coś więcej

Śledź w grzańcu z piernikiem wg Agaty Wojdy

Agata Wojda - zjawiskowa szefowa kuchni Opasłego Tomu, felietonistka KUKBUK-a. Spod jej noża wychodzą cuda kuchni polskiej, zakręcone współcześnie, diabelnie wkręcające i uzależniające. Kilka dni temu obiecała na swoim profilu, że poda kilka ciekawych, wykręconych pomysłów na śledzia. Wyczekałam, doczekałam i zrobiłam śledzia w grzańcu z piernikiem i konfiturą z cebuli. Po takim śledziu to się nawet można całować!


Ze specjalną dedykacją dla Agaty, mając nadzieję, że już ogarnia ją świąteczny relaks Jackson 5 "I Saw Mommy Kissing Santa Claus"


Nie mam pojęcia kiedy znów Święta ułożą się tak, jak w tym roku. Jak dla mnie Wigilia zawsze mogłaby być we wtorki, jak w grudniu 2013. Cały weekend na kupno świątecznej ryby na targu, potem jeszcze poniedziałek na podgonienie ostatnich potraw świątecznych, a we wtorek to już relaks, kąpiel, parfjumy i nogi do góry w oczekiwaniu na wigilijną wieczerzę. No i tak na ostatnia chwilę zrobiłam śledzie wg Agaty Wojdy.


Śledź jest prosty do zrobienia jak drut, w zasadzie na 2-3 dni przed świętami to już wszystkie składniki i tak są w kuchni, to może chociaż z połowy warto tak zrobić? Śledź jest słodki, mięciutki i bardzo delikatny. Konfitura z cebuli wspaniale się komponuje nutą słoności ryby i chrupiącymi wiórkami piernika na wierzchu. Fajny jest, bardzo ciekawy ten śledź.


Śledź w grzańcu z piernikiem i konfiturą z cebuli wg Agaty Wojdy

6 płatów śledzi matjasów
150-200g domowego lub gotowego grzanego wina, ale zimnego, bez podgrzewania
300g cebuli cukrowej
ok 2cm kawałek startego świeżego imbiru
2 łyżki oleju z pestek winogron
100ml octu jabłkowego
3 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
spora szczypta cynamonu
kilka pierników własnej produkcji

Filety wymocz w lodowatej wodzie przez kilka godzin - zmieniaj wodę 2-3 razy i koniecznie trzymaj je w lodówce. Odsącz śledzie i wymocz przez godzinę w mleku, potem wypucz z mleka i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Czas moczenia śledzi w wodzie zależy od stopnia ich słoności. Po prostu trzeba próbować po kawałku śledzia czy to "już".
Śledzie zalej zimnym "grzańcem" z wina i odstaw na 2 godziny.
Pokrój cebulę w średniej grubości piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju, Dodaj starty na tarce imbir, cukier i ocet. Zmniejsz ogień i smaż na małym oleju na kleista, gęstą konfiturę. Pod koniec dopraw ją cynamonem i odstaw do wystudzenia.
Filety odcedź w zalewy, pokrój na spore kawałki i układaj w słoiku warstwami na przemian z konfiturą cebulową. Każdą warstwę posyp startym na grubej tarce piernikiem. Tuż przed podaniem dodaj jeszcze trochę okruchów piernikowych na wierzch. Taki śledź doskonale smakuje na kromce domowego chleba

4 komentarze:

  1. dla mnie dość hardcorowe połączenie śledzia, grzańca i piernika...
    ale jak się przełamię i przekonam psychicznie, na pewno zrobię. możliwe, że już na przyszłe święta!

    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. no tak, śledzie matjas mają być solone a nie w oleju. Trochę za późno się zorientowałem. I wszystkie składniki do wyrzucenia bo z olejowanych raczej nie wyjdzie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno warto spróbować, jeśli dobry olej, może będą całkiem ok...

      Usuń
  3. właśnie zrobiłam ale piernika domowego jeszcze nie mam a takich kupnych nie lubię wiec zrobiłam wariacje - dodałam do konfitury cebulowej pomidory malinowe pokrojone w kosteczkę , sos pomidorowy i to wszystko jeszcze smażyłam chwile , doprawiłam przyprawa piernikowa - reszta jak w przepisie - wyszły obłędne ! UWIELBIAM Twoje przepisy na śledzie a w śledzie kawie robią co roku furorę , mój luby potrafi zjeść pół litrowy słoik naraz ��

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)