Uwielbiam organizować małe babskie party. Podaję na nich wiele różnych dań - sałatek, przekąsek na dwa kęsy, wytrawne tarty i tartaletki. Jedną z moich ulubionych przekąsek są roladki koktajlowe z tortilli. Miewają różne smaki, nadzienia i wersje, bo jak już raz chwyci się bakcyla nadziewana i rokowania, to wyobraźnia się rozkręca na całego. Na początek roladki z łososiem chrzanowym i roladki z prosciutto i suszonymi pomidorami. Które wolicie?
Całkiem niedawno znajoma podesłała mi płytę Lorde, znacie? Nowozelandzka wokalistka i fajnym głosie, nooo, całkiem nieźle brzmi. Szczególnie tak na lekkie rozruszanie, na kilka chwil przed rozpoczęciem karnawałowej domówki ze znajomymi. A tu tymczasem Lorde zgarnia GRAMMY Award, no to koniecznie posłuchajcie "Royals"...
I jeszcze w wersji, którą zaprezentowała na Grammy:
Był taki czas, gdy dwa razy w roku - jesienią i zimą spraszałam koleżanki na swoje imieniny i urodziny. Wpadało kilka albo kilkanaście babeczek i rozpoczynała się biesiada przy stole. Przekąski, drobiażdżki na półmiskach. Lubię na nie mówić "biżuteria na talerzu". Wśród moich ulubionych (i bardzo docenianych przez gości) obowiązkowo cygaretki z roszponką i figą, moja ukochana sałatka z pieczonej papryki, tartaletki z konfiturą z czerwonej cebuli, przewspaniałe gę tataki, czyli orientalne carpaccio z gęsi, tarta z pieczonym bakłażanem, ech… wymieniać mogłabym długo :)
Kiedyś zrobiłam kilka wersji roladek z tortilli pszennej z różnymi nadzieniami. Błyskawiczne w przygotowaniu, wariacje można w zasadzie wymyślać na bieżąco, a znikały po prostu błyskiem. No i co najfajniejsze można w nieskończoność wymyślać czym te tortillę nafaszerować. Potem wystarczy zwinąć w rulon, owinąć folia spożywcza i zostawić na noc w lodówce. Roladki można przygotować nawet 2 dni wcześniej, a pokroić i ułożyć na półmisku tuż przed podaniem.
Kiedy planujecie najbliższa domówkę ze znajomymi? Takie roladki koktajlowe z tortilli to idealne danie "wnośne" na składkowej imprezie. Niekłopotliwe do transportu, a samo ich podanie zajmuje po prostu kilka sekund. Niżej kilka wersji, ale łapcie bakcyla i wymyślajcie swoje :)
roladki z pesto z suszonych pomidorów i szynka parmeńską |
Kiedyś zrobiłam kilka wersji roladek z tortilli pszennej z różnymi nadzieniami. Błyskawiczne w przygotowaniu, wariacje można w zasadzie wymyślać na bieżąco, a znikały po prostu błyskiem. No i co najfajniejsze można w nieskończoność wymyślać czym te tortillę nafaszerować. Potem wystarczy zwinąć w rulon, owinąć folia spożywcza i zostawić na noc w lodówce. Roladki można przygotować nawet 2 dni wcześniej, a pokroić i ułożyć na półmisku tuż przed podaniem.
roladki z łososiem w chrzanie |
Kiedy planujecie najbliższa domówkę ze znajomymi? Takie roladki koktajlowe z tortilli to idealne danie "wnośne" na składkowej imprezie. Niekłopotliwe do transportu, a samo ich podanie zajmuje po prostu kilka sekund. Niżej kilka wersji, ale łapcie bakcyla i wymyślajcie swoje :)
Roladki koktajlowe z tortilli pszennej
wszystkie proporcje na 2 tortille
z szynką parmeńską i pesto z suszonych pomidorów
150g twarożku naturalnego wymieszaj z 50g pesto z suszonych pomidorów i orzechów laskowych (z tego przepisu), dopraw chilli i rozsmaruj na tortilli. Na wierzchu ułóż paski szynki parmeńskiej i listki rukoli. Zroluj tortillę i owiń folią spożywczą. Odstaw na min 3 godziny (najlepiej na noc) do lodówki. Tuż przed podaniem krój w ukośne ślimaczki.
z łososiem w chrzanie
150g twarożku naturalnego wymieszaj z 50g dobrego chrzanu i garścią posiekanego szczypiorku. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem i rozsmaruj na tortilli. Na wierzchu ułóż paski łososia wędzonego (100g). Zroluj tortillę i owiń folią spożywczą. Odstaw na min 3 godziny (najlepiej na noc) do lodówki. Tuż przed podaniem krój w ukośne ślimaczki.
ze szpinakiem i fetą
Na 2 łyżkach oliw zeszklij 3 ząbki czosnku, dodaj mrożony w liściach szpinak (200g), przykryj pokrywkę i duś ok 15 minut. Potem odkryj i smaż jeszcze ok 10 minut. Dopraw szpinak gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Upraż na patelni ok 30g pestek słonecznika. Rozgnieć widelcem na grube kawałki ok 100g dobrej fety, wymieszaj z zimnym szpinakiem. Rozsmaruj farsz, zroluj tortillę i owiń folią spożywczą. Odstaw na min 3 godziny (najlepiej na noc) do lodówki. Tuż przed podaniem krój w ukośne ślimaczki.
z pastą słonecznikową na ostro
150g twarożku naturalnego wymieszaj z 70g pasty słonecznikowej na ostro (z tego przepisu) i rozsmaruj na tortilli. Zroluj tortillę i owiń folią spożywczą. Odstaw na min 3 godziny (najlepiej na noc) do lodówki. Tuż przed podaniem krój w ukośne ślimaczki.
zrobiłam ze szpinakiem i łososiem . pyszne
OdpowiedzUsuńzrobiła wszystkie cztery, wszystkie pyszne :)
OdpowiedzUsuńA twarożek naturalny to jaki to? Zwykły twaróg czy coś jak serek filadelfia :)?
OdpowiedzUsuńtwarożek to gładki serek w kubeczku, almette, turek, twój smak etc.
Usuńmoże być philadelphia, choć jest bardziej słony
Dziękuję, kupiłam twój smak. Zrobiłam na wczorajszą imprezę urodzinową córki trzy rodzaje: z łososiem, parmeńską i fetą. Przepyszne. Polecam.
Usuńbardzo się cieszę :) na Sylwestrową domówkę będa idealne!
UsuńA co jak nie można nabiału jeść?
OdpowiedzUsuńhummus, pasta słonecznikowa, wszystkie inne gładkie konsystencje bez nabiału :)
UsuńCzy placki tortilli wcześniej podpiec?
OdpowiedzUsuńnie trzeba podpiekać :) ale oczywiście można lekko zagrzać na atelni i ponownie wystudzić, żeby zmiękły.
Usuń