Czarna mamba - obłędnie czekoladowe ciasto

Murzynki, brownie, czy flany czekoladowe są niczym w porównaniu z tym obłędnym, ekstatycznym, ultra czekoladowym ciastem. Będziesz zanurzać się w czekoladowej rozkoszy, aż powstaną włoski na przedramionach, a na kręgosłupie wibrować będą czekoladowe ciarki. Malutkie, żeby nie powiedzieć niepozorne ciasto uwiedzie i rzuci na kolana sporą rzeszę czekoholików. Czarna Mamba - obłędna, niemal wytrawna czekoladowa rozkosz.

They say there's always magic in the air…  jak dawno w listopadzie nie zachłystywałam się ciepłym, pachnącym liśćmi i jesienią powietrzem. Wracam ze spaceru z psem, włączam ekspres do kawy i ulubioną płytę. Posłuchajcie "On Browadway"Kurta Ellinga


Czarna mamba - ciężka, czekoladowa, intensywna. To niemalże "ekstrakt z czekolady". Połączenie amerykańskiego "mud cake" i "fudge cake". Samo w sobie jest nie tylko za deserem, ale wręcz uzupełnieniem posiłku. Wystarczy maleńki kawałek, by poczuć obłędną rozkosz czekoladową. To nie jest ciasto dla mięczaków, lecz prawdziwych koneserów mocnej, ciemnej czekolady. Można podać do niego kawę albo dobre czerwone wino.


Czekoladową mambę piekę niezbyt często, to gigantyczna dawka czekolady. Nie uwierzycie, ale ciasto pieczone w zaledwie 16cm tortownicy i to na dodatek z "grzybkiem" wystarczy spokojnie nawet dla 8-10 osób. Moja córka zjada zaledwie cieniutki plasterek, jeszcze nie jest wytrawnym koneserem ciemnej czekolady. My rozkoszujemy się nim powoli, jak tabliczką dobrej czekolady...


Ciasto przełożone jest i okryte aksamitnym ganache z ciemnej czekolady i oprószone wiórkami z ciemnej czekolady. Jest niezbyt słodkie i proste do zrobienia. W sezonie jesienno-zimowym upieczcie je koniecznie! Jeśli serwujecie kilka ciast i deserów na przyjęciu rodzinnym, czekoladową mambę podajcie jako ostatnią. Intensywnością smaku zgasi wszelkie inne cukiernicze kreacje na stole. 
Jedzcie i grzeszcie!

Czarna mamba - obłędnie czekoladowe ciasto

100g masła
150g gorzkiej czekolady min 70%
120g cukru
30g ciemnego cukru muscovado
25g kakao
250g wody
2 jajka
170g przesianej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotuj formę w kształcie okręgu o średnicy 16-18 cm lub zwykłą tortownicę, do której wstawisz grzybek", dzięki któremu ciasto będzie się piekło w formie okręgu. Wysmaruj formę masłem.
Rozgrzej piekarnik do 140°C. 
Masło, czekoladę, oba rodzaje cukru rozpuścić na parze, dodaj mocno ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj. Do nieco przestudzonej masy czekoladowej, dodaj lekko rozbite jajka, a następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Przelej ciasto do natłuszczonej formy i piecz do suchego patyczka - ok 30-40 minut. Po upieczeniu, wystaw ciasto z pieca do wystudzenia, a potem przekrój w poprzek do przełożenia kremem. W międzyczasie przygotuj czekoladowy ganache.

czekoladowy ganache do przełożenia i pokrycia wierzchu ciasta
200g masła
200g czekolady deserowej
40g muscovado
20g kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

20g czekolady zetrzyj na wiórki na grubej tarce

Wszystkie składniki oprócz ostatniego kawałka czekolady, rozpuść na parze (lub w mikrofali 3x30sec mieszając za każdym razem). Wymieszaj całość dokładnie, aż połączy się w lśniącą masę. 1/3 masy czekoladowej przełóż do miseczki i wstaw do lodówki do zgęstnienia. Gdy ta część będzie już gęsta i chłodna, przełóż nią wcześniej wystudzone i rozcięte w poprzek ciasto.
Pozostały krem delikatnie podgrzej na parze i pokryj nim całe ciasto, wyrównując boki. Wierzch posyp wiórkami z czekolady. Enjoy!

13 komentarzy:

  1. uwielbiam takie mocno czekoladowe smaki! to ciasto jest obłędne i mam ochotę na kawałek albo dwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Murzynka lubię wiec pewnie i czarna mamba by mi posmakowała ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. murzynek jest lekki i delikatny, tu to moc, oj moc!!

      Usuń
  3. Uwielbiam takie 'gliniaste' i 'zakalcowate' ciasta, a do tego mocno czekoladowe- jak dla mnie to idealna propozycja! A u mnie dziś ciasto serowe z budyniem i wiśniami :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto, pewnie wkrótce je upiekę, bo mamy z córką " fazę" na czekoladowe. Dzięki za namiary na Kurta Ellinga, uwielbiam takie klimaty .Alicja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! cieszę się, że Elling się podoba :) liczę na fotki ciasta, jak już sięupiecze :) dobrego wieczoru!

      Usuń
  5. Ach, niesamowity widok! Boskie ciasto, pelne cudowności czekoladowej. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj smakowicie wyglada mam pytanie czy zamiast muscovado moge uzyc cukru brazowego trzcinowego , bo niestety u mnie ciezko dostac ten 1 ;/

    OdpowiedzUsuń
  7. Z czego można zrobić " grzybek" do środka formy ? Mm tylko zwykle tortownice :-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sztywny karton w formie rulonu albo kawałek roli po ręcznikach papierowych owinięty ciasno folią alu. Powodzenia! :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...