiłam tutaj. Dodanie śmietany przed usmażeniem było dla mnie nowością i chętnie to powtórzę, ale ilość mąki zmniejszyłam o co najmniej połowę - zwykle dodaję tylko łyżkę lub dwie. Do masy wtarłam też dwa ząbki czosnku, żeby jakoś sobie wynagrodzić brak cebuli, za którą de facto nie przepadają moi panowie. Dziękuję za przepis, jeszcze tu po niego wrócę.
OdpowiedzUsuńZrobilam dzis te placki hmm smazyli sie fajnie , chrupuace byly ale smak... byl dosc ,,maczny,, niestety.I brakowalo posmaku cebuli i czosnku wiec dodalam.Mysle,ze przepis ok :).Nastepnym razem dam ciut mnie maki.
OdpowiedzUsuńTo czy placki ciemnieją, zależy głównie od odmiany ziemniaków. Kiedyś zapewne zwykle robiłaś z odmiany irga, bo to była najczęściej spotykana odmiana, bardzo szybko ciemniejąca - jak dla mnie - pastewna. Spróbuj zrobić placki z irysów, oniemiejesz ;) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOczywiście odmiana ziemniaków ma znaczenie, zazwyczaj w kuchni używam irysa, vinety, bellarosy, czy jelly, one mniej ciemnieją, ale jeśli są ścierane ręcznie na klasycznej tarce, trwa to na tyle długo, że ziemniak tak czy siak nieco ciemnieje. Dawniej, czy irys, czy irga ciemniały jednakowo. Te współczesne jasne ziemniaki fajne są :)
UsuńJa tez dzis robie placki, ale u mnie podawane sa z twarogiem plus szczypiorek, koperek, rzodkiewka- zalezy od sezony. Pyyychaa!
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam placki z czym ???? Z ketchupem, dla mnie super :))
OdpowiedzUsuńnajpiękniejsze placki jakie widziałam, równomiernie zazłocone, przepiękne
OdpowiedzUsuńMocno słabe placki, w ogóle nie przypominają takich domowych, za dużo mąki, podejrzewam, że jedno jajko by w zupełnie starczyło, za mało słone, nie czuć ani cebuli, ani czosnku, nie polecam, są w sieci znacznie lepsze przepisy...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam bardzo serdecznie fankę czosnku i cebuli w plackach :)
UsuńNajlepsze przepisy to są od mamy, albo babci ;)
Po 2 łyżki ziemniaczanej i pszennej. 2/3 na grubej, 1/3 na drobnej tarce, 2 cebule i 2 ząbki na drobnej, 2 łyżki śmietany. Super chrupkie.
OdpowiedzUsuńZa dużo mąki. Niedobre
OdpowiedzUsuń