Przy okazji Świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra, czy Wielkiejnocy piekę dość sporo ciast z dodatkiem cytrusów, a już szczególnie od kilku lat, gdy od listopada do maja co miesiąc przyjeżdżają do mnie niewoskowane ekologiczne owoce prosto z Sycylii. W tym roku obok obowiązkowego ciasta klemetynkowego, pomarańczowej trufli z cointreau i tarty z lemon curd, będzie też proste w przygotowaniu, wyśmienite świąteczne ciasto cytrynowe.
Och, jak mi dobrze tak słuchać świątecznych piosenek, gdy ucieram ciasto, siekam orzechy, lukruję pierniczki. Tańczyć się chce, szczególnie, gdy średni syn co chwila podśpiewuje w rytm dźwięków ze świątecznej playlisty. A to cudooowne wykonanie "Let It Snow" w wykonaniu Jamiego Culluma już słyszeliście. Jest piękne i ta orkiestraaa…
No wiecie, gdy już przyjeżdża dostawa z Sycylii, a w garażu znajdzie się skrzynka cytryn, namiętnie wyciskam sok, ocieram skórkę i wymyślam cytrynowe smakowite zaklęcia. Bo sok z cytryny cudownie się mrozi w woreczkach do lodu, a otartą skórkę można przechowywać w zamrażarce. Tym sposobem nigdy nie brakuje mi cytryn w domu. Już za chwilę ukręcę nową porcję genialnego, domowego kremu cytrynowego lemon curd, który uratował mi już nie jedną niezapowiedzianą wizytę "na kawę". A tymczasem wyciskam sok na cudowne mocno cytrynowe świąteczne ciasto. Tak proste do zrobienia, że aż grzech byłoby go nie podać w te Święta…
Jest mocno, mocno cytrynowe, leciutkie i puszyste z kwaskowym lukrem cytrynowym i siekanymi pistacjami z Bronte na wierzchu. Kawałek tego ciasta i mocne espresso - czyż potrzeba więcej do szczęścia? To także świetna propozycja na ciasto noworoczne albo okołoświąteczne.
Świąteczne ciasto cytrynowe
4 duże jajka (ok 280g masy jajecznej)
200g cukru
60g soku wyciśniętego z cytryny (ok 6 łyżek)
skórka otarta z 3 niewoskowanych cytryn
110g rozpuszczonego i ostudzonego masła
130g kwaśnej śmietany 22%
220g przesianej mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na lukier
90g cukru pudru
10-15g soku z cytryny
+ tłuczone niesolone pistacje lub migdały w skórce
Przygotuj formę do pieczenia ciasta - może to być keksówka lub ćwibakówka*w jakiej piekłam ciasto na zdjęciu - wysmaruj formę masłem i wysyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Utrzyj jajka z cukrem na puch, dodaj sok i skórkę z cytryny. Połącz rozpuszczone masło ze śmietaną i dodaj do ciasta, a potem partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie i przelej masę do przygotowanej foremki.
Piecz ok 50-60 minut, pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto się dopiekło.
Wystudź ciasto na kratce, a w międzyczasie przygotuj lukier - utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto pokryj lukrem i posyp tłuczonymi pistacjami lub migdałami w skórce.
Podawaj z ulubioną herbata lub filiżanką espresso. Pycha!
*moja ćwibakówka ma długość 28cm
*moja ćwibakówka ma długość 28cm
O tak ! uwielbiam takie ciasta cytrusowe :) Mam takie ulubione ciasto cytrynowe które się syropem polewa jest pyszne
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAleż Ci zazdroszczę tych cytrusów:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Dzieci bardzo chetnie pomogly mi w produkcji (tylko jesc nie chcialy bo po upieczeniu poinformowaly ze cytrynowych ciast nie lubia), a rezultat jak dla mnie cudo, mocno cytrynowe. I dlugo trzyma swiezosc, co liczy sie w rodzinie w ktorej ani dzieci ani malzonek nie sa amatorami wypiekow :-(
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i dziękuję za wyczerpującą recenzję :))
Usuńwygląda cudownie! :) piękne zdjęcia! na pewno upiekę :)
OdpowiedzUsuńJak długo można je przechowywać?
OdpowiedzUsuńPodasz jeszcze długosc keksówki?
Piekłam w ćwibakówce ok 28cm długości, keksówka będzie podobnie.
UsuńCiasto zjadamy zazwyczaj w ciagu 3 dni, dłużej nigdy nie wytrwało :) ale jeśli ma postać dłużej, warto je przykryć, by nie wyschło.
Pięknych Świąt!
Witam, mam takie pytanie czy może byc śmietana kwaśna 12% ???
OdpowiedzUsuńMasło mam z dodatkiem jogurtu greckiego czy się takie nada???
I jeszcze moje zapytanie czy może wyjść z tej babki zakalec???Pewnie wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową prawda????Czekam na odpowiedź, pozdrawiam i chętnie wypróbuje przepis bo uwielbiam takie babki cytrynowe, wilgotne, bo ta pewnie taka jest, prawda???
dzień dobry,
UsuńLepsza jest 18% śmietana i prawdziwe masło. Nie ma potrzeby, by składniki miały temperaturę pokojową (to jest ważne przy sernikach). Nigdy w żadnym cieście jakie w życiu piekłam nie miałam zakalca, zatem trudno mi odpowiedzieć. Powodzenia!
Śliczne dzięki za szybką odpowiedź, zaryzykuje z tą 18%, póki co nie mam innej, więc może się uda:)
OdpowiedzUsuńNa święta robiłam z innego przepisu babkę z dodatkiem mąki ziemniaczanej i niestety nie wyszła mi, nie wiem dlaczego, wszystko wg przepisu,
a tu ta śmietana mnie zastanawia czy ona nadaje wilgotności???
Dam znać, jak będzie po:)pozdrawiam serdecznie
Babka się piecze, a raczej kończy się jej czas pobytu w piekarniku i co?znowu mi pękła:(dlaczego tak się dzieje z babkami,że pękają??? pieką ją w 170 stopni godzinę, nie ma dużej temperatury, może znasz przyczynę???
OdpowiedzUsuńTo nie jest ciasto typowo "babkowe", ja piekę w ćwibakówkach lub keksówkach. A nawet jeśli ciasto będzie w formie na babkę pieczone, to przecież jeśli pęka to od spodu, ma to jakieś znaczenie?
UsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :)
Oczywiście,że nie ma znaczenia.Pytałam tylko czy Pani może wie, co jest przyczyną tych pęknięć...tylko tyle...
OdpowiedzUsuńw sernikach zbyt szybkie rośnięcie i potem wystudzenie masy (otwarcie piekarnika), to ciasto nigdy mi nie pękło.
UsuńCzy to ciasto, studzimy na kratce w blaszce???czy wyciągamy je z niej???Rozumiem,że od razu jest wyjmowane z pieca?
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że finalnie ciasto się udało?
UsuńTak udane ciasto, bez zakalce, dziękuje za pomoc.
OdpowiedzUsuńno to cieszę się, ze bez zakalca i mam nadzieję, ze smakowało :)
UsuńGdzie w Warszawie można dostać niewoskowane cytryny? Wg mnie takich nie ma :/
OdpowiedzUsuńnajlepiej bezpośrednio o producenta: www.incampagna.pl :)
UsuńMagda D
OdpowiedzUsuńNiewoskowane cytryny są w Lidlu, w Fortecy i na bio bazarze. W tych trzech miejscach kupisz na bank. A myślę, ze inne 3 miejsca też by się znalazły. Ale póki co nie znam ich