coś więcej

Kaszka manna na mleku

Po prostu wlewasz mleko do garnka, dodajesz szczyptę soli. Gdy mleko zawrze dosypujesz kilka łyżek kaszy manny. Po minucie śniadanie gotowe. Smak kaszy manny na mleku to wspomnienie dzieciństwa, do którego lubię wracać w zimne poranki. 


Czasem zbiera mi się na sentymenty. Wyciągam stare płyty Marka Grechuty, gapię się na białe brzozy za oknem albo przeglądam stare fotografie. Siadam z miską kaszy manny na kolanach i czytam stare listy. dziś u mnie gra Grechutowe "Ocalić od zapomnienia", posłuchajcie…


Podobno w dzieciństwie byłam niejadkiem. Ja zupełnie tego nie pamiętam. No może poza przemycaniu przez babcię mięsa i ziemniaków "w buraczkach", które kochałam nad życie. Mam też w głowie wspomnienie z czasów nastoletnich, gdy prosiłam o większa porcję na obiad niż ta przewidziana dla mojego ojca. No przynajmniej ziemniaków musiało być więcej. Krążyła swego czasu taka opowieść o mnie, że jadłam godzinami, a nawet potrafiłam zasnąć nad talerzem ponoć mojej ulubionej czarnej kaszki.

Ta czarna kaszka to nic innego jak kasza manna gotowana na mleku z cukrem i kakao. Ponoć ją uwielbiałam, chociaż bliższa jest mi myśl, że to jedyne co jadałam z chęcią. Ostatnio oglądałam reklamę telewizyjną w której ruda "pani dyrektor staje się dzieckiem jedząc waniliową kaszkę manną". I tu leciała reklama proszku, który wsypuje się do kubka, zalewa czymś gorącym (reklama nie precyzowała czym) i zjadało się taką kaszkę manną, kisiel malinowy albo budyń czekoladowy. I ja się pytam PO CO??? Po co kupować torebkę z proszkiem, skoro domowy kisiel jest tak banalnie prosty, a kasza manna na mleku to już szczyt prostoty? Czy naprawdę wszystko musi być superekspresowoszybkie ? i z proszku? i być kolorowe?


Ja gotuję kaszkę manną w 4 minuty, serio. Można ją podać z czym lubicie - z miodem i orzechami, z łyżką domowego dżemu, z obłędną konfiturą wiśniową albo suszonymi domowym sposobem wiśniami i wiórkami deserowej czekolady.

Kasza manna na mleku

150ml mleka (lub 100ml mleka kokosowego i 50ml wody)
20-25g kaszy manny
szczypta soli
dodatki jakie lubisz: suszone owoce, orzechy, wiórki czekolady, a do posłodzenia miód, łyżka swojskiego dżemu, konfitury wiśniowej albo syropu malinowego 

Zagotuj mleko ze szczypta soli, na wrzące mleko wsypuj strumieniem kaszę manną cały czas mieszając. Mieszaj jeszcze przez minutę i gotowe. UWAGA - gęstość reguluj ilością wsypywanej kaszy - gdy już wygląda na "prawie dobrą" więcej nie syp! Kaszka zgęstnieje jeszcze trochę. 20g kaszy manny na 150ml mleka to jest "średnia gęstość". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)